Magyar nő Ferenc pápa egyik tanácsadója

  • narancs.hu
  • 2023. október 14.

Belpol

Csiszár Klára teológus professzor szakértő a 16. Püspöki Szinóduson, amelyen most először vehetnek részt nők.

Kovács Gergely gyulefehérvári érsek és Pál József Csaba temesvári megyéspüspök mellett még egy meghívott magyar tagja van a Ferenc pápát tanácsokkal segítő 16. Püspöki Szinódusnak: Csiszár Klára teológus professzor.

Az 1981-ben Szatmárnémetiben született tudós korábban a Bécsi Egyetem privátdocense volt, dolgozott a Német Püspöki Konferencia Világegyház és Misszió intézetében, oktatott a frankfurti jezsuita teológiai főskolán, most pedig a Linzi Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető professzora. 

A püspöki szinódus a római katolikus egyház egyik legfontosabb testülete, a világ különböző vidékeiről való püspökök alkotják, akiket szakértők segítenek.

Ferenc pápa újítása, hogy most először világiak, közöttük nők is részt vehetnek az egyház jövőjét meghatározó tanácskozáson. 

Az idei szinódus gyűlése október 4-én kezdődött és 29-ig tart.

Csiszár Klárát július elején kérte föl erre a tisztségre a szinódusi titkárság, nyilvánvalóan azért, mert a szinódushoz kötődő folyamatokkal kutatóként foglalkozott korábban. Ez a megbízatás azzal jár, hogy négy héten keresztül folyamatosan Rómában kell tartózkodnia a tanácskozások miatt.

A magyar professzor  – akinek egyik példaképe Ferenc pápa – a Blikknek nyilatkozva óriási megtiszteltetésnek és szakmai elismerésnek nevezte a felkérést. A háromszáznegyven résztvevő között hatvan-hetven nő lehet, a huszonnyolc teológus szakértő között öt.

A magyar tudós arról számolt be, hogy a szinódusban harminchat kis csoport tanácskozik párhuzamosan öt nyelven. Tárgyalnak a háborúkról, a klymaváltozásról, a kizsákmányolásról és a pazarló gazdasági rendszerek problémájáról is, de szóba kerül a szexuális zaklatás ügye is. Csiszár Klárának társaival együtt az a feladata, hogy egy-egy témakör teológiai hátterét megvilágítsa vagy kidolgozza, ha ez szükséges.

A magyar teológus azt mondta, már korábban is többször találkozott Ferenc pápával, akivel azonnal lehet közös témát találni, mert természetesen és közvetlenül beszél mindenkivel. A szünetekben is simán oda lehet menni hozzá.

Arról, hogy a szinódus véleménye kötelezi-e valamire a római katolikus egyház fejét, Csiszár Klára azt mondta, a pápa lényegében azt csinálhatna, amit akar, Ferenc pápa azonban mégis komolyan veszi, ami ezeken a tanácskozásokon elhangzik, és tovább dolgozik a megbeszélt témákon.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk