MOK: Miskolcon és Veszprém megyében törvénytelenül kényszerítenék többletmunkára az orvosokat

  • narancs.hu
  • 2023. március 13.

Belpol

A kamara szerint ez is azt bizonyítja, hogy a magyar egészségügyet csak a dolgozók önkéntes munkája tartja életben.

Miskolcon a kórház főigazgatója levélben adott utasítást az orvosok jogait korlátozó törvénysértésre – közölte hétfőn a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

A MOK szerint több megyében is megpróbálják különböző módokon önkéntes munkára kényszeríteni az egészségügyi dolgozókat.

A Veszprém megyei irányító intézmény például utasításba adta, hogy "azon időszakban, amelyben a munkavállalóval önként vállalt többletmunka megállapodás nem áll fenn – akár azért, mert megkötésre sem került, akár azért, mert felmondás következtében megszűnt – az érintett munkavállalót szakterületi támogatás, illetőleg fix díj címén juttatás nem illeti meg".

Mivel az egészségügyi dolgozók nem kényszeríthetőek többletmunka vállalására és a jogszabályok azt is tiltják, hogy közöttük az önként vállalt többletmunka alapján tegyen különbséget a munkáltatójuk,

a kamara álláspontja szerint ez az utasítás, amelyet veszprémi intézetek szervezeti és működési szabályzatába is beiktattak, törvénysértő.

A központosított döntéshozatal nincs tekintettel a helyi munkaerőhelyzetre, a gyógyítók szempontjaira. A betegek ellátási biztonsága folyamatosan sérül amiatt, hogy kimerült, túlhajtott orvosok és szakdolgozók végzik ellátásukat. Az egészségügyi ellátórendszer működéséhez valódi, szakmai alapokon nyugvó, átlátható átalakítási terv szükséges, nem látszatreformok”

– áll a kamara közleményében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk