Pont azok nem érik el az ingyenes internetet, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá

  • narancs.hu
  • 2020. november 22.

Belpol

A kormány ingyenes internettel támogatja a digitális oktatásban résztvevő diákokat és pedagógusokat. A leszakadó falvakban sok helyen azonban nincs vezetékes internet, mobilnetről pedig szó sincs. Ahogy az egyetemistákról sem.

Ugyan körülbelül egy héttel ezelőtt Orbán Viktor bejelentette, hogy a távoktatás miatt ingyenes internettel támogatják a tanulókat és a pedagógusokat, de ez a támogatás épp a leginkább rászulókat nem éri el - írja a Telex.

A rendelkezés szerint azok vehetik igénybe a kedvezményt, akiknek

  • helyhez kötött (vezetékes) internet-hozzáférésük van.
  • Az ingyen net 30 napig, decemberben igényelhető,
  • csak egy helyen lehet igénybe venni (lakóhely, tartózkodási hely vagy szálláshely);
  • középiskolások, szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és a szakmai oktatásban résztvevő diákok, illetve az online tanító pedagógusok vehetik igénybe
  • már meglévő vagy új előfizetés esetén, de mindenképp szolgáltatót kell hozzá keresni.

 

Ahogy írják, ezzel épp az a probléma, hogy a leginkább rászorulók maradnak ki, mert a leszakadó falvakban a legtöbb esetben nincs kiépítve a vezetékes internet, így még azok sem érhetik el a kedvezményt, akiknek legalább  mobilinternet-előfizetésük van.

L. Ritoók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője hansúlyozta, hogy "A hátrányos helyzetű diákokat segítő szakember megkeresésünkre azt mondta, náluk sokkal jellemzőbb a mobilinternet-hozzáférés, mint a vezetékes net."

Kiemelik azt is, hogy problémát jelent: az általános iskolásokra nem vonatkozik a kedvezmény, pedig azokon a helyeken, ahol a járvány miatt időszakos bezárást, vagy egy-egy osztály ideiglenes távoktatásra állását kell elrendelni, szintén szükség lenne az internetelérés támogatására.

A másik hiányként hozzzáteszik, bár a kormány kötelezővé tette az online oktatást a felsőoktatásban is, de a rendeletben nem szerepelnek sem az egyetemi hallgatók, sem az oktatók.

 

 

Figyelmébe ajánljuk