Kiderültek az egyik letelepedési kötvényeket forgalmazó cég adatai
D_KOS20170222012.jpg

Kiderültek az egyik letelepedési kötvényeket forgalmazó cég adatai

  • narancs.hu
  • 2017. április 20.

Belpol

A fideszes bizottság csak a büntetőfeljelentés hatására adta ki az adatokat.

Miután a Magyar Nemzet büntetőfeljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen közérdekű adatokkal való visszaélés vétségének gyanúja miatt, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke kiadta a lapnak az egyik letelepedési kötvényeket forgalmazó cég adatait. A gazdasági bizottság már elveszített egy pert, amiben az adatok kiadására kötelezték őket, ám a bizottság elnöke, Bánki Erik a bírósági döntés ellenére is visszatartotta az információkat.

A lap a ciprusi bejegyzésű Migrat Immigration Asia Ltd. engedélyeztetésével kapcsolatos dokumentumokat kapta meg, mely Malajziában, Mongóliában és a Koreai Köztársaságban forgalmazott letelepedési kötvényeket. Az iratokból nem derül ki, hogy a cég hogyan értesült a milliárdos bizniszt jelentő programról. A ciprusi cég egy bizonyos Bodó János tulajdonában áll, övé a dohány-nagykereskedelemmel foglalkozó Trafikband Zrt., valamint üzemeltet egy galériát az V. kerületi Falk Miksa utcában. A papírokból az viszont kiderül, hogy Bodó 2015 novemberében egy magyar cég nevében adta be állampapír-értékesítési kérelmét, három héttel később pedig már a ciprusi cég nevében adta be ugyanazt a kérelmet. Azt nem tudni, miért volt szükség egy ciprusi cégre, az viszont sietségre vall, hogy a társaságot nem újonnan alapította, hanem úgy vásárolta két ciprusitól.

A Magyar Nemzet azt is írja, hogy a vállalkozásnak nincs honlapja, egy másik kötvényforgalmazó társaság pedig arról számolt be, gyakran előfordult, hogy a mongol ügyfelek őket keresték meg, segítsenek a Migrat Immigrationnel kapcsolatba lépni.

A lap számításai szerint a letelepedési kötvényt áruló cégek 115–130 milliárd forintos bevételre tettek szert, ebből 42 milliárd forint közpénz.

Figyelmébe ajánljuk