Orbán: Azzal, hogy Novák lemondott, az ügye lezárult

  • narancs.hu
  • 2024. április 8.

Belpol

A miniszterelnököt az Országgyűlésben kérdezhették az ellenzéki képviselők hétfőn.

A Parlamentben kérdezheti az ellenzék Orbán Viktort. A ritka alkalmak egyikéről van szó, amikor a miniszterelnök legalább valamilyen kritikus kérdést kaphat, egyelőre minden jel arra mutat, hogy a hétfői ülésnapon az ellenzék nem annyira az őket is szorongató Magyar Péter százezres tüntetéséről akar hallani, hanem érthető módon a továbbra is magyarázat nélkül álló kegyelmi ügyet üti:

a sort a DK-s Arató Gergely kezdte azzal, hogy mikor vállalja már a felelősséget Orbán azért, hogy az azóta már lemondatott Novák Katalin egy pedofilsegítőnek adott elnöki kegyelmet.

A miniszterelnök azt válaszolta Aratónak, hogy a kormány kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele, és ezután sem kíván beleszólni, szerinte a kegyelmi ügyek kizárólagosan a köztársasági elnökre vonatkoznak. Mint mondta, Novák Katalin kegyelmet adott egy olyan ügyben, amiben nem kellett volna, a pedofiloknak és a pedofilokat segítőknek börtönben van a helyük. Ezt meg is teszik szerinte, többszörösére növelték a börtönben lévő pedofilok számát.

Azzal, hogy a köztársasági elnök lemondott, a Novák-ügy szerinte lezárult. A kormánynak itt két feladata volt, az egyik, hogy legyen mielőtt olyan köztársasági elnöke az országnak, aki hasonló hibát nem vét. Ezért javasolták Sulyok Tamást, akitől joggal remélhetik, hogy hasonló hibát elkövetni nem fog. A másik teendője szerinte a kormánynak az, hogy egyszer s mindenkorra zárja ki annak lehetőségét, hogy pedofil bűncselekményekben érintettek kegyelmet kaphassanak.

A momentumos Orosz Anna Pintér Sándor belügyminiszter felelősségét firtatta, és felhozta, hogy Pintér nem kezdeményezett vizsgálatot, hogy a kormány miért nem mentette fel korábban a bicskei igazgatót, felelős miniszterként nem kért bocsánatot, és nem védi meg őket az ismét őket zaklató K. Endrétől. Hazánkban zéró tolerencia van a gyermekbántalmazás valamennyi formája ellen – válaszolta Pintér Sándor Orosz Annának. Arról is beszélt, hogy a köztársasági elnök kegyelmi döntéseire nem a belügyminiszter tesz javaslatot, és nem ő írja alá a végén, hanem az igazságügyi miniszter.

Később a miniszterelnököt az LMP-s Kanász-Nagy Máté kérdezte, miért sanyargatja Budapestet, erre Orbán elmondta, hogy valójában a főváros aránytalanul sok pénzt kap, majd felhozta, hogy 2011-ben sok adósságot vállalt át az állam, és jelenleg is zajlanak beruházások.

Szintén az LMP frakcióvezetője érdeklődött reptérről, illetve a reptéri infrastruktúra fejlesztéséről is: „Reményeink szerint napokon belül az önök koalíciós partnere által eladott ferihegyi reptér visszakerül többségi állami tulajdonba” – mondta a parlamentiben Orbán, hozzátéve, hogy a kormány azután dönt majd a reptérre vezető közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről is.

A miniszterelnök meglepően kevés kérdést kapott az azonnali kérdések órájában, helyette Polt Pétert, Matolcsy Györgyöt és Pintér Sándort kérdezték az ellenzéki képviselők.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk