"Komoly és férfias tárgyalások" – Orbán videóüzenettel indult Brüsszelbe

  • narancs.hu
  • 2020. július 16.

Belpol

"A parlament feltarisznyázott, világos döntéseket hoztak, amiknek érvényt kell szereznem" – mondta Orbán.

A Facebookon közzétett videóüzenettel indult el Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe, hogy az uniós közös gazdasági csomagról tárgyaljon.

Orbán a videóban úgy fogalmazott, hogy "komoly és férfias tárgyalások várnak Magyarországra", majd hozzátette: "a parlament feltarisznyázott, világos döntéseket hoztak, amiknek érvényt kell szereznem".

A kormányfő itt arra az országgyűlési határozatra utalt, amely egyszeri intézkedésként rábólintott az EU által tervezett közös hitelcsomag felvételére, de bizonyos feltételeket is szabott ehhez, ugyanis a határozat kimondta, hogy

  • "Az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük."
  • "A gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai."
  • "A folyamatban lévő, ún. „hetes cikkely szerinti eljárásokat” a Következő Nemzedék EU Eszköz és az MFF elfogadása előtt le kell zárni."
  • "Politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból nem támogathatóak."
  • "A források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan."
  • Orbán most a videójában arról beszélt, hogy a nagy közös gazdasági csomaghoz "mi is hozzátesszük a magunkét, mi is hozzájárulunk, a vita az, hogy ki döntsön ezeknek a pénzeszközöknek a felhasználásáról. A magyar álláspont világos, a magyarok pénzéről a magyaroknak kell dönteni."

Hozzátette, "ugyan erre vannak más jelentkezők is, különösen a brüsszeli bürokraták, de ezt a döntést, a magyar parlament döntésének értelmében a saját kezünkben kell tartani, mert a magyarok jövőjéről csak a magyarok dönthetnek".

Orbán a videóhoz is azt írta, hogy "komoly és férfias tárgyalások előtt", bár az angol verzióban férfias helyett csak "fontos és kemény" tárgyalásokat írt.

Neked ajánljuk