Karácsony az orosz titkosszolgálatot sejti a Városháza-ügy mögött

  • narancs.hu
  • 2021. november 20.

Belpol

Egy új felvételen Bajnai Gordon tárgyal a Városháza fejlesztéséről.

Újabb hangfelvételt hozott nyilvánosságra az úgynevezett Városháza-ügyről a Magyar Nemzet.

Az erősen megvágott hanganyagon az hallható, hogy Bajnai Gordon beszélget a Városháza-projektről Gansperger Gyulával és egy harmadik férfival. Bajnai korábbi közlése szerint a felvétel egy nyár végi találkozón készülhetett, az ismeretlen üzletember pedig a Magyarországon élő orosz milliárdosok, a Rahimkulov-család képviselője volt.

Bajnai a felvételen arról beszél, hogy Gansperger – akit régi harcostársának nevez – a segítségét kérte abban, kivel tudna beszélni a főváros vezetéséből a Városháza-projektről. Bajnai elmondja, hogy a projekttel Barts Balázs, a vagyonkezelő igazgatója foglalkozik szakmai oldalról, de ő beszélt olyannal is, aki "jóval fölötte áll".

Az is elhangzik, hogy Bajnai "jelezni fogja Tordainak" (Tordai Csaba, Karácsony Gergely jogi főtanácsadója), hogy továbbra is van érdeklődés a befektetők részéről.

Bár a kormányközeli sajtó úgy tálalja, hogy Bajnai a Városháza eladásáról tárgyalt, valójában az eladás kifejezés nem hangzik el a felvételen, következetesen "fejlesztésről" beszél a volt miniszterelnök.

Azt mondja, hogy a főpolgármesteri hivatal egy új épületbe költözhetne a telken, amitől érdemi bevételnövekedést és kiadáscsökkentést lehetne várni. Az azonban nem világos, hogy a bevétel a Városháza értékesítéséből vagy bérbeadásából jönne. Bajnai szerint mindenesetre szálloda, irodaépület vagy lakóépület is kialakítható lenne a mai Városházából.

Bajnai elmondja azt is, hogy a 2022-es választás előtt érdemi előrelépés nem várható az ügyben, két választás között viszont kialakítható lenne egy politikai konszenzus a fejlesztésről.

A főváros vezetése korábban azt közölte, hogy bár Barts Balázs valóban írt egy tanulmányt a Városháza lehetséges fejlesztési irányairól, amiben az épült értékesítését is felvetette, a Főpolgármesteri Kabinet tavaly novemberben úgy döntött, hogy az épület maradjon az önkormámnyzat tulajdonában.

Karácsony a Bajnai-videóra reagálva azt írta, "nehezen képzelhető el, hogy a Magyarországon élő leggazdagabb család, a Fidesz jóvoltából kiemelt beruházást megvalósító, az orosz államhoz sok szálon kötődő Rahimkulovok irodájában folytatott beszélgetésről úgy készülhetett titokban hangfelvétel, hogy az az orosz titkosszolgálat és így a Putyin-rendszer tudta nélkül vagy akarata ellenére történt."

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?