Megpuccsolták a Népszabadságot, máris megszólal az egyik újságíró

  • Keller-Alánt Ákos
  • 2016.10.08 10:50

Belpol

Úgy tűnik, eldöntötték, hogy bedöntik a Népszabadságot. Brutális tempóban csinálták, egyszerűen felfüggesztették a kiadását.

Felfüggesztették a Népszabadság kiadását. A nol.hu már elérhetetlen, a munkatársak sem tudnak egyelőre semmit. A kiadó a lépést a példányszám drasztikus csökkenésével igazolta. A lépés példátlan, az újságírók átverve érzik magukat, a körülmények gyanúsak. A szerkesztőség épp költözik, a Népszabadság buktatta le pár hete Matolcsy közpénzen tartott szeretőjét, és Rogán helikopterezését is.

A Népszabadság kiadásának felfüggesztése annyira váratlanul érte az újságírókat, hogy ők is a sajtóból tudták meg: nincs Népszabadság, legalább egy ideig biztosan. A hvg.hu arról számolt be, hogy a Mediaworks felfüggeszti a napilap kiadását. Az újságírók szombat reggel azzal szembesültek, hogy nem tudnak belépni a belső, céges levelezésbe. Először azt hitték, pusztán szerverleállásról van szó, hiszen vasárnap költöztek volna. Vissza a régi, Bécsi úti székházba. A szerkesztőség néhány éve a kiadó Futó utcai irodájában működött, ahogyan a szintén Mediaworkshöz tartozó Világgazdaság is. A Bécsi úti iroda ki volt adva, ám pár hónapja már arról volt szó: a Bécsi úti ingatlant felújították, a Futó utca bérlet drága, így október elején költözés lesz. Az újságírók tehát pénteken összecsomagoltak, a felfüggesztésről szóló hír idején tehát minden dobozokban van a Népszabadságban. „Mintha ki lettünk volna csalva a jégre” - fogalmazott a Narancsnak a lap egyik munkatársa. „Először azt hittük, hogy a költözés miatt álltak le a szerverek, mi is a sajtóból értesültünk a felfüggesztésről. Mivel ki lettünk zárva a céges levelezésből, a Mediaworks erről szóló közleményét sem kaptuk meg.” A lap vezetése a munkatársaknak megerősítette a felfüggesztésről szóló híreket. Úgy tudjuk a lap munkatársai ezekben a percekben gyűlnek össze, hogy megbeszéljék a történteket.

A Mediaworks pár hónapja vásárolta fel a Pannon Lapok Társaságát, így vezetővé vált a megyei lappiacon. Hónapok óta tartják magukat azok a híresztelések a szakmában, hogy az Orbán Viktor kedvenc napilapját, a Nemzeti Sportot is kiadó Mediaworksot a kormány házon belül szeretné tudni, az új tulajdonos pedig egy Mészáros Lőrinchez köthető Duna Aszfalt lenne.

A Mediaworks MTI-hez eljuttatott közleményében a növekvő veszteségekkel indokolta a felfüggesztést: „A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 %-kal, azaz 100.000 példányt meghaladó mértékben csökkent. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel.

Azért, hogy valamennyi érdekelt teljes mértékben ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni, a Népszabadság kiadása valamennyi formájában (beleértve a nyomtatott és az on-line kiadást is) a mai nappal, az új koncepció kialakításáig illetve megvalósításáig, felfüggesztésre kerül. A fentiek következményeként az érintett területhez rendelt munkavállalók a munkavégzés alól felmentésre, míg a szerződéses partnerek szolgáltatásai időlegesen felfüggesztésre kerülnek.”

A Magyarországon példa nélküli lépés indoklása azonban nem tűnik túl igaznak. A példányszám zuhanása az utóbbi években lelassult. Az elmúlt fél évben a Népszbadság több, jónevű újságírót igazolt le, és jelentősen bővült a nol.hu csapata is. Ez meg is látszott a lap idézettségén, a Népszabadság írt először Matolcsy közpénzen tartott szeretőjéről és Rogán helikopterezéséről is.

Kerestük a lap vezetőit, de ők jelenleg elérhetetlenek. A Népszabadság Facebook-oldalán ez olvasható: "Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk."

Neked ajánljuk