Orbán Viktornak egy fillér megtakarítása sincs

  • narancs.hu
  • 2020. február 1.

Belpol

Leadták a képviselők a vagyonnyilatkozatukat. Rogán takarékbetétjének összege rendesen megugrott, míg ingatlanjai eltűntek. Matolcsynak a családja gyarapodott. Novák Katalin 20 millióra tett szert ingatlankiadásból. Pintér Sándornak több mint egymilliárd forinttal tartoznak. Míg Gyurcsány ezúttal is komoly összegű osztalékról számolt be.

Az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószólók is eleget tettek a január 31-ei határidőig vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek az Országgyűlésről szóló 2012. évi törvény alapján – közölte Hargitai János (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke péntek este az MTI-vel.

A bizottsági elnök tájékoztatása szerint a 197 országgyűlési képviselő, a nemzetiségi képviselő és a 12 nemzetiségi szószóló leadta a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát.

A vagyonnyilatkozatok nyilvánosak, február 1-től megtekinthetők az Országgyűlés honlapján.

A vonatkozó törvények szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek a fenti határidőben szintén eleget tett az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke és tagjai, a legfőbb ügyész, legfőbb ügyész helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei és a Monetáris Tanács tagjai, valamint a felügyelő bizottság tagjai, a médiatanács elnöke és tagjai.

Orbán Viktornak úgy tűnik, hogy egy fillér megtakarítása sincs. Egy éve ilyenkor 1,39 millió forint, másfél éve pedig 965 ezer forint volt Orbán Viktor bankszámláján, tavaly év végére azonban lenullázódott a 2019 évről frissen benyújtott vagyonnyilatkozata szerint. A miniszterelnök vagyonát illetően nem történt változás: a XII. kerületi Cinege utcai és a felcsúti ház van a tulajdonában, a vagyonbevallás szerint nem vett új ingatlant, autót sem, értékpapírt sem, de egyéb ingóság se került a nevére. A feleségével  2002-ben közösen felvett 20 millió forintos hitelből viszont tovább törlesztett.

Kövér László ingatlanportfóliójában szintén nem történt változás friss vagyonnyilatkozata szerint. Mint korábban, ugyanúgy egy Skoda Superb tulajdonosa. Életbiztosítása a legutóbbi 2,4 millióról 5,2 millió forintra gyarapodott, bankban tartott megtakarítása 3,5 millió forint, ami félmillióval kevesebb, mint legutóbb. Míg tartozása továbbra is 10 millió forint, amiből állítólag egy fillért sem törlesztett.

Rogán Antal válása rendesen átírta vagyonnyilatkozatát. Bevallása szerint úgy tűnik, már nem Rogáné a folyton változó négyzetmétere miatt botrányt okozó, Pasa parkban található lakás, ahogy a balatonlellei nyaralót sem tüntette fel. Abban nincs változás, hogy jelentős külterületi erdő, rét, szántó területtel rendelkezik szülőfaluja, Szakonyfalu környékén, ezekhez régebben, öröklés útján jutott. Saját autója továbbra sincs. A takarékbetétben elhelyezett megtakarítása viszont komolyan megnőtt: a tavaly 39 millióról több mint 809 millió forintra ugrott a bevallott összeg. Míg tartozásként továbbra is egy magánszeméllyel szemben fennálló 18 milliós összeget szerepeltet.

Matolcsy Györgynek úgy tűnik, nem a pénze, hanem a családja gyarapodott. Új házasságából megszületett a jegybankelnök harmadik fia. A megválasztása után leadott bevallásához képest ingatlanvagyona nem nőtt, továbbra is egy 1422 négyzetméteres balatonakarattyai telket és azon egy 150 négyzetméteres házat birtokol. Nagy értékű ingósága továbbra sincs, ahogy megtakarítása, befektetése, tartozása sincs.

Pintér Sándor belügyminiszter óriási ingatlanvagyonnal rendelkezik, fővárosi és vidéki lakásokkal, szántókkal, legelőkkel, nyaralókkal, összesen 21 ilyen jellegű vagyonelemet sorolt fel legfrissebb bevallásában. 43,7 millió forintnyi Magyar Állampapír Plusz kötvénye van, vannak MOL- és OTP-papírjai is, ezek értéke nem változott jelentősen. 4 millió forintja van bankban, valamint több euró és dollár alapja is van, amelyek összege jelentősen nem változott, ahogy MKB-s befektetési alapjai sem. Pintér növelte készpénzét, 1,8 millióról 6,5 millióra. Cégei 2013-as eladásából még mindig fennáll 500 millió forint értékű követelése, míg családja és barátai 605 millióval tartoznak neki. Eszerint Pintér felé az összes tartozás több mint 1 milliárd forintnyi.

Novák Katalin családügyi államtitkár idei nyilatkozatában a legérdekesebb az, hogy havi 2,1 millió forintos bevétele keletkezik ingatlan-bérbeadásból. Ez nem szerepelt legutóbbi vagyonnyilatkozatában. Ingatlanjai között egyébként felsorol egy 11. kerületi fővárosi lakást, három szegedi lakást és egy garázst és egy balatonlellei üdülőt. Bankban 20 millió forintot tart, ami épp 20 millióval több, mint legutóbb.

Gyurcsány Ferenc továbbra is egy pápai 50 négyzetméteres lakást, valamint egy kötcsei 267 négyzetmétereset tulajdonol, utóbbi több mint 3000 négyzetméteres telken fekszik. Autója nincs. Értékpapírja 734 millió forintnyi, ami majdnem 75 millió forinttal több, mint tavaly volt. Bankban 3,7 milliót tart, ez másfélmillióval több, mint legutóbb volt. Bevallása szerint kölcsön adott magánszemélynek 12 millió forintot, valamint feltüntetett egy 225 millió forintos összeget “lakásvásárlás foglaló és előleg” címszó alatt. Gyurcsány tartozása egy 56 milliós bankhitel, valamint egy 150 milliós értékpapír fedezetű hitel. Továbbra is tulajdonosa az Altus Portfólió Kft.-nek, nyilatkozata szerint innen 238 millió forintot vett ki osztalékként.

Figyelmébe ajánljuk