Maruzsa: Hőkamerákat is kitehetnek az iskolákban

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. szeptember 15.

Belpol

Október 1-ig be fogják szerezni a szükséges eszközöket - ígérte az államtitkár.

Nem csak a diákoknak, de a tanároknak is kötelező a lázmérés az iskolába való belépéskor - mondta Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Azt, hogy október 1-től az iskolába érkezéskor meg fogják mérni a diákok lázát, Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a hétvégén.

Maruzsa most erről azt mondta, a lázmérés alapvetően kézi digitális eszközökkel történik, de azokban az iskolákban, ahol nagy a létszám, akár hőkamerák elhelyezése is indokolt.

Azt is mondta, ezeknek az eszközöknek a beszerzése folyamatban van, és október 1-jéig még számos intézkedés várható ezen a téren.

Maruzsa hangsúlyozta, ha valakinél megállapítják belépéskor, hogy lázas, az még nem jelenti azt, hogy a koronavírus "megérkezett" az iskolába, ebben az esetben értesíteni kell az orvost, és tesztelni kell.

Kérdésre kitért arra is, a pedagógusok létszáma az elmúlt 10 évben nagyjából 167 ezer és 170 ezer között alakult. Az idei pontos statisztikát november elejére várják, de az állami intézményeknél - úgy látják - nőtt a létszám, ezért nincs ellátatlan feladat a magyar közoktatásban.

Figyelmébe ajánljuk