Parragh László örül, hogy a kormány nekiment az MTA-nak, szerinte ennek épp itt volt az ideje

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 3.

Belpol

Mert ő úgy látja, a kutatások jelentős része az íróasztal fiókjában landol.

Éppen ideje volt, hogy Palkovics miniszter úr kicsit átalakítsa a rendszert. Ezt régóta mondjuk – mondta Parragh László, az iparkamara elnöke a kormány MTA elleni harcáról az Egyenes beszéd tegnap esti adásában. Az Országgyűlés július közepén szavazta meg a Magyar Tudományos Akadémiát is érintő pénzelvonást, ami ellen tudósok tucatja tiltakozott.

 

De Parragh szerint ezzel nincs semmi gond. Az iparkamara elnöke azt mondta, Palkovics maga is akadémikus, érti a rendszer működését, fiatalon került be ebbe a körbe, ezért pontosan tudja, mi a különbség az alapkutatás, a fejlesztés és az innováció között. Parragh azt mondta, hogy alapkutatás az, ha tudjuk, hogy egy drótba, ha áramot vezetünk, az felizzik és világítani fog. Fejlesztés az, ha ebből csinálunk egy működő eszközt. Innováció pedig az, ha ebből csinálunk egy villanykörtét, szabványosítjuk, és belecsavarható egy lámpatestbe. Parragh szerint a magyar kutatások jelentős része az asztalfiókban landol.

Parragh Lászlóval július elején készítettünk interjút, ezt itt tudják elolvasni:

„Nem mi vagyunk a kormány”

A szakmunkások tananyagát cégek határozhatják meg a jövőben. A kamara tovább kampányol a gimnáziumi férőhelyek csökkentéséért, mert az oktatás pénzbe kerül, és aki olyasmit akar tanulni, ami szerintük nem hasznos, az fizessen. Egyelőre nem jön a kötelező kamarai tagdíj, de a kamarák így is milliárdokat költhetnek évente.

Figyelmébe ajánljuk