Orbán a koronavírusról: Sok lesz a beteg

  • narancs.hu
  • 2020. március 13.

Belpol

De szerinte elég orvos van, a legfontosabb pedig a lelkierő!

Orbán Viktor elkerülhetetlennek látja a csoportos megbetegedéseket, szerinte hazánk sem lesz kivétel ebből a szempontból – mondta ma reggel a Kossuth rádióban.

A miniszterelnök fontosabb kijelentései:

- Nem érdemes abban reménykednünk, hogy két hét alatt túljutunk ezen. Hosszú hónapokra kell intézkedéseket hozni.

- A járvány elleni védekezéshez többfajta erőre van egyszerre szükségünk, a legfontosabb a lelkierő.

- Meglátása szerint elegendő orvos és ápoló, illetve járványügyi szakember áll rendelkezésre.

- A közoktatási intézményeket azért nem zárják be, mert a gyerekekre nem jelent veszélyt a vírus, az egyetemek falai között is csak azért függesztették fel az oktatást, mert a betegséget külföldiek hozták be. Továbbá nem lehet egy esetleges bezárás után pár héttel később kinyitni az iskolákat. „Ha bezárjuk őket, az a tanév végét fogja jelenteni”. Ebben az esetben pedig a tanároknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük, a szülőknek pedig gondoskodniuk kell a gyerekek elhelyezéséről.

- Csoportos megbetegedésekre kell számítani, sok lesz a beteg és lesznek halottak is.

- Ami a gazdaságot illeti: felmérhetetlenül súlyos gazdasági következményekkel kell szembenézni. A kormány kidolgoz olyan gazdaságvédelmi akcióterveket, amelyek egy-egy ágazatnak jelentenek majd segítséget, megoldást, mert a gazdaság leállása nem ugyanolyan mértékben sújtja a különböző ágazatokat. A leállt gazdaság újraindítását szolgáló, teljesen új megközelítésű gazdaságvédelmi akciótervet és azt szolgáló költségvetést kell elkészíteni.

(via MTI, index)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?