Nincs egészségügyi dolgozó az elhunytak között

  • BM
  • 2020. április 3.

Belpol

Megtartotta napi rendes sajtótájékoztatóját az operatív törzs.

Ismét emelkedett a fertőzöttek száma, már 623 hivatalosan regisztrált beteget tartanak számon, további 5 személy halt meg az elmúlt 24 órában. Idős, beteg emberek voltak, mindannyian betöltötték már a 80 évet. Többek között szív- és érrendszeri, prosztata, légzőszervi, vese és cukorbetegségben szenvedtek – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos, a koronavírus elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján.

A laboratóriumi minták vizsgálatának száma 17 769-re emelkedett, továbbá már összesen 43-an gyógyultak meg a betegségből. A fertőzöttek száma nagyjából egyenletesen, az egész ország területen megoszlik. Budapesten és a nagyvárosokban, tehát a sűrűbben lakott területeken több a fertőzőtt, de minden megyében van már beteg.

Ne permetezzük magunkat alkohollal!

Hangsúlyozta, továbbra is fontos elkerülni, hogy a vírus átadására bármilyen lehetőség legyen: otthon kell tartózkodni, csak a legszükségesebb esetekben hagyjuk el lakhelyünket. Vigyázzunk a sérülékeny csoportokra, így az idősekre és krónikus betegségben szenvedükre. Ezzel az eszközzel elkerülhetjük, hogy az ellátó rendszer túl nagy terhelés alá kerüljön.

Eloszlatta azokat a tévhiteket, miszerint a kézszárítók elpusztítanák a vírust. Mint kiderült, a szappanos kézmosás sem öli meg a kórokozót, csak lesodorja a kezünkről. A szárítás fontos, mert a nedvesség kedvez a betegség terjedésének, viszont önmagában nem pusztítja el.

Nem javasolja az UV-lámpával történő fertőtlenítést, mert kiszárítja a bőrt, továbbá irritációt okozhat. A hőszkenner limitált közegben alkalmas akkor, ha valaki akkut megbetegedés szakaszában van, de ennek a módszernek is megvannak a korlátai. Azt sem javasolja, hogy valaki az egész testét alkohollal permetezze be, ugyanis ez a módszer a már szervezetbe bejutott vírusra semmilyen hatással nincs, de irritálhatja a bőrt és a nyálkahártyát.

Szerinte az új koronavírus elleni védőoltás egy óriási kívánsága az emberiségnek, de még nem áll rendelkezésre, viszont számos kutatócsoport dolgozik a kifejlesztésén. A tüdőgyulladást okozó baktériumokkal szemben vannak védőoltások, de ezek nem elegendőek. Ahogyan az antibiotikumok sem, viszont bizonyos esetekben a klinikus alkalmazhat ilyen gyógyszereket.

Azok a védőoltások, amelyek kampányoltás formájában kerülnek beadásra, most értelemszerűen a járvány miatt halasztódnak. Végezetül elmondta, rengeteg védőeszözt kaptak a kórházak, naponta érkeznek a védőfelszerelések.

Érkeznek a szállítmányok

Kiss Róber alezredes eztán elmondta, a kórházak felkészültek, az értesítési adatok, vezénylési feladatok pontosítása megtörtént. 31 kórházban osztanak ki jelenleg egyéni védőeszközöket, és a rendőrség is kapott felszerelést: maszkokat, speciális szájmaszkokat, overáloket, kesztyűket. Ma és holnap is érkezik egy nagy szállítmány.

Eddig 82 626 ellenőrzés történt a házi karanténok tekintetében, 564 szabálysértési eljárást indítottak, 49 esetben figyelmeztettek és 231 helyszíni bírságot szabtak ki. Kétezer szabálysértési eljárás történt a kijárási korlátozással kapcsolatban, ebből 1442 esetben tájékoztattak és figyelmeztettek, 459 esetben szabálysértési feljelentést tettek.

Az elmúlt két évben többen haltak meg

Az operatív törzs az alábbi válaszokat adta újságírói kérdésekre,

  • A meggyógyultakra ugyanazok az óvintézkedések vonatkoznak, mint mindenkire.
  • Amennyiben jelentős mennyiségű ellenanyag termelődött valakinek a szervezetében, akkor az egy lehetséges következő koronavírus elleni járvány esetében védelmet nyújthat.
  • Nem lesznek elkerülhetők a tömeges megbetegedések.
  • Arra a kérdésre, hogy felmerült-e a stadionok, mint lehetséges ideiglenes egészségügyi intézmények kérdése: az a semmitmondó válasz született, hogy az OT kutatja az alternatív lehetőségeket, számba vették a lehetséges objektumokat.
  • Minden krónikus betegség, így a cukorbetegség is kockázatot jelent.
  • A kamionosokon szűrővizsgálatot végeznek, ha felmerül náluk a betegség, akkor karanténba kerülnek, ha nem, akkor utazhatnak tovább.
  • Az kormányzati kommunikációs oldalon található térképen a betegek lakhelye szerinit állapot látható.
  • Nincs ápoló, orvos a halottak között.
  • Házi orvos kérheti a teszt elvégzését, amit a mentő azután lát el, hogy kiment az érintetthez.
  • Azok a sürgős, életet veszélyeztető orvosi beavatkozások, amelyek nélkül súlyos egészségromlás állna be, nem halaszthatóak.
  • Fogorvoshoz sürgősségi esetben lehet elmenni.
  • Az Egyesült Államokból hazaérkezőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint minden külföldről hazaérkezett állampolgárra.
  • Nem szükséges tesztelni az egész országot, mert nics hatással a járvány kezelésére.
  • Az elmúlt két évben az azonos időszakot nézve magasabb volt a halálozás, mint most.

Ne legyen fogoly a saját otthonában! Élvezzen ki minden percet!

És egy barátja minden csütörtökön meg is látogatja. Odakünn a helyzet olyan, amilyen - de még ez sem lehet elégséges ok arra, hogy ne éljünk teljességre törekvő életet, melyhez az ismeretszerzés és a színvonalas szórakozás is hozzátartozik. A Magyar Narancs heti nyomtatott kiadása az idevágó lehetőségeket a legteljesebb természetességgel biztosítja.

Figyelmébe ajánljuk