Megbűnhődte az RMDSZ Orbán „kevert fajú” beszédét

  • narancs.hu
  • 2024. május 23.

Belpol

A tusványosi szónoklat miatt tették ki a magyar pártot a román kormánykoalícióból.

Orbán Viktor 2022-es tusványosi beszéde miatt zárták ki a román kormánykoalícióból annak idején a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, ezt Kelemen Hunor, a párt elnöke mondta ki Nagybányán egy kampányrendezvényen.

Transtelex figyelmét erre a vallomásra egy olvasó hívta fel, aki nem volt rest végignézni a rendezvényről készült videót. 

A magyar miniszterelnök 2022 nyarán az erdélyi Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy a Kárpát-medencében élő népek „nem kevert fajúak”, hanem a saját európai otthonukban élő népek keverékei, és „amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

Orbán beszédének Magyarországon és Európában is volt visszhangja, Romániában a liberális és szociáldemokrata politikusok tiltakoztak, és számonkérték a történteket a kormánykoalícióban részt vevő magyar párton. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy ideig nem nyilvánított véleményt, majd mégis, és – Klaus Iohannis elnök szerint – megvédte Orbánt. Ezután kezdték el követelni, hogy zárják ki az RMDSZ-t a koalícióból. 

A Nagybányai fórumon erről Kelemen azt mondta, ősszel, amikor visszajöttem a szabadságról, szeptemberben, akkor megint kezdte Ciucă meg Ciolacu, hogy hát maguk már valamit csináljanak ezzel. Mondom, de mit csináljunk ezzel, van valami probléma? Nekem nincs problémám. Nem, hát így meg úgy, mondtam, nem lehetséges. Én azt mondtam, hogy azzal a mondattal probléma volt, amit mondott Orbán, de ezt Orbán egy hétre rá, Bécsben már kiigazította. Elmondta, hogy azzal kapcsolatosan mi van. Tehát az, hogy ki kivel keveredik, az nem egy politikai kérdés, az a szív ügye, ez volt az én álláspontom, egyrészt. Másrészt meg azt mondtam, hogy Orbán ezt nem biológiai értelemben mondta, hanem kulturális értelemben. Harmadrészt meg azt mondtam, hogy Orbánt ezért lefasisztázni hülyeség, én ismerem elég rég a miniszterelnököt, egy dolgot biztosan tudok állítani róla, hogy nem rasszista, nem fasiszta.”

A magyar miniszterelnök nyilatkozatát az Országos Diszkriminációellenes Tanács is vizsgálta, de arra jutott, hogy a magyar kormányfőt nem lehet bírságolni Romániában, mentelmi jog illeti meg. 

A történtek után – idézte fel Kelemen – a koalíciós partnerek elégedetlenek voltak, és a bizalom már nem állt helyre közöttük. 

A Transtelex szerint ez az utólagos vallomás azért érdekes, mert az RMDSZ mindig tagadta, hogy a Fidesszel való kapcsolatának belpolitikai következményei lettek volna. Pedig ezek szerint voltak. Az pedig, hogy elszigetelődik a román belpolitikában, akadályozza kisebbségi érdekképviseleti tevékenységét.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.