Itt a választási megállapodás az MSZP és DK közt – Gyurcsány örülhet jobban

  • narancs.hu
  • 2017. december 20.

Belpol

60-46.

60-46 felosztásban állapodott meg az MSZP és a DK az egyéni választókörzetek tekintetében – jelentette be a két pártelnök, Molnár Gyula és Gyurcsány Ferenc ma délután. Ez azt jelenti, hogy ezekben a körzetekben nem indítanak egymás ellen jelöltet ezek a pártok.

Gyurcsány Ferenc ragaszkodott ahhoz, hogy ne legyen közös lista, nem is lett. És bár az MSZP több helyet szerzett meg a tárgyalásokon – jóllehet a pontos részleteket csak később közlik –, ebből azért a DK jött ki jobban. Nemcsak azért, mert külön listán fognak indulni, de azért is, mert a két párt következő ciklusbeli parlamenti képviselete megközelítheti egymást, s míg jelenleg a DK-nak frakciója sincs, addig az MSZP-nek van 28 képviselője. Azaz a DK kőbe véste azt, hogy feljött az MSZP-re, Molnár Gyula pedig szentesítette ezt. Persze, kérdés, hogy kik vezetik majd a listát, de ott sem számolhatunk nagyon más leosztással, mint amit a mostani 60-46 sejtet.

A felek ugyanakkor kijelentették azt is, hogy nem zárkóznak el attól, hogy másokat is bevonjanak az egyéni körzetben történő együttműködésben. Ezalatt az Együttet, a Momentumot és az LMP-t értették.

Az egyelőre nem világos, hogy a Párbeszéd csak egyéni körzetben kap lehetőséget – például Szabó Tímea Óbudán –, vagy jut neki listás hely is.

Figyelmébe ajánljuk