Mégsem tartják meg a holokauszt-emléknapon a Horthy-emlékmisét

  • narancs.hu
  • 2018. január 25.

Belpol

Mint tegnap megírtuk, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége január 27-én a belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomba vár minden érdeklődőt, amikor is szentmisén emlékeznek majd „a 150 éve született vitéz nagybányai Horthy Miklós néhai kormányzónkra és kedves menyére”.

Mivel január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja, sokakat felháborított az időzítés, ráadásul a 27-re meghirdetett eseményen a kormány házi történelemtudományi műhelye, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója, Szakály Sándor is beszédet mondott volna, aki korábban idegenrendészeti eljárásnak nevezte a zsidók Kamenyec-Podolszkba deportálását.

false

Osztie Zoltán, a Horthy-mise plébánosa tegnap a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy nem napolják el a misét, továbbá értetlenségének adott hangot, hogy az emberek  miért próbálnak rossz szándékokat kivetíteni rájuk, a szervezőkre. A plébános mai nyilatkozata szerint viszont mégsem tartják meg a rendezvényt, a véletlen egybeesésből különben is csak a gyűlölködők és árokásók csináltak hisztériát, hiszen a szervezőknek eszükbe sem jutott, hogy a szentmise dátuma a holokauszt emléknapjára esik.

Figyelmébe ajánljuk