Orbán: Nemzeti konzultációt indít a kormány, engedélyezik a 12-16 évesek oltását

  • narancs.hu
  • 2021. június 10.

Belpol

A miniszterelnök élőben válaszolt az újságírók kérdéseire. 

Elveszik az oltási igazolványt azoktól, akik nem oltatják be magukat másodszorra, és engedélyezik a 12-16 évesek oltását, illetve újabb nemzeti konzultációt indít a kormány

– jelentette be Orbán Viktor Miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón. Orbán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel közösen tartotta meg a tájékoztatót, és válaszolt az újságírói kérdésekre. Hosszú idő után tartottak úgy Kormányinfót, hogy azon az újságírók is jelen lehettek. Orbán megjelenése pedig egyenesen meglepő volt.

A miniszterelnök erről azt mondta, a járványhelyzet változtatását bizonyítja, hogy személyesen is találkozhat az újságírókkal. A kormányfő ezt követően elemezte az elmúlt időszak járványügyi adatait: beszámolója szerint a pozitív tesztek aránya mélyre süllyedt, a „járvány harmadik hullámát legyűrtűk”. 5,3 millióan kapták meg legalább az első oltást, és 4,1 millióan a másodikat is, mondta a miniszterelnök. 

Orbán Viktor továbbá bejelentette, hogy elveszik az oltási igazolványt azoktól, akik nem oltatják be magukat a második oltással is, valamint engedélyezik a 12-16 évesek oltását. Szerinte óvatos becslés szerint is 1-1,5 hónappal előrébb járunk, mint a többi uniós ország. A munkanélküliség ráta tekintetében jobban állunk, mint az eurózónás országok. 4,5 millió ember dolgozik ma Magyarországon, tehát 50 ezerrel kevesebben, mint a 2019-es év azonos időszakában. 

Viszont a kormány nem ugyanazt a gazdaságot akarja létrehozni, látni a válság után, mint amilyen azelőtt volt, hanem le vonja a tanulságokat, ezért újabb nemzeti konzultációt indít a gazdaság újraindításáról, mondta a miniszterelnök. A kérdések a minimálbér emelésére, a gyeremeket nevelő szülők 2022-es évben történő adó-visszatérítésére, a hitelmoratóriumra, a migrációra, valamint az Euróai Unió klímaadójára vonatkoznak majd. 

Orbán Viktor elmondta azt is, tíznapos fizetett rendkívüli szabadságot adnak azoknak, akik részt vettek a járványügyi védekezésben, majd az újságírók kérdeztek tőle. A következő témákban hangzottak el kérdések, válaszok.

  • Orbán Viktor a magyar védettségi igazolvánnyal kapcsolatban azt mondta, 14 országgal kötöttünk kétoldalú megállapodást, hogy elfogadják a másik ország igazolvánnyát, de szerinte a későbbiekben minden védettségi igazolvánnyal lehet majd utazni. Az utazásnak jelenleg nem az a korlátja, hogy ki milyen vakcinával van oltva. 
  • A szja-visszatérésről elmondta, mindenki azt kapja vissza, amit befizetett, átadott az államnak, amihez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak kell „fantasztikusan teljesíteni”.
  • Orbán Viktor is jogosult lesz a SZJA-visszatérítésre. 
  • Szerinte nem káros a magyar-kína kapcsolatokra Karácsony Gergely „Kína-ellenes retorikája”.
  • Kampánykérdésekkel januárt megelőzően nem foglalkozik, így nem derült ki az sem, hogy kiáll-e vitázni az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel. 
  • A pápa nem a magyar államhoz, hanem egy világeseményre érkezik, ezért az ő döntésén múlik, hogy milyen találkozókat bonyolít le, amit „alázattal” elfogadnak. 
  • Mindent megtesz azért a jó munkakapcsolatok érdekében, hogy függetlenítse magát attól, hogy Karácsony Gergely "bejelentkezett" miniszterelnök-jelöltnek. 
  • A miniszterelnök szerint a Fudan Egyetem szakmai kérdés, nem pedig politikai, a baloldal viszont politikai kérdést csinált belőle, ezért kell a népszavazás
  • A Fudan Egyetemnek 5 német és 24 skanináv egyetemmel, valamint az amerikai Yale Egyetemmel van együttműködése, márpedig ha ők meg tudják védeni a szuveneritásukat, akkor Orbán szerint mi is. A nyugati befolyás amúgy is nagyobb, mint a kínai. 
  • Arra kérte Palkovics László innovációs minisztert, esztétikailag jelenjen meg a Fudan Egyetem épületén, hogy ez egy magyar-kínai együttműködés eredménye.
  • A két új operatív törzsnek lesznek jogköreik, de erről majd ők tájékoztatnak majd. 
  • Orbán szerint sok a 30 ezer koronavírusban elhunyt, viszont az uniós nyilvántartás szerint ez csupán középmezőnyben van.
  • A kormány felkészült a koronavírus-járvány esetleges negyedik hullámra is. 
  • Nem jó egy országnak, ha a helyi médiumok tulajdonosainak többsége külföldi. 
  • Brüsszelnek nem döntési jogokat kellene adni, hanem vissza kellene venni, hogy jól tudjon működni az Európai Unió.
  • Szerdán döntött arról, hogy részt vesz a Kormányinfón. 
  • A Simonka-ügyről nem mond véleményt, a képviselő indításáról a helyi választókerületek hoznak döntést. 
  • Semmilyen költségvonzata nincs annak, hogy Habony Árpád tanácsokat ad a kormányfőnek, és továbbra is a tanácsadója.
  • Amint lehet, a közérdekű adatigénylések 15+15 napos határidőre fognak visszaállni a jelenlegi 90 nap helyett. Orbán szeretné, ha a veszélyhelyzet is minél hamarabb megszűnne. 
  • "Azt tudjuk egyedül, hogy járványügyben korlátozott a tudásunk, ezért rendeltünk be előre sok vakcinát. Nem volt olyan tudományos támppont, ami alapján az tudtuk volna mondnai, hogy egy bizonyos vakcina a megbízható."
  • Könnyen lehet, hogy aki megteheti, az hajózni fog a nyáron – válaszolta arra a kérdésre, ami Szijjártó Péter tavalyi jachtos botrányát érintette, és ami arra vonatkozott, idén is hajóznak-e kormánytagok állami megrendelést kapott üzletemberekkel. 
  • A pápa „a katolikus egyház feje” – ezt pedig azért mondta, mert szembesítették, hogy a kormánypárti médiában Ferenc pápát „keresztényellenesnek” titulálták, amikor olyan információk szivárogtak ki, hogy nem fog találkozni a miniszterelnökkel Budapesten
  • Korom Ferenc, a Magyar Honvédség leváltott főparancsnoka szerinte „kíváló ember”. 

A Kormányinfón több kérdés is érintette a magyar-ír barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt történteket, amikor is a hazai közönség kifütyülte az ír válogatott letérdelő játékosait. Orbán hosszasan beszélt e témáról. Minderről külön cikkben számolunk be a nap folyamán.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

 

Figyelmébe ajánljuk