Jön, jön, jön: Orbánék nagyban ötletelnek az újságíró-kamaráról

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 30.

Belpol

Az atv.hu megkérdezte az ötlet atyját, az újságírószakma megmentésére felesküdött Szöllősi Györgyöt.

És Szöllősi György, Orbán Viktor kedvenc újságírója és Orbán Viktor kedvenc lapjának, a  Nemzeti Sportnak a főszerkesztője az atv.hu-nak azt válaszolta, hogy igen, folyamatosan napirenden van az újságírói kamara kérdése, mert „szakmánk fontos ügyéről van szó”.

false

Nos, „szakmánk fontos ügyéről” eddig annyit lehetett tudni, ami még az év elején kiszivárgott, hogy Szöllősiék szorgos ötletelése szerint, ha lesz kamara – márpedig most úgy néz ki, hogy lesz –, abba minden országos médiumnak be kell lépnie és vállalnia kell, hogy csak kamaratagokat alkalmaz.

Az atv.hu információja szerint a kormányoldalon felgyorsultak az ezzel kapcsolatos egyeztetések, már maga L. Simon László is megtette  javaslatait. Mint írják, az általuk megkérdezettek közül többen is jónak látnák, ha már ősszel elkészülne az újságírói kamaráról a törvényi szabályozás.

Míg a kormányoldalon nem győzik hangsúlyozni, hogy „az érdekvédelem a cél”, és még csak véletlenül sem politikai akcióról van szó, amely a sajtó még megmaradt független részének ellehetetlenítését célozná, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége például ezt nagyon másképp látja. A MÚOSZ már az első információk kiszivárgásakor leszögezte, hogy „nem kényszertagságon alapuló, kormányzati kézi vezérléssel működtetett sajtókamarára van szükség, hanem arra, hogy az Orbán-kormány és a kormányközeli média hajlandó legyen tiszteletben tartani a magyar alkotmányt, a hazai és az európai sajtójog előírásait, tudomásul véve, hogy a közhatalmat gyakorló politikusok beszámolással tartoznak az állampolgároknak, illetve a teljes sajtó képviselőinek. Ahhoz pedig, hogy a munkaadókat tisztességes foglalkoztatói magatartásra bírják, az újságíróknak pedig az újságírói hivatás értékét kifejező juttatásokat biztosítsanak, szintén nem újságíró-kamara kell, hanem a munkaügyi jogszabályok reformja és betartatása a kormány részéről”.

Figyelmébe ajánljuk