Kevesebb mint feleannyian oltakoztak a második oltási akcióhéten, mint az elsőn

Belpol

Közel 40 ezer első és 288 ezer harmadik adag oltást adtak be. 354 958 vakcinát oltottak el összesen.

A kormány különösebb erőfeszítés híján úgy próbálja meg oltakozásra ösztönözni az embereket, hogy előzetes regisztráció nélkül bárki, bárhol, bármelyik oltást felveheti. Ez az oltási akcióhétnek nevezett módszer az első héten beválni látszódott; az emberek ugyanis akár még sorba állni is hajlandóak voltak, hogy előzetes regisztráció nélkül kapják meg a koronavírus elleni vakcinát.

Mint azt lapunk is megírta, az első oltási akcióhéten összesen 96 391 első adag vakcinát vettek fel, 44 679 másodikat, és 643 399 harmadikat. Összesen 784 469 vakcinát oltottak el. 

Az ezt megelőző hetekben beadott első oltások számához képest már az első oltási akcióhéten elég sokan éltek a vakcináció lehetőségével. De a harmadik oltást is kifejezetten sokan kérték. (A második oltást jóval kevesebb ember vette fel az akció keretében is, hiszen annak függvénye az első oltás; ahhoz képest vakcinánként változóan, de több hétnek kell eltelnie az aktuális protokoll szerint.)

Az első oltási akcióhéten az első oltást naponta 14-18 ezer ember kérte, a másodikat 6-7 ezer, míg a harmadikat 105-116 ezer között.

Az első oltást a negyedik hullám erősödésével – az akcióhét előtt – naponta átlagosan 3-4 ezren kérték, míg előtte 1-2 ezren, a harmadik oltást pedig az utóbbi időben már 30-40 ezren kérték, míg előtte 10-25 ezren.

Koronav?rus - Olt?si akci? - Eger

 
Oltási akció Egerben. 
Fotó: MTI/Komka Péter 

Lapunk összesítette, hogy a napi koronavírus adatok alapján miként alakultak az elmúlt hét oltási adatai.

A második oltási akcióhét első napján az

  • 1. oltásból 5461-et adtak be,
  • 2. oltásból 3707-et, míg
  • 3. oltásból 37 999-et.

Múlt hét kedden

  • 1. oltásból 6129-et adtak be,
  • 2. oltásból 4520-at,
  • 3. oltásból pedig 43 698-at.  

Az oltási akcióhét harmadik napján, szerdán az

  • 1. oltásból 6336-ot,
  • 2. oltásból 5012-őt,
  • 3. oltásból 50 289-et regisztráltak.

Csütörtökön

  • 1. oltásból 7099-et,
  • 2. oltásból 5702-őt,
  • 3. oltásból  55 945-öt oltottak.

 Míg a hétvégén, péntektől vasárnapig

  • 1. oltásként 13 942-t,
  • 2. oltásból 8949-et,
  • 3. oltásból pedig 100 170 fogyott.

Az adatokból jól látszik, alább hagyott az oltakozni kívánkozók lelkesedése, és bár még így is többen adatták be maguknak a koronavírus elleni oltást, mint korábban, akár már a negyedik hullám durvább időszakának egy átlagos napján, a második akcióhét számai bőven alulmúlták az első akcióhét sikeresnek ítélt számait. 

A második oltási akcióhéten összesen 38 967 első adag vakcinát vettek fel, 27 890 másodikat, és 288 101 harmadikat.

Összesen 354 958 vakcinát oltottak el. Területi elosztásról továbbra sincs információ.

Összehasonlítva az első oltási akcióhét összesített adataival elmondható, hogy a második akcióhéten kevesebb mint feleannyian kértek oltást. Vélhetően a harmadik oltási akcióhéten még kevesebben oltakoznak majd. Bár az is tény, egészen kiszámíthatatlan, mikor, miért oltakoznak többen, vagyis akár változhat is a tendencia. Ez akkor is így van, ha alapvetően a negyedik hullám felerősödésével az emberek mintha motiváltabbak lennének a koronavírus elleni oltás felvételében. 

Az oltási akcióhét vasárnapig folytatódik. A kormányzati információk szerint a jövőben több oltási akcióhetet is rendeznek majd, települési szinten edig oltási napokat is , emellett "névre szóló" kampányokat szerveznek az egészségügyi hatóságokkal együttműködve.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk