Közel kétmilliárdot kapott Köves Slomó hitközsége a kultúrtaó pótlására létrehozott pénzekből

  • narancs.hu
  • 2019. december 15.

Belpol

Bajkai István és feleségének cége is kapott 70 milliót, illetve egymilliárdot egy olyan bejegyzés alatt áló cég, aminek székhelye megegyezik a Nemzeti Színházéval. Ki érti ezt?

1,8 milliárd forint támogatást kapott a Köves Slomóhoz köthető Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő (EMET) nyilvános adatai alapján, amit az Index elemzett ki átfogóan.

Az állam az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatására különített el milliárdokat, mivel egy éve megszüntette a kultúrtaót. Ebből a pénzből egy bizonyos Déryné Nonprofit Kft. egymilliárd forintot kapott, amelynek a bejegyzett címe megegyezik a Nemzeti Színházéval. A portál utána nézett: egy még csak bejegyzés alatt álló társaságról van szó, így érthetetlen, hogy miért kapott támogatást. A cég vezető tisztségviselője a Nemzeti dramaturgja, a felügyelőbizottságban a színház színészei és gazdasági igazgatói ülnek.

Bajkai István fideszes politikus és feleségének a cége, az Archeon is kapott 70 millió forintot. Bonnyai Apolka egyébként zongoraművész, aki gyakran ad jótékonysági konceretet.

A többlettámogatásra a pályázati kiírás szerint csak előadó-művészeti szervezetek jelentkezhettek, olyanok, amelyek az eddigi években kultúrtao felvételére voltak jogosultak, és nem természetes személyek, valamint nem külföldi fenntartású szervezetek.

Ehhez képest az Index cikke szerint a nyertesek között van olyan bt, aminek a tevékenységi körébe a követelésbehajtás, a dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme, illetve a sportszer-kereskedelem tartozik.

Továbbá 28 esetben támogattak 10 és 50 millió forint közötti összegekkel városi és megyei önkormányzatokat, öt egyéni vállalkozó kapott 6-6 millió forintot, 10 millió jutott a Semmelweis Egyetemnek, illetve négy tűzoltó egyesület is kapott 2,6 – 9,6 millió forint közötti összeget.

Figyelmébe ajánljuk