Megvan az új fejlesztési miniszter

Nyerges Zsolt embere kerül Fellegi helyére

  • narancs.hu
  • 2011. december 21.

Belpol

Orbán Viktor fejlesztési miniszternek nevezte ki Németh Lászlónét, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettesét. Meglepő annak tükrében, hogy a Magyar Közlöny tegnapi számában megjelent miniszterelnöki rendelet értelmében Fellegi Tamás eddigi feladatait ideiglenesen Navracsics Tibor látja el.

Az előzmények ismeretében aligha meglepő, hogy olyan ember kerül az NFM élére, aki közeli viszonyban van a Nyerges Zsolt és Simicska Lajos nevével fémjelzett gazdasági háttércsoporttal. Némethné ugyanis nem csak az MFB vezérigazgató-helyettese, de tavaly nyár óta tagja a Magyar Villamosművek Zrt. (MVM) igazgatóságának is. Az MVM-et az a Baji Csaba vezeti, akinek dokumentáltan közeli kapcsolata van a Simicska-birodalom operatív irányításában főszerepet játszó Nyerges Zsolttal. (Nyerges a Fidesz gazdasági hátországát képező Közgép Zrt., az Advenio Zrt. és az Infocenter Zrt. első embere.) Baji Nyergeshez hasonlóan szolnoki kötődésű, és éveken át vezette a Nyerges tulajdonában lévő E-OS Energiakereskedő Zrt.-t. Nem véletlen, hogy a cég  tavaly decemberben épp a Közgép tulajdonába került.

 

Mint arról karácsonyi lapszámunkban  (Egyensúlyi zavarok, Magyar Narancs, 2011./50-51.sz.) megjelent cikkünkben értekeztünk, a Fellegi vezette minisztérium születése óta a Nyerges irányította érdekcsoport befolyása alatt áll. Ennek gyakorlásában kezdettől fogva főszerepet játszik Nyerges közeli ismerőse, a szintén szolnoki születése Hegmanné Nemes Sára, a minisztérium – korábban a PPP szerződésekért felelős, újabban a kiemelt állami szerződéseket és támogatásokat vizsgáló – államtitkára, aki a közbeszerzési törvény kialakításában játszott főszerepet. (A szolnokiak hatékony együttműködését jól példázza, hogy a Közgép Zrt. az elmúlt másfél év alatt legkevesebb 200 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzési projekteket egyedül vagy más cégekkel közös konzorcium tagjaként.) Üzleti úton kötődik Nyergeshez a tárca közlekedési ügyekért felelős helyettes államtitkára, Schváb Zoltán, aki korábban a Közgép Zrt. igazgatósági tagjaként volt tevékeny. Nem véletlen továbbá, hogy az index.hu múlt héten még azt gyanította, hogy a Nyergessel jó viszonyt ápoló Molnár Ágnes, az NFM fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára lehet Fellegi utódja.

 

Kormányzati informátorok arról tájékoztatták a narancs.hu-t, hogy Fellegi és Nyergesék viszonya már az ősz folyamán megromlott. Míg Orbán elsősorban a Magyar Posta Zrt. strukturális átalakításának elmaradása, a MÁV adósságállományának sikertelen konszolidációja, és a MALÉV szintén sikertelen - a korábbi remények szerint kínai befektetőknek történő - értékesítése miatt volt elégedetlen Fellegivel, addig Nyergesék elsősorban az eredménytelen kínai és orosz kapcsolatfelvétel miatt orroltak meg rá. Így elmaradtak a Fellegi által korábban beharangozott nagyberuházások, köztük az összes budapesti pályaudvar rekonstrukciója és a ferihegyi gyorsvasút kiépítése is, melyek megvalósításában vélhetően főszerep jutott volna a Közgép Zrt.-nek is. (A már említett Egyensúlyi zavarok című cikkben olvashatnak a gazdasági háttércsoportok közötti konfliktusokról, Orbán kormányátalakítási lehetőségeiről és Matolcsy György maradásának fő okáról.)

Figyelmébe ajánljuk