Orbán az élelmiszerárstopról: „Olyan szabályt hoztunk, ami betartható, és van hozzá erőnk is, hogy kikényszerítsük”

Belpol

Orbán szokásos pénteki rádióinterjújában beszélt a negyedik oltásról, az élelmiszerárstopról és a kormány népszavazási kérdéseiről is. 

Egy hónap után péntek reggel ismét a Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki elsőként arról beszélt, hogy bár velünk volt a vírus árnyéka, ennek ellenére már majdnem olyan karácsonyunk volt, mint amilyet akar az ember, és a szilveszter is egészen normális volt.

Orbán azt mondta, az omikron variáns minden orvosszakértő szerint gyengébb, mint a delta, és ki is szorítja azt, de ettől még védekezni kell ellene, ennek eszköze az oltás, ezért ismét mindenkit arra buzdított, hogy oltassa be magát, vegyék fel a harmadik oltást is, és a gyerekeket is oltassák be. Elmondta, januárban minden hétvégén van oltási akciónap, csütörtökön, pénteken és szombaton lehet időpont nélkül kérni az oltást a kórházi oltópontokon és járási szakrendelőkben, de háziorvosok is fognak tartani hétvégi oltási napokat. 

Elmondta azt is, hogy 

Pfizerből több mint 2 millió, Modernából 700 ezer van még raktáron. 

Kitért arra, hogy változnak a védettségi szabályok, mint mondta, azért, mert az omikron által okozott betegség gyorsabb lefolyású, ezért érdemes változtatni a járványügyi protokollon. A karantén hossza 10 napról 7 napra csökken, de ha 5 nap után negatív lesz a teszt, akkor már ki lehet jönni a karanténból. Ha egy iskolában van fertőzött, akkor csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradnia ugyanígy 7 napig, az oltottak mehetnek továbbra is iskolába. A védettségi igazolványt február 15-től pedig már csak az fogja megkapni, akinek van 3 oltása (arra viszont nem tért ki, hogy az eddig kiadott igazolványokkal mi fog történni).

Mint elmondta, a negyedik oltással is foglalkoztak a kormányülésen, és arra jutottak, hogy támogatják. Hozzátette, a harmadik oltás erősen növeli a védettséget, de

fel lehet venni a negyedik oltást, ha a harmadik óta eltelt legalább 4 hónap, 6 hónap után pedig kimondottan javasolják is.

Hozzátette, mindenképp szükséges hozzá a háziorvos véleménye, konzultálni kell vele. 

Arról is beszélt, hogy a kórházi kapacitások "bírják", a dolgozók versenyképes teljesítményt nyújtanak, kórházban a péntek reggeli adatok szerint 2611-en, lélegeztetőgépen 243-an vannak, gyerekek nincsenek lélegeztetőgépen. Felidézte, hogy volt már 10 ezer felett is a kórhzban kezeltek száma, úgyhogy van elég ágy, ember. 

Ezután tértek rá az élelmiszerárstop kérdésére, Orbán ezzel kapcsolatban arról kezdett beszélni, hogy a kormány abban hisz, hogy a gazdaságnak van egy olyan szabályrendszere, ami képes elrendezni magát, de vannak olyan helyzetek, amikor be kell avatkozni. Elmondása szerint ő ezt Demján Sándortól tanulta a 90-es években, amikor a liberális gazdaságpolitika volt az uralkodó nézet – "aminek sok előnye van" –, Demján ugyanis szerinte azt mondta, az a jó, ha egységes, normatív szabályokat alkotunk, de válságban nincs normativitás.

Orbán úgy fogalmazott, hogy "európai inflációtól" szenvedünk, ezt nem lehet megállítani a határoknál, és kétféle módon lehet beavatkozni, egyrészt bér- és nyugdíjemeléssel, másrészt az árak megfogásával, de célzottan. Ennek részeként említette a rezsicsökkentést, amit bár korábban vezettek be, de most megfogta az elszálló rezsiköltségeket, miközben Nyugat-Európában 1,5-2-szereseére emelkedtek a rezsiárak. Az üzemanyagárakban is beütött az európai infláció, ami a szállítás miatt minden más árát megnöveli, de bevezettek egy árstopot – Orbán szerint nagy viták voltak, de sikerült megfogni az áremelkedést. Az is veszély, hogy akinek hitelei vannak, ott megemelkednek a kamatok, ezért kamatstopot is bevezettek.

És nőnek az élelmiszerárak is, Orbán szerint ilyenkor körül kell nézni, hogy mások mit csinálnak, és arra jutott, hogy a szerbek csináltak egy érdekes dolgot novemberben, akkor kiválasztottak 5 alapvető élelmiszert és azok árát vitték vissza egy korábbi szintre. Magyarországon 6 termékről van szó (bár a csütörtökön bejelentett csirkefarháttal igazából 7), és október 15-i árszintre kell visszamenni, és mint Orbán fogalmazott, azt is előírták, hogy tartani is kell belőle a boltban, azért sem minden élelmiszerről szól az intézkedés, mert azt nem tudnák ellenőrizni.

„Olyan szabályt hoztunk, ami betartható, és van hozzánk erőnk is, hogy ennek betartását, ha szükséges, kikényszerítsük”

– mondta, hozzátéve, hogy reméli, hogy nem lesz szükség bírságokra, belátják majd a nagy láncok, hogy elég terméket kell tartaniuk a polcokon. Megjegyezte, hogy 90 napra vezették be, a szerbeknél 60 napig volt, utána meghosszabbították, mert nem ment még vissza az infláció. Orbán szerint ha ennek a hat terméknek az árát ott tudják tartani, ahol október 15-én volt, akkor ki lehet bekkelni az inflációt. 

Azzal kapcsolatban, hogy hogy esetleg várrható-e valamilyen uniós eljárás az árstoppal kapcsolatban, Orbán azt mondta, nem lehet tudni, hogy Brüsszel mit fog tenni, "mert ott nem a józan ész az irányadó, hanem a piaci dogmák". Orbán szerint a piac amúgy akkor működik jól, ha szabályozza magát, de a kormány nem tárhatja szét a kezét, ha valami rossz dolog zajlik a piacon, mert olyankor be kell avatkozni. Brüsszelben nem így gondolják, ezért szerinte fel kell készülni arra, hogy meg kell majd védeni az intézkedést. 

Az ellenzéki kritikákra azt mondta, az alapvető élelmiszerek áfáját már amúgy is levitték 5 százalékra, ezt az ellenzék nem is szavazta meg, bár mondhatták volna rá, hogy az jó. 

Azt is mondta, hogy szerinte Brüsszelnek nem lesz baja azzal, hogy visszaadják a gyerekeseknek a személyi jövedelemadót, de persze "nagyítóval vizsgálnak minket". Szerinte Brüsszelben mint "birodalmi központban" azt gondolják, hogy ott van az ész, mindent jobban tudnak, a városiak is mindig ezt gondolják, pedig van, amit vidéken jobban tudnak, és Orbán felfogása szerint viszont hagyni kéne, hogy mindenhol olyan döntések szülessenek, amik helyben jók. 

Reagált arra is, hogy Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a kormány népszavazása kapcsán az LMBTQ-emberek diszkriminációjáról beszélt – Orbán szerint Mijatović "régi sorosista szereplője az európai politikának, ő Soros György szerb hangja, a Soros-féle hadseregben ő van ráállítva Magyarországra", ezért "sokszor beszél zöldségeket". Azt hangoztatta, hogy a törvény a gyermekvédelemről szól, mert a felnőttek szabadon választják meg az életformájukat, ez nem tartozik a kormányra, sem a szomszédjukra ("bár ez nehéz kérdés").

Azt mondta, ez a népszavazás sem vonatkozik a felnőttekre, a gyerekeket viszont meg kell védeni, és a szülők joga természettől fogva, hogy megvédjék a gyerekeiket, vannak szabályok, amik a szülőknek garantálják azt a jogot, hogy nevelhessék a gyereket, pláne amikor olyan érzékeny kérdésről van szó, mint a "szexuális nevelés".  Mint fogalmazott, "mindegy, hogy homo vagy hetero", a szexuális nevelés, hogy mikor vezeti be a szülő a gyereket ezekbe a kérdésekbe, a szülő joga, nem veheti át tőle az iskola, nem szembesítheti olyan "propagandával", amire a gyerek nincs felkészülve, és a szülő nem is ért vele egyet. Ez egy gyermekvédelmi törvényt védő népszavazás – jelentette ki. 

A műsorvezető Nagy Katalin szerint több középiskolába is beférkőzött már a propaganda, és volt olyan iskola, ahol egy transzvesztita tartott előadást. Orbán erre válaszként a pedofíliáról kezdett beszélni, hogy miközben civilizált népnek tartjuk a németeket, egy több száz fős pedofil hálózat bukott le nemrég Németországban. De szerinte most egy másik kérdésről van szó, 

„aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy sem, az egy másik kérdés, erről van egy nagyon nagy vita”. 

De valójában arról van szó, hogy "bizonyos szexuális szokásokat, amelyeket a szülők egyébként nem fogadnak el, vagy nem szeretnék, hogy a saját családjukban is megjelenjen, népszerűsíti az iskolai rendszer" a szülők megkérdezése nélkül. Orbán szerint a szülő joga, hogy eldöntse, hogy miről beszélnek a gyerekének, milyen szokatlan dolgokkal akarják szembesíteni a gyereket, és ne érezze úgy egyik szülő se, hogy a gyerek olyan hatások alá kerül, amitől eltávolodik tőle. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk