Orbán három irányból támadó menekültekkel riogatott a V4-találkozón

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. november 23.

Belpol

És továbbra is követeli az EU-tól, hogy szálljanak be a határkerítésbe. 

Soha nem volt még az Európai Unió olyan migrációs nyomás alatt, mint most, sosem érte a nyomás egyszerre három irányból, és ez óriási kihívás az egész EU számára – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján kedden Budapesten.

Orbán szerint három irányból éri nyomás az uniót: délről a szubszaharai térségből a feláramlás folyamatos, "a tengeren keresztül az NGO-hajók folyamatosan szállítják a migránsokat az európai partokhoz", a nyugat-balkáni útvonal pedig megint tele van. 

Köszönetet mondott Andrej Babis cseh miniszterelnöknek és "a cseh barátainknak", amiért határőröket küldtek a magyar határra, állítása szerint több mint négyezer illegális határátlépőt a cseh határőrök tartóztattak fel Magyarország déli határainál.

Orbán azt mondta, a balkáni útvonalon, amelyen eddig az idén 100 ezer illegális migránst állítottak meg a magyar határon, jönni fognak az Afganisztánt elhagyók is. Naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, és az Európai Uniónak azzal kell számolnia, hogy a balkáni útvonalon a nyomás nőni fog.

De hozzátette, itt van a harmadik irány is, "az újabb támadás, amelyet a lengyelek szenvednek el, a lengyel barátaink állnak támadás alatt a keleti irányú migráció miatt".

Orbán szerint Brüsszel elhibázott politikát folytat, "gyakorlatilag mindent finanszíroz, ami növeli a migrációs nyomást", támogatja az NGO-kat, integrációs programokat hirdet, de a határ fizikai megvédésére nem adnak pénzt.

Elmondta, A magyar álláspont továbbra is az, hogy az Európai Uniónak ki kell fizetnie az európai határvédelem költségeit, és megint azt ismételte meg, hogy szerinte az nem lehet, hogy kizárólag azok az országok viseljék ennek a pénzügyi terhét, amelyeket "a földrajz meg a történelem az Európai Unió külső határára rendelt". 

Korábban már levélben is követelte az Európai Bizottságtól, hogy térítsék meg a hátérkerítés költségeit. 

A miniszterelnök most azt mondta, Magyarország mindig is egy tisztességes megállapodást ajánlott az uniónak:

"úgy lenne korrekt, ha a költségeket legalább elfeleznénk, a költségek felét álljuk mi magyarok, de a másik felét adják ide Brüsszelből, tekintettel arra, hogy nemcsak magunkat, hanem egész Európát is védjük".

Hozzátette, azt is javasolják az Európai Uniónak, hogy ne támogasson egyetlen olyan országot sem, amelynek direkt vagy indirekt köze van az EU külső határára, így a lengyel határra nehezedő migrációs nyomáshoz.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk