Pont azok nem érik el az ingyenes internetet, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá

 • narancs.hu
 • 2020.11.22 12:40

Belpol

A kormány ingyenes internettel támogatja a digitális oktatásban résztvevő diákokat és pedagógusokat. A leszakadó falvakban sok helyen azonban nincs vezetékes internet, mobilnetről pedig szó sincs. Ahogy az egyetemistákról sem.

Ugyan körülbelül egy héttel ezelőtt Orbán Viktor bejelentette, hogy a távoktatás miatt ingyenes internettel támogatják a tanulókat és a pedagógusokat, de ez a támogatás épp a leginkább rászulókat nem éri el - írja a Telex.

A rendelkezés szerint azok vehetik igénybe a kedvezményt, akiknek

 • helyhez kötött (vezetékes) internet-hozzáférésük van.
 • Az ingyen net 30 napig, decemberben igényelhető,
 • csak egy helyen lehet igénybe venni (lakóhely, tartózkodási hely vagy szálláshely);
 • középiskolások, szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és a szakmai oktatásban résztvevő diákok, illetve az online tanító pedagógusok vehetik igénybe
 • már meglévő vagy új előfizetés esetén, de mindenképp szolgáltatót kell hozzá keresni.

 

Ahogy írják, ezzel épp az a probléma, hogy a leginkább rászorulók maradnak ki, mert a leszakadó falvakban a legtöbb esetben nincs kiépítve a vezetékes internet, így még azok sem érhetik el a kedvezményt, akiknek legalább  mobilinternet-előfizetésük van.

L. Ritoók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője hansúlyozta, hogy "A hátrányos helyzetű diákokat segítő szakember megkeresésünkre azt mondta, náluk sokkal jellemzőbb a mobilinternet-hozzáférés, mint a vezetékes net."

Kiemelik azt is, hogy problémát jelent: az általános iskolásokra nem vonatkozik a kedvezmény, pedig azokon a helyeken, ahol a járvány miatt időszakos bezárást, vagy egy-egy osztály ideiglenes távoktatásra állását kell elrendelni, szintén szükség lenne az internetelérés támogatására.

A másik hiányként hozzzáteszik, bár a kormány kötelezővé tette az online oktatást a felsőoktatásban is, de a rendeletben nem szerepelnek sem az egyetemi hallgatók, sem az oktatók.

 

 

Neked ajánljuk

A gyöngy

 • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

 • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

 • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

 • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

 • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

 • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.