„Nem egy bonyolult ügy ez” – Heller Ágnes arról, miért kell együttműködni a Jobbikkal

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. nov. 29., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Vagy akar az ellenzék választást nyerni, vagy nem.

Holnap megjelenő nyomtatott kiadásunkban terjedelmes interjút közlünk Heller Ágnessel. A filozófus a 2018-as ellenzéki győzelem esélyeiről, a Jobbikkal kötendő választási szövetség szükségességéről beszél. Arról is megkérdeztük, mit gondol a Jobbik múltjáról, Simicska Lajos támogatói szerepéről vagy Toroczkai László kijelentéseiről. Íme, egy rövid részlet.

Magyar Narancs: Azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy minden ellenzéki pártnak, a Jobbiknak is össze kell fognia a Fidesz ellen, mert a Fidesz nem egy párt, hanem egy zsarnokság összeesküvése.

Heller Ágnes: Alapvető kérdés, hogy melyik párt akar egyáltalán választást nyerni. Most úgy tűnik, a Fideszen kívül egyik sem. Mindenki pontosan tudja – ha máshonnan nem, hát Tóth Zoltán választási szakértő véleményéből –, mi a győzelem, vagy legalább a fideszes kétharmad megakadályozásának feltétele: két ellenzéki listánál több nem lehet, és mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelöltnek kell indulnia a fideszessel szemben. Mégis minden ellenzéki párt azt hangoztatja, kivel nem fogna össze. Ez azt jelenti, hogy nem akarnak választást nyerni. Akkor viszont ne hazudjanak, ne mondják azt, hogy le fogják váltani a Fideszt. Vallják be őszintén, hogy elbújnak a felelősség elől. Olyan nincs, hogy a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Vagy a kecske, vagy a káposzta.

MN: Nem lehet, hogy a pártok a különállásuk hangsúlyozásával szeretnének növekedni, de a választások előtt legalább az egyéni körzetekben visszaléptetik egymás javára a jelöltjeiket?

HÁ: Ahogy most áll a helyzet, abból arra következtetek, hogy eszükben sincs megnyerni ezt a választást. A realitásokat kell számba venni: a Jobbik is egy ellenzéki párt, és a Jobbik nélkül lehetetlen legyőzni a Fideszt. Mindenki azzal jön, hogy az antiszemitáktól védi az országot meg az ellenzéket. Uramisten, én vagyok a holokauszt-túlélő, és nem ők! Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött mondom, hogy ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz fog hatalmon maradni. Ha a Fidesz hatalmon marad, az tragédia Magyarországnak. Nem egy bonyolult ügy ez.

A Teczár Szilárd készítette teljes interjút a Magyar Narancs 2017. november 30-i számában olvashatják.

szerző
Teczár Szilárd
publikálva
2017. nov. 29., 08:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Heller Ágnes
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 15
  yoyo
  2017. november 29., szerda 19:30
  és bocsánat, szerintem sehol nincs szó arról, hogy a jobbikra kellene szavazni!
  Szó sincs arról, hogy a jobbik - egy esetleges győzelem után - egyedül alakíthatna kormányt, alkotmányozó többséggel.
  A jobbik arculatváltása nagyon kevés ahhoz, hogy azt mondhassák, már nem nácik többé.
  Ám egyenesen groteszk állítás ma magyarországon weimarizálódást vízionálni.
  Nem gondolom egy pillanatig se, hogy ne jöhetne a mostaninál rosszabb, sokkal rosszabb idő.
  De hogy ebben nem a jobbik lesz a főgonosz, abban biztos vagyok.

  Ha a realitásokat nézem - a társadalom állapotát, az egyáltalán nem demokratikusan működtetett állami intézményrendszert, a médiát, az ellenzéki politizálás feltételeit, a világpolitikai tendenciákat (!) - a valószínűbb forgatókönyv, hogy a fidesz demokratikus választáson való legyőzésének esélye nagyon kicsi.

  Szóval jó lenne nagyon iparkodni...
 2. 14
  yoyo
  2017. november 29., szerda 19:16
  ábrándozás az élet megrontója...

  Szerintem talán politizálni kellene.
  És belátni, a jobboldal (nagyon bő) évtizedes előnyt harcolt ki mindenki mással szemben.
  A későn jövők pedig már nem ugyanazon a viszonylag kényelmes úton járva próbálhatják (majd, egyszer, ha végre rászánják magukat) üldözőbe venni, hanem egy telepített aknamezőn keresztül, folyamatos pergőtűzben.
 3. 13
  rworse
  2017. november 29., szerda 18:56
  NEM! NEM! NEM!
  Az Orbán-rendszert csak és csakis demokratikus erőknek szabad és lehetséges leváltaniuk. A Jobbik egyelőre nem az. A Jobbikkal nem lehet az Orbán-rendszert leváltani, mert a Jobbik rosszabb mint az Orbán-rendszer. Talán majd tíz év múlva, ha tartósan folytatják a néppártosodást, és átestek az ehhez elengedhetetlenül szükséges pártszakadásokon, amelyek elviszik a jelenlegi párt kétharmadát, akkor megfontolható lesz, hogy megszűntek-e szélsőjobboldalinak lenni, alkalmasint nácinak. Ha a Jobbik nélkül nem megy a rendszer leváltása, akkor nem megy, ez van. De a Jobbikkal (egyelőre?) értelmezhetetlen. Kutyaharapást szőrével?! Szarva közt a tőgyét?! Vagy ahogy a grrreselyű kivételesen helyesen mondja: kolerát bubópestissel?! Vagy ahogy Cyrano mondja, nincs az a kincs, hogy én nácira szavazzak - márpedig a Jobbik egyelőre náci. A jelenlegi Jobbik tagság és szavazótábor egyharmada olyan szélsőjobbos, hogy bevihető középre, a kétharmada ellenben virtigli náci, a Jobbik pozíciói is tele vannak virtigli nácikkal. "Hellerek", "Karácsonyok" térjetek észhez! - pontosabban ne agyaljatok végletesen erkölcstelen ötleteken!
 4. 12
  Kovacs
  2017. november 29., szerda 18:07
  11: Nem osztom a véleményedet, ami persze több mint egy vélemény, mert valóban úgy néz ki, hogy a Fidesz rendszerét leváltani nehéz. De nem azért nehéz, mert LEHETETLEN, hanem mert az emberek mentalisa nem alkalmas a leváltásra. Mármint a kétharmados mindentsöprő leváltásra.
  Ami valamilyen eséllyel bír, az a Jobbik-LMP-Momentum koalíció lenne, amely visszaadná a jelenlegi "gondolkodásmódot", amit a nép képvisel. Ez természetesen az itt kommenteők többségének majdhogynem maga az újabb "mocsár", de egyelőre ez van.
  Elképzelhető, hogy ez így lesz, és akkor nem kell sokáig várnod a csodát. Az, hogy ebben a csodában nem sok köszönet lesz, ez egy más téma.
 5. 11
  hóvarjú
  2017. november 29., szerda 15:28
  Az Orbán-rendszer nem demokrácia és nem jogállam, ha demokratikus módon és jogállami módszerekkel le lehetne váltani az nemcsak világcsoda, hanem egyenesen kozmikus méretű bravúr lenne, itt Magyarországon, már alig várom.
 6. 10
  yoyo
  2017. november 29., szerda 15:14
  Cyrano, még mindig, és újra és újra.

  Nem a jövőnk, a jelenünk látszik Ásotthalomtól Nemesmedvesig, Kelebiától Letkésig.
  A jobbik ráadásul nem egyedül menne a 2/3-ba, szóval én nem rettegem nagyon a jobbikos jövőt. A fideszes jelenért és az eztán következő fideszes évtizedekekért viszont álljon bele a görcs azokba, akiknek köszönhető.
 7. 9
  yoyo
  2017. november 29., szerda 15:08
  Cyrano, nem mondtam, hogy a jobbikra kéne szavazni.
  Csak annyit, hogy a jobbik nélkül nem lesz kormányváltás.

  Az egész úgyis puszta spekulálgatás, nem a jobbik hiányzik a nagy összefogásból, hanem a többi párt nagy része is. Kár úgy beszélni erről, mintha már csak egy paraszthajszál híja lenne a győztes koalíciónak.
 8. 8
  Cyrano
  2017. november 29., szerda 15:02
  yoyo 2
  Az a baj, hogy a számháború nem visz győzelemre.
  Nincs az a kincs, nincs az a hatalom, hogy én egy nácira szavazzak. Még orbán leváltása érdekében sem. Mert csak eben gubát cserélnénk. A jövőnk pedig látszik Gyönygyöspatán és Ásotthalmon.:( Erre a jövőre igent mondani bűn.
 9. 7
  yoyo
  2017. november 29., szerda 14:14
  „Nem egy bonyolult ügy ez”

  ja, tényleg. Csak valamiért nagyon sokaknak ott akadt el a lemez, hogy az ország népe már alig várja, hogy a választásokon elzavarja a fenébe orbánékat.

  Hahó! Kicsit bonyolultabb!
  Először is a választópolgárok több mint felét meg kellene győzni valahogy arról, hogy a fideszből elég volt! Ezt az apróságot mindenképpen érdemes ELŐBB "lebonyolítani", csak aztán elkezdeni matekozni.
 10. 6
  Kovacs
  2017. november 29., szerda 13:47
  Akkor nem lenne EZ bonyolult ügy, mármint lepaktálni az ördöggel, ha a lakosság nem lenne 95 %-ban nacionalista és homofób. Márpedig Ez így van. Jelenleg.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra