Konrád György visszaküldte Orbán Viktort a falujába

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lehetőleg önként.

Interjút készített a HVG Konrád Györggyel, aki elmondta, hogy csak „demokratikus ellenzéki munkája folytatásaként politizált, a hatalom mindig taszította”. Konrád elmesélte, hogy Göncz Árpádot a köztársasági elnökségre, Demszky Gábort a főpolgármesterségre, Darvas Ivánt a képviselőségre beszélte rá, és szerinte beváltak, de megjegyzi azt is, hogy a mostani rezsimnél jobbat, polgári demokráciát reméltek a rendszerváltástól.

Az interjú során szóba kerül Orbán Viktor is. Konrád a Nagy Imre-temetésről azt mondja, hogy tudta, Orbán abban állapodott meg a Történelmi Igazságtétel Bizottsággal, hogy a kelet-európai diktatúrákban élők védelmében még nem hozza szóba az orosz csapatok kivonását, de megszegte a megállapodást. „Felelőtlen volt, mert felejthetetlenné akarta tenni magát” – jegyzi meg Konrád György, aki szerint a magyarokat nagyobb erő húzza az Európai Unióhoz, mint a diktátorokhoz. „Rejtelmes mozgások egyszer csak oda vezethetnek, hogy a miniszterelnök, ha nem akar Nicolae Ceauşescu sorsára kerülni, akkor önként elmegy valahova. Jóakaratú emberként azt kívánom, hogy Felcsútra menjen” – teszi hozzá.

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. jan. 05., 12:01
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  galambocskám
  2018. január 05., péntek 13:31
  Orbán Ceausescuhoz hasonlítani érdekes fejlemény. Majd elolvasom a hávégéset, kíváncsi vagyok hogy ameddig Orbán Felcsúton időzik addig ki vezesse az országot.
 2. 2
  Világos
  2018. január 05., péntek 13:38
  Van a kertjében munka. Puskás Akadámia, utánpótlás nevelés azt nem lehet elrontani.
  Volt már, hogy eltünt két hétre, nem állt meg az élet. A családi birtokon ott van a sok föld
  elkelne a segitség.
 3. 3
  jhamori
  2018. január 05., péntek 17:01
  Tubica: a fideszben újabban a lopást vezetésnek hívják?
 4. 4
  galambocskám
  2018. január 05., péntek 19:43
  Van egy némi botrány ebből a Ceausescuzozásból tekintettel a házaspár halálára amely nem volt békésnek mondható.

  Talán mégsem volt a legjobb hasonlat.

  De még mindig nem tudom hogy amikor az Orbán Felcsúton időzik akkor ki legyen a miniszterelnök.

  Karácsony? Bernus? Gyurcsincsi? 5. 5
  yoyo
  2018. január 05., péntek 19:49
  A szovjet csapatok kivonásáról mondottakat így értékelni szerintem utólagos rosszindulat, még ha Orbán nyilván akkor is becsvágyó volt.
  A faluba való visszavonulás víziója pedig egy naiv ábránd Konrádtól.
  Az ilyen "valóságszínező" nyilatkozatok sajnálatosan mutatják, mennyire eszköztelenné, frusztrálttá váltak az egykori értelmiség nagy öregjei.
 6. 6
  tiszapolgári
  2018. január 05., péntek 20:16
  4

  Megjátssza itt a hülyét, közben meg imádkozik, hogy Lázár Jamesz legyen a miniszterelnök, és akkor maga elmondhatja, hogy négy miniszterelnökbe volt szerelmes, Németh Miklósba, a Thatcherbe, a gátlástalan Orbánba és az antiheikenista Jameszba, ez magyar Guinness rekord.
 7. 7
  tiszapolgári
  2018. január 05., péntek 20:24
  5: A faluba való visszavonulás víziója pedig egy naiv ábránd Konrádtól

  Szerintem nem naiv. De ha az is, százszor inkább a naiv ábrándok, mint a körzővel-vonalzóval körülhatárolt, hűvös józanság.

 8. 8
  hóvarjú
  2018. január 05., péntek 20:41
  5

  Nem rosszindulat, hanem tény, hogy a felszólalók és a szervezők előzetesen abban állapodtak meg, hogy a szovjeteket nem "provokálják", Orbán ezt a megállapodást megszegte, a fidesz ebből mitológiát kreált, ma azt mondanánk Orbán trollkodott, néhány éve ez még köztudott volt (mármint a megállapodás felrúgása), ma már úgy tűnik a fideszes értelmezés "Orbán bátorságáról" átment a köztudatba.
 9. 9
  szegedi789
  2018. január 05., péntek 21:06
  Ha csak ez az egy sérelem lett volna...

  Bááár , nem mentegetve, de azért kontextus kicsit bonyolultabb volt ennél. Pl. állampárt mennyire szerette volna "nemzeti megbékélés" c. maszlagba csavarni. És csavarta is. Vagy az intenzív belügyi jelenlét, a rakás ügynök a téren, a médiában, a színfalak mögött. Mondhatni egy utolsó főpróba és megmérettetés. Mondjuk jól is hangzana ez utóbbi mondatocskám, ha lett volna '90 után lusztráció, aktanyilvánosság, és nemcsak elkenő törvények... (Ld. az új Ungváry-könyvet.)

  Na, ebből csak azt akartam kihozni, hogy OV mitológia ide vagy oda, ennél voltak százszor-ezerszer súlyosabb húzásai Viktornak. És persze, nem egy ifjú párt ifjú politikusa küldte haza az oroszokat. Tárgyalás és diplomácia nem megspórolhato, sajna -bajna. Meg a geopolitikai realitások.

  (Utólag , na melyik migránsszakértő prof. neve merült is fel kapcsolatként az '56-os Intézet forrásközlésének hála ? Persze tudom, jogilag el lett sikálva... )
 10. 10
  szegedi789
  2018. január 05., péntek 21:13
  9
  Szerintem még bőven egy (erős szimbolikával bíró) politikai tettként értékelhető. Bár a mitológiáját utálom.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra