Márki-Zay Péter: Ellenzéket is váltottunk

  • narancs.hu
  • 2021. október 17.

Belpol

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint ez a "kicsik forradalma".

Miután Dobrev Klára értékelte az előválasztás második fordulójának eredményét, és gratulált Márki-Zay Péternek, Márki-Zay az Anker közben tartott beszédet az eredményváró rendezvényén Budapesten.

De még mielőtt mikrofonhoz jutott volna a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, Orosz Anna, a Momentum jelenlegi vezetője szólt arról, hogy ez előválasztás során 850 ezer ember szavazott a két fordulóban összesen, ők mind véleményt nyilvánítottak arról, hogy Orbán Viktornak és rendszerének jövő áprilisban lejár az ideje. Úgy fogalmazott,

"az történt, hogy győztünk".

 
Orosz Anna az ellenzéki előválasztás második fordulójának, Márki-Zay Péter eredményváróján
Fotó: Németh Dániel

"Igent mondtatok a demokráciára, a megújulásra, a megtisztulásra, hitet és erőt adtatok azoknak a magyaroknak, akik szeretnének jövő áprilistól a közös jövőn együtt dolgozni."

Ezt követően Karácsony Gergely mondott beszédet. "Győztünk, mi 10 millióan győztünk ebben a szeretett hazában." A főpolgármester szerint csak egy vesztese van a mai napnak, aki retteghet a jövőtől. Ezt a valakit úgy hívják, hogy Orbán Viktor – harsogta a miniszterelnök nevét a tömeg.

"Ma Magyarországon forradalom zajlik. A szelídség a szeretet, a hazaszeretet forradalma."

Karácsony elmondta, az elmúlt napokban sokan azt mondták neki, "végre van valaki, aki hazafiasan viselkedik, akinek fontosabb a hazája, mint a politika". Kiemelte, "nem vagyok ezzel egyedül, itt vagytok ti, akik megszerveztétek az előválasztást, elmentetek szavazni, a politikusok, akik képesek voltak összefogni". Szerinte a legtöbb magyar polgár igazi hazafi.

 
Karácsony Gergely az ellenzéki előválasztás második fordulójának, Márki-Zay Péter eredményváróján
Fotó: Németh Dániel

188 éve ismerjük, ezután is ezt fogjuk szem előtt tartani: "a haza mindenelőtt" – utalt Kölcsey szállóigévé vált gondolatára. 

A főpolgármester hangsúlyozta, az előválasztók nem csak Orbán Viktor rendszerére "rúgták rá az ajtót", hanem az ellenzékre is, mert kimondták, hogy olyan kormányt akarnak, amelynek nem csak az elmúlt 12 év, hanem az elmúlt 30 év hibáit is orvosolni kell. 

"Azzal a hittel kezdtem el több mint 10 éve politizálni, hogy 'lehet más a politika', de soha ilyen közel nem voltunk még ahhoz, hogy ez így is legyen."

Karácsony szerint Márki-Zay Péter képes összefogni ezt a sokszínű ellenzéki tábort és képes változást hozni Magyarországon.

Az első szó a köszöneté – ekképp lépett a mikrofonhoz Márki-Zay Péter. Hódmezővásárhely jelenlegi polgármestere mögött ott állt a színpadon a családja, a felesége és 7 gyereke, valamint az őt támogató politikusok és civilek. "Csak úgy mehetünk előre, ha a hátország stabil". Megköszönte a támogatást Hódmezővásárhelynek, valamint a saját körzete minden településének. Megjegyezte, a legmagasabb részvétel szerinte Csongrád megyében volt az előválasztás során.

Kiemelte "a tiszták koalíciójának" támogatását, és külön megköszönte a javára visszalépett Karácsony Gergely, továbbá a Momentum, a Párbeszéd és az LMP, valamint "a megtisztuló szocialista párt támogatását is".

"Ellenzéket is váltottunk"

– fogalmazott Márki-Zay, kiemelte, hogy megtisztult az ellenzék azoktól akik nem odavalók voltak. Úgy véli, olyanokat kell maga mögött tudnia, akik tényleg el akarják számoltatni a bűnösöket jobb és baloldalon egyaránt, mert "a korrupciónak nincsen színe".

"Ezt a választást nem én nyertem, ezt ti nyertétek meg" – mondta az eredményértékelőn összegyűlt közönségnek. Hozzátette, tőlük, mindannyiuktól kell félnie Orbán Viktornak. Úgy fogalmazott: "ti tudtok forradalmat csinálni, tőletek kell féljen a hatalom".

 
Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményváróján
Fotó: Németh Dániel

Márki-Zay megköszönte a támogatást a DK szavazóinak is, szerinte körülbelül 10 százalékuk át is szavazott rá, továbbá nagy tapsot kért Dobrev Klárának. Megjegyezte, beszélt a DK miniszterelnök-jelöltjével, aki felhívta és gratulált neki, abban pedig már szombat este megállapodtak, hogy a közös győzelemben szövetségesek. 

Elmondta, úgy tartja, Karácsony Gergely "rengeteg támadást fogott fel eddig", amit ezentúl ő kap majd, de valójában ezek a támadások egy új Magyarország ellen szólnak. "Együtt, pártok és civilek kivívhatjuk hazánk új szabadságát." Hozzátette, új Magyarországot akarnak építeni, ahol "a szeretet lesz az uralkodó".

A miniszterelnök-jelölt az új Magyarországról szólva elmondta,

"ebben az új Magyarországban minden zsidót, meleget, cigányt, jobb- és baloldali embert szeretettel fogunk magunkhoz ölelni". 

Úgy véli, az új Magyarországon nem lehet többé gyűlöletkampány, ahogy politikusok zsarolása sem lehet megengedett.

Márki-Zay a hatpárti egységről szólva azt mondta, "örök hála a pártoknak". Megemlítette, hogy az előválasztás sikere, az, hogy a 106 egyéni körzetben olyan közös képviselőjelöltek indulnak majd jövő tavasszal, akiket nem "füstös szobákban" választottak ki, hanem a választók szavaztak rájuk. Szerinte csak "tiszta ellenzékkel", a "tiszták koalíciójával" van esély jövő áprilisban leváltani Orbán rendszerét: 106 plusz egy győztest fogunk küldeni a csatába Orbán Viktor ellen – emelte ki a hódmezővásárhelyi polgármester.

Arról is beszélt, hogy a ma esti lendületnek nem lehet vége. Közölte, biztos benne, hogy a lejárató kampányok majd csak most kezdődnek igazán, hisz' fideszes informátorai szerint már eddig 50 milliót fektettek a lejáratására.

A következő időszak legfőbb feladata Márki-Zay szerint az, hogy "eljuttassuk az igazságot a legkisebb faluba is", minden postaládába, kampányolt a Nyomtass te is! mozgalom mellett. "Meg kell győzni minden magyar falu minden lakóját, hogy nem Gyurcsány, hanem az igazság fog eljönni Magyarországra."

"Egy kérdés maradt mostantól kezdve a választásig: Fidesz vagy nem Fidesz?

Ha leváltjuk őket, még a fideszeseknek is jobb lesz." Megjegyezte, nemcsak krumplival és száraztésztával, de pénzzel is megpróbálják majd megvásárolni a szavazatokat az ellenzék ellenfelei, ezért hát megerősítette: egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki hasonló csalásról szolgáltat bizonyítékot. Mindemellett az ellenzékieket arra bíztatja, hogy szavazatszámlálóként, szavazóbiztosként figyeljenek majd a jövő április választás tisztaságára.

 
Az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményváróján
Fotó: Németh Dániel

A jövő heti Békemenetre utalva emellett pedig azt tanácsolta: azok, akik a menet útvonalán laknak, függesszenek ki olyan molinókat, plakátokat, lepedőket, amelyeken a Fidesz bűneit sorolják fel – példaként azt említette, hogy már hússzor szavazta le a párt az ügynökakták nyilvánosságát. De felemlegette Márki-Zay azt, hogy a Fidesz a melegek ellen uszít, nem hagyta figyelmen kívül a Kaleta vagy Szájer ügyét, de szóba hozta a Borkai-botrányt is. Kijelentette, kiáll a cigányok és a melegek mellett is."Egyenlő jogokat minden magyarnak."

Márki-Zay hosszúra nyúlt beszédében az új alkotmányozási folyamatról is szólt, amely szerinte "részvételi alkotmányozás lesz", azzal a céllal, hogy többé senki ne iktathassa ki a demokráciát úgy, mint Orbán Viktor tette. Beszélt az utóbbi hónapok kormányzati osztogatásairól is, ami szerinte csak azt jelzi, hogy a "Fidesz fél": ezt mutatja az is, hogy Polt Pétert is "bebetonozzák" a kétharmados törvénymódosítással, és ezt tervezik a Médiahatóság új elnökével is. Szerinte

annyira érzik a kormánypártok a vesztüket, hogy ma belépni a Fideszbe olyan, mint 1989-ben belépni a Munkásőrségbe.

"Abból a helyzetből, ami az elmúlt 12, sőt 30 évben ide juttatta az országot, abból a kijárat nem jobbra vagy balra van, hanem felfelé. Kétharmaddal fogjuk leváltani a Fideszt!" – biztosított az ellenzék győzelméről az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. 

A második forduló eredményeit itt ismertettük: 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk