Rég volt ekkora földindulás a médiában: mutatjuk, mi történt ma
Screen_Shot_2018-08-01_at_19.13.15.png

Rég volt ekkora földindulás a médiában: mutatjuk, mi történt ma

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 1.

Belpol

Percek alatt kitakarított HírTv, mini G-nap a Jobbik tévéjénél, sztárt igazolt vissza a Tv2, és ez még nem minden.

Visszaterelt HírTv

Amikor Simicska Lajos eladta mindenét, már tudni lehetett, hogy a HírTv napjai is meg vannak számlálva. A szerdára meghirdetett állománygyűlés előtt egy nappal lecserélték a csatorna portaszolgálatát, szerda reggel már a Fidesz-közeli őrző-védő cég, a Valton vette át a hatalmat a csatorna székházánál.

Maga az állománygyűlés mindössze három percig tartott a HírTv-nél, ahol a csatorna új tulajdonosa, Nyerges Zsolt bejelentette, ő marad a tévé tulajdonosa, és új vezetés is érkezik:

  • a vezérigazgató Répásy Bálint lesz, ő a bezárt Magyar Nemzeti Kereskedőházak Zrt. éléről jön,
  • a vezérigazgató-helyettes Szikszai Péter lesz, ő már dolgozott a HírTv-nél, onnan került a Magyar Időkhöz, majd az Echo Tv-hez,
  • az új hírigazgató Mentes Katalin (ő a poszt visszatérője, januárig Mészáros Echo Tv-jénél volt),
  • Liszkay Gábor, a Mészáros-féle Mediaworks irányítója (a G-napig a Simicska-médiabirodalom egyik vezetője) pedig ún. média-tanácsadó lesz.
false

 

A cél a G-nap előtti állapotok visszaállítása, így a változások nem álltak meg itt: Csintalan Sándor és Kálmán Olga műsorait azonnal levették a képernyőről – ez utóbbi helyett Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédét ismétlik. A további távozók között van Bodacz Balázs, Zimon András, Lampé Ágnes, György Zsombor, Teszári Nóra, Varga G. Gábor, és a Riasztás című műsor stábja is. Puzsér Róbert még nem tudja, marad-e a csatornánál, de arra számít, hogy inkább nem.

Az igazodás elég gyorsan lezajlott, a mai Híradóban már semmilyen belpolitikai hír nem volt a csatornán, számolt be az Index.

A fél hetes adásban arról beszélt a műsorvezető, hogy „visszatérünk a régi értékekhez, ott folytatjuk, ahol 2015-ben abbahagytuk”, majd felidézték a csatorna indulását, hogy konzervatív értékeket képviselő csatornaként indultak el 2002. december 2-án.

A 168 Óra eközben arról ír, hogy megzsarolták a HírTv teljes hírszerkesztőségét: vagy maradnak, vagy bezár a csatorna. Ha ugyanis a stáb nagy része feláll, nem lett volna, aki legyártsa a műsorokat. Így például a Kálmán Olga helyére Földi-Kovács Andrea beugró, Magyarország élőben című adását.

A HírTv véleményműsora ma a Magyar Hangra költözik, kilenctől a lap Facebook-oldalán lesz látható az adás.

Konok Péter a Facebookon írta le, hogyan zajlott a hatalomátvétel a HírTv-nél.

Mini G-nap a Jobbiknál

A Jobbikhoz kötődő N1Tv Facebook-oldalán is megjelent ma egy „búcsúvideó”.

Ebben a csatorna főszerkesztője, Kisberk Szabolcs és két másik szerkesztő (Magyar Klára és Szilvási Péter) azt mondja, hogy „Tiszta kéz”, „valódi magyar szív” és „józan ész”, majd lekapcsolják a villanyt.

A távozó főszerkesztő, Kisberk Szabolcs korábban a HírTv-nél dolgozott, akkor is egy egészen hasonló videóban jelentette be távozását, mondván, „Orbán nem geci”, majd leigazolt a Jobbik csatornájához.

Az N1Tv-t üzemeltető Jobbik közleménye szerint a tévé nem szűnik meg, csak a három szerkesztő távozott.

Távozik-e a Heti Válasz főszerkesztője?

Simicska kivonulásával a már csak online létező Heti Válasz is Nyerges Zsolthoz került. A lap főszerkesztője Borókai Gábor, róla szerdán azt írta a kormánypárti Magyar Idők, hogy lemondott a lap főszerkesztői posztjáról. Borókai a hvg.hu megkeresésére azt mondta, a hír nem igaz, nem mondott le, és nem is tervez lemondani. A 24.hu ugyanakkor úgy tudja, hogy Borókai a lapot kiadó Heti Válasz Kft. ügyvezetői posztjáról mondott le.

Sztárt igazolt vissza a Tv2

Az Andy Vajna tulajdonában álló Bors arról írt szerdán, hogy az Andy Vajna tulajdonában álló Tv2 leigazolta Hajós Andrást. Hajós korábban viharos körülmények között távozott a csatornától, aminek azóta többször is odaszólt, elsősorban a propagandaadóvá alacsonyított csatorna hírműsorai miatt. Most azonban egy új, nagyszabású show-műsor főszereplője lesz a csatornánál.

Távozik a Zoom.hu hírigazgatója

A Kreatív arról számolt be, hogy Murányi András közös megegyezéssel távozik, a hírigazgatói státusz ezzel megszűnik a Zoomnál. Tarjányi Péter, a portált kiadó STRAT-POL Kft. tulajdonosa azt mondta, Murányira főleg a tervezett médiaterjeszkedésben számítottak volna (rádiós piacon, illetve a vidéki nyomtatott sajtóban), végül azonban a kiadó letett erről a szándékáról, ezért válnak el útjaik. A tulajdonos azt mondta, hamarosan további újságírók érkeznek a portálhoz, melyről a mai napig nem tudni, ki finanszírozza.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.