Konrád György visszaküldte Orbán Viktort a falujába

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lehetőleg önként.

Interjút készített a HVG Konrád Györggyel, aki elmondta, hogy csak „demokratikus ellenzéki munkája folytatásaként politizált, a hatalom mindig taszította”. Konrád elmesélte, hogy Göncz Árpádot a köztársasági elnökségre, Demszky Gábort a főpolgármesterségre, Darvas Ivánt a képviselőségre beszélte rá, és szerinte beváltak, de megjegyzi azt is, hogy a mostani rezsimnél jobbat, polgári demokráciát reméltek a rendszerváltástól.

Az interjú során szóba kerül Orbán Viktor is. Konrád a Nagy Imre-temetésről azt mondja, hogy tudta, Orbán abban állapodott meg a Történelmi Igazságtétel Bizottsággal, hogy a kelet-európai diktatúrákban élők védelmében még nem hozza szóba az orosz csapatok kivonását, de megszegte a megállapodást. „Felelőtlen volt, mert felejthetetlenné akarta tenni magát” – jegyzi meg Konrád György, aki szerint a magyarokat nagyobb erő húzza az Európai Unióhoz, mint a diktátorokhoz. „Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceauşescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Jóakaratú emberként azt kívánom, hogy Felcsútra menjen” – teszi hozzá.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 16
  yoyo
  2018. január 06., szombat 08:03
  Mécs Imrét azért említettem, mert nem gondolom, hogy Konrád Györgynél kevésbé utálja Orbánt. Viszont beszédmondóként ő is része volt a TIB által folytatott előzetes egyeztetésnek, mégse hiszem, hogy felháborodott vagy beszart volna a hallottaktól, sőt.

  Orbán mostani jelleme csírájaként már az akkori önmagában benne volt. De azt állítani, hogy Orbánból csak egy ilyen cinikus autokrata válhatott, amilyen lett, egyszerűen hamis.

  Anakronisztikus és igaztalan utólag mindent átértelmezni, a mait a múltbelibe visszavetíteni - szimpátia/ellenszenv alapján.
 2. 15
  yoyo
  2018. január 06., szombat 07:55
  szovjet csapatok azonnali távozásának nagy nyilvánosság előtti követelése vs. háttérben lefolytatott, puha diplomáciai cserebere - talán érzékelhető a különbség SZIMBOLIKUS jelentősége.

  Erre akkor nagy szükség volt.
  Szerintem egyébként például Mécs Imrének akkor, ott nagyot dobbant a szíve. Szerintem neki ez nem egy becsvágyó törtető gesztusának tűnt.
 3. 14
  galambocskám
  2018. január 06., szombat 06:47
  A szovjet csapatok Orbán általi kikergetése - és a torgyán általi kikergetése, a stb.-ik általi kikergetése - azért volt hamis mert Németh Miklós már megállapodott erről Gorbacsovval.

  De zavarta az ilyesmi a hős rendszerváltókat?

  Elvégre a szintén hős szdsz is akkor tartott népszavazást a munkásőrség feloszlatásáról amikor már nem létezett munkásőrség.

  Egyáltalán: tele lettünk antikommunista hősökkel minekutána Gorcsabov és Németh Miklós segítségével a szociálistának mondott rendszer végelgyengülésben kimúlt.
 4. 13
  yoyo
  2018. január 06., szombat 06:47
  Szerintem a "ne provokáljuk a szovjeteket" bölcsnek gondolt megalkuvás volt, ahogy abban az időben sokféle más bölcs megalkuvás keringett, például mindenekelőtt a lájtos népnemzeti szocialista megoldás (Lakitelek + Pozsgai = demokratikus Magyarország).

  Hogy végül máshogy alakult, abban komoly szerepe volt a megalkuvások elleni erős igyekezetnek a szadesz és a fidesz részéről.
  És még egy: már csak az kellett volna ennek a puhapöcs országnak, hogy az összeesküvésszerű rendszerváltás a "szovjetek provokálása nélkül" történjen.
 5. 12
  galambocskám
  2018. január 06., szombat 06:41
  Buggyant tík is talál szemet. Tényleg fohászkodom hogy a Török Szultán legyen a miniszterelnök.

  Isten őrizz az ellenzéki felhozataltól.
 6. 11
  yoyo
  2018. január 06., szombat 06:39
  Orbán woodoozgatása tart már egy ideje: a nép elkergeti, a rendszer összedől.
  A nép pedig nem kergeti, hanem pénz gyűjt a számára a Brüsszel ellen vívott szabadságharcához, a rendszer se omlik, de ha omlana, se volna se megoldás, se gyönyör.

  Az értelmiségtől joggal volna várható, hogy lépjen túl ezen a babonaságon, szabaduljon meg a hiedelmeitől.
 7. 10
  szegedi789
  2018. január 05., péntek 21:13
  9
  Szerintem még bőven egy (erős szimbolikával bíró) politikai tettként értékelhető. Bár a mitológiáját utálom.
 8. 9
  szegedi789
  2018. január 05., péntek 21:06
  Ha csak ez az egy sérelem lett volna...

  Bááár , nem mentegetve, de azért kontextus kicsit bonyolultabb volt ennél. Pl. állampárt mennyire szerette volna "nemzeti megbékélés" c. maszlagba csavarni. És csavarta is. Vagy az intenzív belügyi jelenlét, a rakás ügynök a téren, a médiában, a színfalak mögött. Mondhatni egy utolsó főpróba és megmérettetés. Mondjuk jól is hangzana ez utóbbi mondatocskám, ha lett volna '90 után lusztráció, aktanyilvánosság, és nemcsak elkenő törvények... (Ld. az új Ungváry-könyvet.)

  Na, ebből csak azt akartam kihozni, hogy OV mitológia ide vagy oda, ennél voltak százszor-ezerszer súlyosabb húzásai Viktornak. És persze, nem egy ifjú párt ifjú politikusa küldte haza az oroszokat. Tárgyalás és diplomácia nem megspórolhato, sajna -bajna. Meg a geopolitikai realitások.

  (Utólag , na melyik migránsszakértő prof. neve merült is fel kapcsolatként az '56-os Intézet forrásközlésének hála ? Persze tudom, jogilag el lett sikálva... )
 9. 8
  hóvarjú
  2018. január 05., péntek 20:41
  5

  Nem rosszindulat, hanem tény, hogy a felszólalók és a szervezők előzetesen abban állapodtak meg, hogy a szovjeteket nem "provokálják", Orbán ezt a megállapodást megszegte, a fidesz ebből mitológiát kreált, ma azt mondanánk Orbán trollkodott, néhány éve ez még köztudott volt (mármint a megállapodás felrúgása), ma már úgy tűnik a fideszes értelmezés "Orbán bátorságáról" átment a köztudatba.
 10. 7
  tiszapolgári
  2018. január 05., péntek 20:24
  5: A faluba való visszavonulás víziója pedig egy naiv ábránd Konrádtól

  Szerintem nem naiv. De ha az is, százszor inkább a naiv ábrándok, mint a körzővel-vonalzóval körülhatárolt, hűvös józanság.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra