Mindenki egy ellen - Szocialista belháború Érden

  • M. László Ferenc
  • 2006. június 29.

Belpol

A közvélemény szemében sikeres polgármester újrázási szándéka miatt alakult ki konfliktushelyzet Érden. A háborúskodás a koalíciós pártok legfelsőbb köreit is megmozgatta, s egyre többen követelik a város első embere, Döcsakovszky Béla őszi távozását.
A közvélemény szemében sikeres polgármester újrázási szándéka miatt alakult ki konfliktushelyzet Érden. A háborúskodás a koalíciós pártok legfelsőbb köreit is megmozgatta, s egyre többen követelik a város első embere, Döcsakovszky Béla őszi távozását.

Pest megye legnagyobb alvó-városa az elmúlt négy évben ugrásszerű fejlődésen ment keresztül. A szocialista Döcsakovszky Béla irányítása alatt sorra jelentek meg a nagy bevásárlóközpontok, új buszpályaudvar épült, felújítottak több játszóteret, és nemrégiben rakták le egy impozáns sportcsarnok alapkövét. A regionális vízmű jelentős hányadának privatizációjával rendeződni látszik a vízellátás korszerűsítése is.

Érdes stílus

Mindezek miatt Érd polgármestere igen népszerű, s ha indul októberben, nagy valószínűséggel nyer is az ősszel megyei jogúvá átminősülő városban. A sikerek és a támogatottság ellenére a szocialisták vezetősége lecserélné Döcsakovszkyt, és értesüléseink szerint Tóbiás József korábbi pártigazgatót indí-tanák. A szocialisták - lapzártánk pillanatában még be nem jelentett, de több forrásunk által megerősített - lépése összhangban lenne a helyi ellenzék óhajával, amely Döcsakovszky távozását egy emberként követeli.

A korábbi polgármester, a jobboldali kötődésű Harmat Béla több cikluson át irányította Érdet, de nem sok mindent tett le az asztalra. 2002-ben az MSZP és az SZDSZ közös jelöltje, az ügyvéd Döcsakovszky Béla a szavazatok 51 százalékával győzött, a koalíció pártjai pedig minden egyéni mandátumot begyűjtöttek, a Fidesznek csak a kompenzációs lista garantálta öt hely jutott.

"Csakhogy a 2002-es választások után Döcsakovszky kimutatta a foga fehérjét, a döntések előkészítése során nem vette figyelem-be senki véleményét, ellentmondást nem tűrően, diktatórikus módon irányította a várost" - mondta a Narancsnak a Civil Érdek nevű szervezet egyik vezetője. Egyik konfliktus követte a másikat: öszszeütközésbe került a helyi szocialisták "nagy purifikátornak" nevezett politikusával, Ujhelyi Gyulával, aki ki is lépett az MSZP-ből. Ellenfelei folyamatosan a polgármester szemére vetik kellemetlen stílusát, rendszeresen minősíti és kommentálja a testületi üléseken felszólaló képviselők mondandóját, egyes internetes fórumok szerint olykor nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket használva.

A legsúlyosabb nézeteltérést a 17 önkormányzat alapította Érd és Térsége Vízmű Kft. (ÉTV) 26 százalékos üzletrészének eladása váltotta ki. A tavalyi - az államháztartási törvény és a vonatkozó helyi rendelet alapján kötelező - pályázatot csak hosszú unszolásra írta ki a városvezetés, az eredményt pedig az egyik vesztes cég megtámadta a Pest Megyei Bíróságon. Törökbálinton a fideszesek népszavazást kezdeményeztek az ügylet megakadályozásáért, míg az ÉTV-ben szintén részes Biatorbágy "sorozatos törvénysértésekre" hivatkozva tiltakozott a francia Veolia-csoport érdekeltségébe tartozó Fővárosi Csatornázási Művek Rt.-vel való szerződéskötés ellen. Az érdi ellenzék "korrupciót" kiáltott, és az SZDSZ-esek is hangot adtak nemtetszésüknek - igaz, ők később megszavazták az értékesítést. Döcsakovszky Béla lapunknak kifej-tette: a tranzakció körül minden törvényes, az ellenzék sem panaszkodhat, hiszen kétfordulós pályázaton választották ki a legjobb aján-latot. Szerinte az ellenzők féligazságokkal és szándékos hazugságokkal próbálják félrevezetni az érintett települések lakóit.

Hasonló hullámokat vert az új sportcsarnok építése, a többmilliárdos árat a kritikusok "gigantikus" összegnek nevezték, mondván, hogy a polgármester hatalmas adósságba kergette Érdet. Sokan furcsállották, hogy bár a városi képviselők belenézhettek utólag a szerződésbe, előtte titoktartási nyilatkozatot kellett aláírniuk. A privatizáció körüli feszültségek növekedését mutatja, hogy múlt csütörtökön a szemétszállító Érd-Kom üzletrész-értékesítéséhez Döcsakovszky már nem kapta meg a képviselő-testületi többség támogatását.

Egy héttel ezelőtt, miután a civilek bejelentették, hogy önálló polgármesterjelöltjük van Ujhelyi Gyula személyében, az SZDSZ is véglegesen szakított a polgármesterrel. A liberálisok kihátrálását Csőzik László alpolgármester, frakcióvezető vezényelte le, aki első lépésben lemondatta a helyi szervezet élén álló, Döcsakovszky jobbkezének számító (az ÉTV-privatizációban fő szerepet játszó) Bátorfi Attilát, majd bejelentette: önállóan indulnak, s személyében saját polgármesterjelöltjük van. Csőzik a csütörtöki testületi ülésen már nem is ült ki az alpolgármesteri pulpitusra, képviselőtársai között foglalt helyet.

Döcsakovszky természetesnek tartja az SZDSZ önálló indulását, hiszen az országos választásokon tíz százalék felett szerepeltek. Szerinte érthető, hogy Érden most a lehető legnagyobb városi frakció kialakítására törekszenek. Csőzik motivációit is érti: a tavaszi országgyűlési választáson visszalépett a később győztes volt sportminiszter, Jánosi György javára, ráadásul a beígért államtitkári posztot sem kapta meg, így vélhetően Érden próbál megkapaszkodni - mondta lapunknak a polgármester.

A feszültség fokozódik

Az érdi MSZP-ben többen at-tól tartanak, hogy a civilek és az SZDSZ önálló indulása megosztja a centrum és a baloldal szavazóit, s végül nevető harmadikként a Fidesz viszi el a pálmát. Ezért egy részük azt szorgalmazza, hogy Csőzik és Döcsakovszky béküljön ki, míg mások engednének az SZDSZ unszolásának, és visszavonnák a polgármester jelölését. Bár helyben a szocialisták többsége Döcsakovszkyval tart, információink szerint a megyei vezetők már lemondtak a város jelenlegi első emberéről. A pártvezetőség arra törekszik, hogy ha már a megszorítások miatt nem tudnak nagy ígéretkampányt folytatni, ősszel legalább hiteles emberekkel szálljanak ringbe. Márpedig Döcsakovszky hitelét vesztette - mondják forrásaink -, ezért jobb lenne Jánosi Györgyöt indítani, aki a parlamentben is lobbizhatna Érd fejlesztéséért. A Narancs úgy tudja, hogy Jánosi - aki a helyi taggyűlésig nem kíván az ügyről nyilatkozni - nem vállalta az indulást, s maga helyett Tóbiás Józsefet ajánlotta. A megyei és az országos vezetés nem akar a helyi szervezet ügyeibe avatkozni, de abban reménykednek, hogy az érdi tagság mégiscsak "ért a szóból". Múlt héten össze is hívták a helyi taggyűlést, ahol szóba került a jelölés kérdése, de Döcsakovszky hívei arra hivatkozva, hogy a meghívóban nem szerepelt ilyen napirendi pont, későbbre halasztották a vita lezárását. Döcsakovszky azt mondta lapunknak, hogy tud a háttérjátszmákról, de támogatottsága biztos alapokon áll. Az MSZP-ben tartanak is attól, hogy ha jelölésének esetleges visszavonása esetén Döcsakovszky függetlenként indulna, komoly fejfájást okozna a Tóbiás felépítésére készülő kampánystratégáknak.

Neked ajánljuk