„Pitiáner és mocskos politikai játszmák”

Belpol

Csütörtökön a Kehi-vizsgálat elérte a Krétakör Alapítványt is, a civil szervezet azonban megtagadta az együttműködést a hivatallal. Gulyás Márton ügyvezetőt kérdeztük a vizsgálat jogszerűségéről, a helyes magatartásról, a döntés következményéről, és arról, hogy vajon hová vezetnek a kormány és a civil szektor harcai.
false

magyarnarancs.hu: Milyen dokumentumokat kér a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a vizsgálat során? Van egyáltalán joga mindehhez ?

Gulyás Márton: A mi álláspontunk szerint nincs hozzá joguk. Egyébként a Krétakör és az Ökotárs Alapítvány közötti dokumentumokat kérték be, például a magánlevelezéseinket.

magyarnarancs.hu: A jogszerűséggel kapcsolatban az a legnagyobb kérdés, hogy mit nevezünk közpénznek. Csepreghy Nándor elmondása szerint – az államháztartási törvény értelmében – a kormány a norvég támogatást közpénznek tekinti, és így szerintük joguk van mindezt ellenőrizni. Az azonban, hogy a támogatásban részesülők belső levelezését is kikéri a Kehi, nem feltétlenül azt mutatja, hogy (csak) a közpénzek iránt érdeklődik a kormány.

GM: Teljesen nyilvánvaló, hogy nem ez érdekli őket. Ami pedig a közpénzek értelmezését illeti, a kormányé egészen sajátos. Hogy a norvég állam támogatását közpénznek veszik, igen súlyos valóságdeficitként értelmezhető. Ebben a kérdésben pedig biztos, hogy nem Csepreghy Nándorra kell hallgatnunk. A norvég pénzekkel kapcsolatban semmi jogosultsága sincs a magyar államnak. Ha törvényességi rend okán kívánnak minket ellenőrizni, állunk elébe, olyan ellenőrző szervekkel eddig is együttműködtünk, amelyeknek van jogosultságuk erre, de ebben a kérdésben nem hagyjuk magunkat.

magyarnarancs.hu: Csak a listán szereplő szervezetek kaptak vizsgálatra felszólító levelet?

GM: Nem, információim szerint sokkal több, de pontos számadatokat nem tudok mondani.

magyarnarancs.hu: Van olyan szervezet, amely belement és átadta a kért iratokat. A Krétakör nem (ma délutánra kiderült, hogy mások sem – a szerk.). Mi a helyes hozzáállás, ha van ilyen ebben a helyzetben?

GM: Nem szabad olyan elvárásokat támasztani, hogy ha a Krétakör megtagadta a vizsgálatot, akkor mindenkinek ezt kellett volna tenni, és mi cselekedtünk helyesen, a többiek pedig nem. Itt mindenkinek külön és egyénileg kell mérlegelni, hiszen lehet olyan szankciója is mindennek, hogy megvonják például az adószámot a szervezettől. Ráadásul a kormány és a sajtó részéről meglévő nyomás is könnyen kikezdheti a szakmai munkát. Minden megoldás legitim, és fontos kiemelni, hogy az, hogy mi most szembehelyezkedtünk egy döntéssel, még nem emel bennünket mások fölé.

magyarnarancs.hu: Konzultált-e a Krétakör a vizsgálattal kapcsolatban akár az Ökotárssal, akár a norvégokkal?

GM: Nem, a norvégokkal egyébként sincs konzultáció, csak az Ökotárssal, de itt és most nem kérdeztük meg őket.

magyarnarancs.hu: A Norvég Civil Támogatási Alapról sokan elmondták, hogy transzparens. Várható a Kehi-vizsgálattól is, hogy átlátható lesz?

GM: A Kehi alapból rosszul küldte ki a vizsgálati közleményt, rossz szerződésszámra hivatkozott, így nem mondanám, hogy különösebben alapos munkát végeznek. Ráadásul az sem szimpatikus, hogy nem kiszállnak az adott szervezetekhez, hanem pluszmunkát adnak az ott dolgozóknak, hiszen nekik kell összeállítaniuk a kért dokumentumokat. Mindebből az látszik, hogy ez egy politikai megrendelésre lezajló folyamat, ahol nem a közpénzek elköltése iránti félelem vagy az államháztartás miatti aggodalom dominál. Nem, ez elég nyilvánvaló, és már nem is a színfalak mögött, hanem előtt zajlik minden. Mi pedig várjuk a végét, van mindenre forgatókönyvünk, akár a megértés, akár a bekeményítés felé hajlik a kormány.

magyarnarancs.hu: Mit lehet tudni ezekről a tervekről?

GM: Keressük a lehetőséget arra, hogyan lehetne az erőket és a gondolatokat egyesíteni, illetve a választ a hogyan továbbra, de ezekről egyelőre nem tudok bővebben nyilatkozni.

magyarnarancs.hu: Mi lehet mindezzel a cél, mire akarhat rávilágítani a kormány a Kehi-vizsgálattal?

GM: Sok minden van ezzel kapcsolatban a fejemben, tegnap jelent meg Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata, lehet mindez például az arról való figyelemelterelés, de lehet az is a cél, hogy a kormánykritikus hangokat csöndre intsék, vagy egyszerűen leterheljék őket, hogy mással kelljen foglalkozniuk, és hát persze a közvéleményben is elhinteni, hogy valami gond van ezekkel a civilekkel. Ezek tipikus magyar nemzeti, pitiáner és mocskos politikai játszmák, melyeknek semmi közük sincs a jó kormányzáshoz, és csupán arra valók, hogy a nyilvánvaló csalással szerzett kétharmados hatalmat fenntartsák. Csak hogy éppen itt kezd el recsegni-ropogni ez a konglomerátum. Ez az agresszív kismalac módjára való viselkedés épp a kormány gyengeségét mutatja. Mi azonban álljuk a sarat.

magyarnarancs.hu: Mi lehet annak a következménye, hogy a Krétakör ellenáll a vizsgálatnak?

GM: Több lehetőség van: a félmillió forintos büntetés, vagy akár az adószám megvonása, mi mindenre felkészültünk, készen várjuk a többi eshetőséget is. Ahogy a Kehi egyik munkatársával folytatott telefonbeszélgetés alkalmával is elmondtam, az ügyet akár bíróságra is lehetne vinni, akár hivatali erőfölénnyel való fellépés vagy a jó hírnév megsértése miatt, de ezt nem tartom értelmes lépésnek.

magyarnarancs.hu: Az említett telefonbeszélgetésről készült videót egyébként a Krétakör Facebook-oldalán és a YouTube-on is meg lehet tekinteni, ott a Bomlik a norvég minta című, a kormány.hu-n megjelent hírre is kitérsz. Ahogy ott fogalmaztál, ez is azt mutatja, hogy az eljárás függetlensége igencsak megkérdőjelezhető. Hová vezet mindez?

GM: Ezek a dolgok nem vezetnek sehová, csak láthatóbbá teszik mindazt, amiben élünk. Nem arról van szó, hogy volt egy jó kormányunk, amely ez idáig nem mutatta ki a foga fehérjét. Lassan, de biztosan jutottunk el idáig. Lázár János nem ma kezdte a harcot a kormánykritikus erőkkel szemben, és nem most kezdte ledarálni a sajtót sem. Ebből a szempontból nincs új fejlemény. Az viszont új elem, hogy ez már magától nem lesz jobb, ez a helyzet természetéből adódóan nem képes a konszolidációra.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.