Nem kötelező hétfőtől iskolába vinni a gyerekeket

  • narancs.hu
  • 2021. április 15.

Belpol

Az iskolavezetők engedélyezhetik a távollétet, viszont annak a tanulónak, aki 250 óránál többet hiányzik, osztályozóvizsgát kell tennie. 

Április 19-től jelenléti oktatás lesz az óvodák és az iskolák alsó évfolyamain, május 10-től pedig a felső tagozatosok is visszaállnak az online oktatásról a jelenlétire, emlékeztetett Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ugyanakkor azt is mondta, 

hogyha valaki nem akarja iskolába engedni a gyerekét, akkor erre van arra lehetősége.

Az iskolavezetők ezt engedélyezhetik, a jogszabályok is lehetővé teszik. Viszont aki több mint 250 órát hiányzik, annak osztályozóvizsgát kell tennie, ami a sikeres tanév felvétele.

Az államtitkár a Telex tudósítása szerint elmondta még, hogy 

  • a tanárok a tanulmányi rendszerben kiadják majd a feladatokat, ezeket a szülők segítségével otthon feldolgozhatják a távolmaradó gyerekek;
  • az a szülő, aki nem engedi iskolába a gyerekét a járvány miatt, a hiányzást igazolt hiányzásként ismertetheti el, a kormány ebből nem csinál politikai ügyet.

A testhőmérséklet-mérés, a távolságtartás és a fertőtlenítés továbbra is kötelező az oktatási intézményekben. Egyébként Maruzsa szerint a tanulók nagyobb része fog részt venni a jelenléti oktatásban, de elfogadják, hogy a járvány miatt távolmaradók is lesznek. Megismételte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfón megfogalmazott állítását, miszerint a tanároktól nem várható el a duplamunka, tehát nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás után egy pedagógus megtartja majd az online órát. 

Az államtitkár kitért arra, hogy a pedagógusok beoltása lényegében lezárult: 155 ezer főt oltottak be, a bölcsődei dolgozókkal együtt pedig több mint 200 ezret. 

Figyelmébe ajánljuk