Kilenc osztályból küldték haza az oltatlan diákokat Kazincbarcikán

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 22.

Belpol

Egy tanár fertőződött meg újra, kétszáznál több diáknak rendelhettek el házi karantént.

Pozitív lett a koronavírustesztje a kazincbarcikai Irinyi János Református Oktatási Központ Szakgimnáziuma egyik tanárának hétfőn délelőtt - értesült a Narancs.hu. A tesztelést követően a pedagógus által tanított 11. évfolyamos osztályból azonnal hazaküldték az oltatlan diákokat, a 35 fős osztály 26 tanulóját. Ezt követően azokból az osztályokból is mind hazaküldték az oltatlan diákokat, amelyekben a tanár tanított. Információink szerint összesen kilenc osztályt érint az iskolalátogatástól való eltiltás, az oltatlan diákok aránya ezekben az osztályokban is hasonló, mint a 11.-es osztályban. Ezt alapul véve számításaink szerint kétszáznál több diák töltheti a hetet otthon, az iskola vezetése ugyanis szeptember 25-ig rendelte el számukra a házi karantént.

Megkérdeztük a hétfőn történtekről az iskola vezetőjét, aki bár nem cáfolta értesülésünket, és elismerte, hogy intézkednek a fertőzés miatt, a konkrét választól elzárkózott. Csernaburczky Ferenc igazgató a következő tájékoztatást adta megkeresésünkre: „Intézményünkben az érvényben lévő hatályos jogszabályok és a Nemzeti Népegészségügyi Központ utasításai szerint járunk el.”

Lapunk úgy tudja, a koronavírusos tanár eddig két oltást kapott, ennek ellenére ismét elkapta a Covidot. Több forrásból arról is értesültünk, hogy

a tanárok számára nem rendeltek el házi karantént,

a rendőrség pedig még hétfő délután megkezdte a hazaküldött diákok karanténbeli tartózkodásának ellenőrzését.

Az iskola közösségi oldalán és honlapján a hírek között sem közli a nyilvánossággal az oltatlan diákok hazaküldését. Hétfőn egy volt tanár elhalálozását és az oltakozás időpontját jelentették be: szeptember 24-én a kollégiumi épületében lehetőséget biztosítanak a városi középiskolás diákoknak az oltás felvételére - 140 diák kaphatja meg a második oltását így.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.