Karácsony levélben szólította fel Orbánt, hogy fizessék ki a BKK normatív támogatását

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 12.

Belpol

"A kormány ne blicceljen!" 

 Karácsony Gergely levelet írt Orbán Viktornak, amelyen kéri, hogy a kormány fizesse ki a fővárosi közösségi közlekedés idei, 12 milliárd forintos normatív támogatását.

 A levélről pénteken a Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóban beszélt, és elmondta: az idei költségvetés 12 milliárd forintot biztosít a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozására, és amíg Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármestersége idején az év ezen időszakára már rég megérkezett a Budapesti Közlekedési Központhoz (BKK) a pénz, ennek most egyelőre "nincs jele".

Megjegyezte: a főváros ugyanakkor minden hónapban jelentős összeget fizet az államnak azért, hogy a Budapest-bérlettel utazók használhassák a HÉV-et a főváros területén.

Levelet írtam Orbán Viktornak. Kövessétek élőben a sajtótájékoztatót! #Budapest

Posted by Karácsony Gergely on Friday, November 12, 2021

A levélben felszólította Orbánt, hogy "a kormány ne blicceljen!" és utalják át a pénzt a BKK-nak. Hozzátette, hogy a kormány "elblicceli" a maga által hozott törvényeket, és a budapesti közösségi közlekedés tönkretételén dolgozik.

Emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor 2019-ben, az önkormányzati választás után arról beszélt, a főváros új vezetése ugyanarra az együttműködésre számíthat, mint az előző városvezetés. "Ám ez az állítás számos ponton cáfolható, a kormány számos döntést hozott, ami hátrányos a fővárosi önkormányzat működése szempontjából, és a nemzet fővárosa ellen hozott döntés a nemzet ellen hozott döntés" - emelte ki.

Itt példaként említette, hogy a kormány 10-ről 36 milliárd forintra emelte a kormány a főváros által fizetendő szolidaritási hozzájárulást, elvonták és jövőre is elvonják az iparűzési adó felét.  

A főpolgármester újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a főváros és az állam 9:1 arányban finanszírozza a fővárosi közösségi közlekedést, így az állam 12 milliárd forintos támogatása "szerény kiegészítésnek" tekinthető, a Fővárosi Önkormányzat azonban nincs abban a helyzetben, hogy pótolja az állami bevételt "és nem is szeretné", mivel a törvény kötelezővé teszi a kormánynak ezt a támogatást.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?