Kormányinfó: Március elsejétől részleges nyitás jöhet

  • narancs.hu
  • 2021. február 5.

Belpol

Ez csak az első ütem lenne.

Gulyás Gergely elmondta, a járványügyi szakemberek véleményét meghatározónak tartják a döntésekben, de az is fontos, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyek a magyar emberek támogatását bírja. Szerinte a járványügyi védekezés sikeressége abban rejlik, hogy a kormány eddig is egyeztette, mely korlátozásokat fogadják el a magyar emberek.

Február 15-i héten ezért online konzultációt indítanak a nyitás menetrendjéről.

Látják a veszélyeket is, a második hullám eddig lefelé ment, most stagnál, remélik, hogy a harmadik hullám elkerülhető lesz, de a vírus mutáns változatainak terjedése akár 50 százalékkal nagyobb lehet, de ezek ellen is védenek a vakcinák.

Gulyás elmondta, ha minden jól halad, akkor óvatos és szakaszos nyitás lehet, legalább két ütemben:

március 1-től és április 1-től lehetnek részleges nyitások, de addig szükséges a jelenlegi szabályok betartása.

Gulyás szerint lényegesen nagyobb számban lehet majd oltani, mint az EU más országaiban,  mert rendelkezésre áll majd kínai és orosz vakcina. 

Az oltási rend halad, a gazdasági ügyeket illetően pedig egy gazdaságújraindító akciótervet fogadnak el. Erről már Orbán Viktor beszámolt. Gulyás hangsúlyozta, hogy továbbra is a munka alapú gazdaság fenntartása az érdeke mindenkinek.

A sajtó kérdéseire Gulyás elmondta, hogy

lesz a védettséget igazoló okirat vagy plasztikkártya, amely nem csak az oltottságot, hanem a védettséget is igazolja majd. 

Azokat is védettnek tekintik, akik a megelőző hat hónapban átestek a koronavíruson. 

Figyelmébe ajánljuk

Ukrán menekültek Békés megyében: Már el tudjuk mondani magyarul

A Viharsarok közel 80 települése közül csaknem negyven városban és községben élnek ukránok. Többségében háborús menekültek, viszont a katonakorú férfiak teljesen hiányoznak. A Magyar Vöröskereszt térségi szervezete szerint 230-an élnek és dolgoznak Békésben, s már jó ideje a segélyszervezet székházában sajátítják el a magyar nyelvet.