Meghalt Zoltai Gusztáv

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 19.

Belpol

A Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezető igazgatója 86 éves volt.

"Az, aki kisgyerekként élte túl azt, ami 1944-ben történt, esélyt sem kapott rá, hogy lelki sebei valaha is begyógyulhassanak. Aki kilenc évesen érti meg, hogy meg akarják a puszta születése miatt ölni, az egész általa belátott világ, többé nem tudhat bízni már semmiben. Ő is meggyilkolt lelkű gyerek maradt mindig. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezető igazgatója ma reggel távozott az élők sorából" - búcsúzik Zoltai Gusztávtól a Mazsihisz.

Zoltai Gusztáv 1935-ben született Budapesten, szüleit 1944-ben megölték a holokauszt során. Mint írták, a zsidó közéletben a '80-as években tűnt fel újra, ötvenen túl, és negyedszázados ténykedése minden kétséget kizáróan önálló és hosszú fejezete lesz a magyar zsidó intézmények történetének, a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország életének általában is emblematikus figurája volt.

Akik a szervezeten belüli kritikusai voltak, azok sem tagadták ügyességét, személyisége sajátos karizmatikus varázsát és azt, hogy volt benne személyes kedvesség, készség az együttérzésre, személyes segítőkészség, hogy volt benne valami érzelmes szolidaritás a kiszolgáltatottakkal - tették hozzá.

Végső búcsúztatása hétfőn 12 órakor lesz a Kozma utcai zsidó temetőben.

 

Neked ajánljuk