Itt tartunk: az Európai Bizottságnak közleményben kell elmagyaráznia a kormánynak, hogy nem pénzel terroristákat migránskártyával

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. március 29.

Belpol

Hollik Istvánnak válaszolt Brüsszel.

Az Európai Bizottság nem tudta, hogy a terrorizmus gyanújával letartóztatott Hasszán F. előre feltöltött készpénzkártyát kapott Görögországban, mivel a bankkártyaprogramot nem az Európai Bizottság bonyolítja le, hanem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) - közölte az Európai Bizottság az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában pénteken.

Az uniós bizottság Hollik István kormányszóvivő pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott kérdésére válaszolva arról tájékoztatott, hogy az említett támogatási formában Görögország által nemzetközi védelemben részesített menedékkérők részesülnek.

Ennek megfelelően az UNHCR, valamint a görög hatóságok számára ismertek a kártyatulajdonosok. A kártyákat kizárólag Görögországban lehet használni - Európában való továbbutazás esetén tehát nem -, készpénzfelvételre pedig eleve nem alkalmasak.

Azt is közölték, hogy a szóban forgó bankkártyát letiltották, miután Hasszán F. nem jelent meg a havonta végzett helyszíni ellenőrzésen. Miután elhagyta Görögországot, a belga és a magyar hatóságok közötti, az európai uniós ügyészségi szervezet  által koordinált információcserének köszönhetően fény derült arra, hogy terrorizmussal gyanúsítják, és emiatt végül letartóztatták Magyarországon.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség múlt pénteken vette őrizetbe terrorizmus gyanúja miatt a szíriait, aki három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt.

Hollik István egész pontosan azt kérdezte a brüsszeli testülettől, "tudomása van-e arról, hogy az Iszlám Államhoz tartozó hóhért is pénzel migránskártyával." A kormányszóvivő videója erősen azt a hamis képet sugallja, hogy Hasszán F. a terrorgyanú felmerülése után is kapott pénzt, sőt mintha egyenesen azért támogatták volna, mert terrorista.

Vajon mi lenne, ha a kormány nem ígérte volna meg a Néppártnak a Brüsszel-ellenes kampány letekerését?

Figyelmébe ajánljuk