Jogerős: Andy Vajna tévéje bukta a pert, többmilliós sérelemdíjat fizet Spédernek

  • narancs.hu
  • 2018. június 11.

Belpol

A bíróság megvédte Spéder személyiségi jogait a kormánypropaganda szolgálatába állított "hírműsor" minden határt átlépő lejáratóanyagával szemben.

A 2016 júniusában a Tényekben lement lejárató anyag miatt indított perben pénteken jogerős ítélet született. A csatornát a bíróság arra kötelezte, hogy összesen 4,5 millió forint sérelemdíjat fizessen Spéder Zoltánnak, továbbá az ítélet egy részét a Tények adásában főműsöridőben közzé kell tennie, írta a hvg.hu.

A cikk szerint a TV2 azzal védekezett a bíróságon, hogy a paparazzi fotók valójában közügyek feltáráshoz kellettek. A bíróság ezzel szemben azt mondta ki, hogy a TV2 valótlan állításokat híresztelve megsértette Spéder jóhírnevét, magánélethez és magántitokhoz fűződő jogát, a követéses fotók közlése pedig olyan mértékű beavatkozást jelentett a személyiségi jogokba, ami nem indokolható Spéder közszereplő minőségével, ami a gazdasági életre terjed ki.

A korábbi, 2016 őszén megállapított 5,7 milliós sérelemdíjat a bíróság némileg csökkentette, ugyanis nem értékelte olyan szigorúan az üzletember gazdasági tevékenységére vonatkozó állításokat.

Az ügyet végigvigő ügyvéd, Bodolai László szerint ez így is előremutató ítélet, ilyen mértékű sérelemdíjat korábban nem állapítottak meg. Spéder a teljes öszseget jótékony céljra fordítja.

A csatorna ügyvédje a hvg.hu szerint szóban közölte Bodolaival, hogy nem fogadják el az ítéletet és a Kúria elé viszik az ügyet.

Tavaly szeptemberben a kiemelkedő magyar minőség kommunikációjáért Magyar Termék Nagydíjat kaptak a TV2 hírműsorai, az elismerést a Parlamentben vette át Kökény-Szalai Vivien hírigazgatója.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk