Megbűnhődte az RMDSZ Orbán „kevert fajú” beszédét

  • narancs.hu
  • 2024. május 23.

Belpol

A tusványosi szónoklat miatt tették ki a magyar pártot a román kormánykoalícióból.

Orbán Viktor 2022-es tusványosi beszéde miatt zárták ki a román kormánykoalícióból annak idején a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, ezt Kelemen Hunor, a párt elnöke mondta ki Nagybányán egy kampányrendezvényen.

Transtelex figyelmét erre a vallomásra egy olvasó hívta fel, aki nem volt rest végignézni a rendezvényről készült videót. 

A magyar miniszterelnök 2022 nyarán az erdélyi Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy a Kárpát-medencében élő népek „nem kevert fajúak”, hanem a saját európai otthonukban élő népek keverékei, és „amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni”.

Orbán beszédének Magyarországon és Európában is volt visszhangja, Romániában a liberális és szociáldemokrata politikusok tiltakoztak, és számonkérték a történteket a kormánykoalícióban részt vevő magyar párton. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egy ideig nem nyilvánított véleményt, majd mégis, és – Klaus Iohannis elnök szerint – megvédte Orbánt. Ezután kezdték el követelni, hogy zárják ki az RMDSZ-t a koalícióból. 

A Nagybányai fórumon erről Kelemen azt mondta, ősszel, amikor visszajöttem a szabadságról, szeptemberben, akkor megint kezdte Ciucă meg Ciolacu, hogy hát maguk már valamit csináljanak ezzel. Mondom, de mit csináljunk ezzel, van valami probléma? Nekem nincs problémám. Nem, hát így meg úgy, mondtam, nem lehetséges. Én azt mondtam, hogy azzal a mondattal probléma volt, amit mondott Orbán, de ezt Orbán egy hétre rá, Bécsben már kiigazította. Elmondta, hogy azzal kapcsolatosan mi van. Tehát az, hogy ki kivel keveredik, az nem egy politikai kérdés, az a szív ügye, ez volt az én álláspontom, egyrészt. Másrészt meg azt mondtam, hogy Orbán ezt nem biológiai értelemben mondta, hanem kulturális értelemben. Harmadrészt meg azt mondtam, hogy Orbánt ezért lefasisztázni hülyeség, én ismerem elég rég a miniszterelnököt, egy dolgot biztosan tudok állítani róla, hogy nem rasszista, nem fasiszta.”

A magyar miniszterelnök nyilatkozatát az Országos Diszkriminációellenes Tanács is vizsgálta, de arra jutott, hogy a magyar kormányfőt nem lehet bírságolni Romániában, mentelmi jog illeti meg. 

A történtek után – idézte fel Kelemen – a koalíciós partnerek elégedetlenek voltak, és a bizalom már nem állt helyre közöttük. 

A Transtelex szerint ez az utólagos vallomás azért érdekes, mert az RMDSZ mindig tagadta, hogy a Fidesszel való kapcsolatának belpolitikai következményei lettek volna. Pedig ezek szerint voltak. Az pedig, hogy elszigetelődik a román belpolitikában, akadályozza kisebbségi érdekképviseleti tevékenységét.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk