Orbán a koronavírusról: Sok lesz a beteg

  • narancs.hu
  • 2020. március 13.

Belpol

De szerinte elég orvos van, a legfontosabb pedig a lelkierő!

Orbán Viktor elkerülhetetlennek látja a csoportos megbetegedéseket, szerinte hazánk sem lesz kivétel ebből a szempontból – mondta ma reggel a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök fontosabb kijelentései:

- Nem érdemes abban reménykednünk, hogy két hét alatt túljutunk ezen. Hosszú hónapokra kell intézkedéseket hozni.

- A járvány elleni védekezéshez többfajta erőre van egyszerre szükségünk, a legfontosabb a lelkierő.

- Meglátása szerint elegendő orvos és ápoló, illetve járványügyi szakember áll rendelkezésre.

- A közoktatási intézményeket azért nem zárják be, mert a gyerekekre nem jelent veszélyt a vírus, az egyetemek falai között is csak azért függesztették fel az oktatást, mert a betegséget külföldiek hozták be. Továbbá nem lehet egy esetleges bezárás után pár héttel később kinyitni az iskolákat. „Ha bezárjuk őket, az a tanév végét fogja jelenteni”. Ebben az esetben pedig a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük, a szülőknek pedig gondoskodniuk kell a gyerekek elhelyezéséről.

- Csoportos megbetegedésekre kell számítani, sok lesz a beteg és lesznek halottak is.

- Ami a gazdaságot illeti: felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni. A kormány kidolgoz olyan gazdaságvédelmi akcióterveket, amelyek egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget, megoldást, mert a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat. A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni.

(via MTI, index)

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!