Keddtől Törökországba is lehet menni magyar védettségi igazolvánnyal

  • narancs.hu
  • 2021. május 10.

Belpol

Szijjártó újabb megállapodást jelentett be. 

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy újabb országgal sikerült kétoldalú megállapodást kötnie, vagyis még egy ország felkerült a listára, ahol elfogadják a magyar védettségi igazolványt. 

Azt mondta, keddtől Magyarország és Törökország kölcsönösen elismeri az egymás által kiadott védettségi igazolásokat, beadott oltóanyagtól függetlenül (Törökországban a Pfizer/BioNtech és a Szputnyik V mellett a  több teszt szerint is 70 százalék alatti hatékonyságú kínai Sinovac vakcináját alkalmazzák). 

A megállapodás szerint a beoltott magyarok szabadon, korlátozás (karantén és teszt) nélkül mehetnek Törökországba, a törökök pedig Magyarországra. 

Szijjártó azt is hozzátette, hogy "ez is világosan mutatja, hogy hamis volt, álhír volt a magyar baloldal részéről az, hogy azok, akiket keleti oltóanyaggal oltanak be, nem utazhatnak". 

Törökországba ezek szerint valóban lehet majd korlátozás nélkül utazni, de az egyelőre nem világos, hogy hova még. Az Európai Unió ugyanis dolgozik egy összeurópai vakcinaútlevélen, az Európai Parlament pedig korábban azt szavazta meg, hogy csak az uniós gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltottaknak járjon automatikusan az utazási könnyítés, vagyis a zöldigazolvány. 

Orbán Viktor miniszterelnök ezzel szemben korábban a rádióban azt mondta, felhatalmazta Szijjártót arra, hogy kössön kétoldalú megállapodásokat, hogy egyes országokkal fogadjuk el egymást védettségi igazolványát. Akkor azt mondta, ez addig két országgal már sikerült, ezek Montenegro - "ott van tengerpart" - és Szerbia. Azóta Szijjártó kötött néhány kétoldalú megállapodást: Bahreinnel és Szlovéniával, majd Horvátországgal. Ezekhez csatlakozik most Törökország.  

Neked ajánljuk