Októberben jöhet a fővárosi rezsitámogatás

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 29.

Belpol

Az előterjesztést a Fővárosi Közgyűlésnek előbb támogatnia kell. 

Októbertől igényelhetik a rezsitámogatást a rászorulók, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén támogatja az erről szóló előterjesztést – mondta a főpolgármester hétfőn Budapesten a közmédiának.

Karácsony Gergely egy más témában tartott sajtótájékoztató után kapott kérdéseket a bevezetni tervezett fővárosi rezsitámogatási rendszerről, és ezekre válaszolva úgy fogalmazott: „nem az a kérdés, miből tudjuk kifizetni, hanem (...) hogy a főváros teljesítse azt a választási ígéretemet, hogy a rászoruló nyugdíjasoknak és családoknak rezsitámogatást adunk”.

Ugyancsak kérdésre válaszolva megerősítette, az intézkedés körülbelül 150 ezer háztartást érint majd és több mint egymilliárd forintos költséget jelent. Karácsony Gergely azt mondta, a ciklus közepén eljutottak oda, hogy ezt a választási ígéretét meg tudják valósítani most, amikor a rezsiárak növekedése miatt nagyon sok budapesti család nehéz helyzetben van.

A sajtótájékoztatón azt jelentették be, hogy két új családi szolgáltatás indul Erzsébetvárosban: a Fecske szolgálat, valamint a Varázsdoboz Fejlesztő Központ és Játszóház. Előbbi szolgáltatás igénybevételével a fogyatékossággal élő, sajátos nevelési igényű vagy tartósan beteg gyermeket, esetleg fiatal felnőttet nevelő erzsébetvárosi szülők közvetlenül az önkormányzattól kaphatnak segítséget. A Varázsdoboz Fejlesztő Központ és Játszóház a megelőzés elve alapján nyújt segítséget a sajátos nevelési igényű, valamint kisebb-nagyobb problémával küzdő gyermekeknek. Ez a szolgáltatás a fővárosiaknak elérhető, nem csak a VII. kerületieknek.

    Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón azt mondta: a főváros és a kerületek partnerségének legfőbb elve az, hogy a 2019-es Budapest mindenkié című választási programot minden nap megpróbálják megvalósítani.

„Ameddig talpon vagyunk nem felejtjük el, hogy mire kaptuk a felhatalmazást”

- tette hozzá.

A főpolgármester a legnagyobb fogyatékosságnak, amit el tud képzelni egy városban, azt nevezte, hogy „megfeledkezünk egymásról”.

Niedermüller Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Erzsébetváros polgármestere arról beszélt: egy demokratikus közösség egyik legfőbb megkülönböztető jegye, hogyan gondoskodik a rászorulókról. Azt szeretnék, hogy a kerületben mindenki biztonságban tudhassa magát, és érezze, olyan közösség része, amely minden tagjáról gondoskodik – mondta. Az ellenzéki politikus szerint a kormány egyik legsúlyosabb mulasztása, hogy „pont azokról az emberekről nem gondoskodik, akiknek a leginkább szükségük van gondoskodásra”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk