Nyomoznak Hadházy Ákos ellen, miután az LMP-s politikus azt gyanította, hogy a kormány manipulálja a nemzeti konzultáció számait

  • narancs.hu
  • 2018. január 6.

Belpol

Ez gyors volt.

Becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel nyilvánosságra hozatalának bűntette miatt indult nyomozás Hadházy Ákossal szemben azután, hogy a kormány feljelentést tett az LMP-s politikus korábbi kijelentései miatt – tudta meg a Magyar Nemzet a Központi Nyomozó Főügyészségtől. A nyomozás – ha nem hosszabbítják meg – kicsivel február közepe előtt zárulhat le.

A lap arra emlékeztet, hogy a kormány már decemberben jelezte: feljelentést tettek a nemzeti konzultáció hitelét rontó megnyilvánulások, illetve becsület csorbítására alkalmas hamis felvételek készítése és nyilvánosságra hozatala miatt, miután az LMP-s politikus azt állította novemberben, kilencvenkilenc százalékig biztos benne, hogy „kamu” a kormány által akkor bemondott szám, és nem éri el az 1,7 milliót a visszaküldött ívek száma.  „Ha a dobozok számát nézem, és tényleg valódi ívek voltak bennük, akkor lehet, hogy láttam 900 ezer ívet. Rendkívül zavarba ejtő volt, hogy az egyik helyszínen sem volt egyetlenegy kockás papír vagy valamilyen nyilvántartás” – nyilatkozta Hadházy, miután több helyszínen is megnézte a konzultációs ívek feldolgozását.

A HírTV november végén lejátszott egy hangfelvételt is, amelyen Hadházy Ákos az egyik ügyintézővel beszélget: a férfi pedig azt mondja, hogy november 13-ig legfeljebb 400 ezer ív érkezett be, miközben a konzultációt szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára november 14-én már egymillió ívről beszélt.

A nyomozás hírét Hadházy úgy kommentálta a Magyar Nemzetnek, hogy örül minden ilyen ügynek, mert szerinte ez felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, „hogyan manipulálta a kormány ezt a konzultációnak nevezett csalássorozatot”. Az LMP társelnöke szerint a kormány csak a figyelemelterelésre játszik, mivel eléggé valószínű, hogy nem adják ki Hadházy Ákos mentelmi jogát, már csak azért sem, mert akkor be lehetne kérni azokat a postai nyilvántartásokat, amelyeket számtalan kérelme ellenére nem hajlandók kiadni. Hadházy a lap kérdésére azt is közölte, hogy nem manipulált semmit, kész nyilvánosságra hozni a teljes hangfelvételt, hogy ezt be is bizonyítsa.

A kormány végül a nemzeti konzultáció részvételi adatait azzal is próbálta bizonyítani, hogy nyilvánosságra hozták a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke által december 7-én hitelesített ténytanúsító jegyzőkönyvet, amely szerint december 6-ig összesen 2 171 500 konzultációs válaszküldemény érkezett, s utóbbiak nem tartalmazzák az internetes kitöltések számát, amely 178 491 volt. Igazából a számok hitelességét érdemben nem igazolta a kormány a mai napig, az internetes változatról pedig már korábban kiderült, hogy akár kamu névvel bárki, akárhányszor kitölthette a konzultációt.

Semmilyen nyilvántartás nincs róla, csak üres dobozok állnak halomban, mi az?

Hadházy Ákos és Szél Bernadett betekintést nyert a káoszba. Egy hónapos küzdelemmel érte elaz LMP két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos, hogy betekintést nyerhessen a kormánynak visszaküldött nemzeti konzultációs ívekbe. Kemény menet volt, de megérte. A kormány szerint persze ez minden idők legsikeresebb konzultációja. Ez minden alkalommal így van.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.