Rekordösszegű támogatás mellett siralmas bevételt termelt a Nemzeti Színház

  • narancs.hu
  • 2024. július 23.

Belpol

A tavalyi számokból kiderül, hogy a közönség harmada nem fizető néző.

Miközben a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tavaly több mint 2,6 milliárd forint működési alaptámogatást nyújtott neki, a Nemzeti Színház mindössze 129 milliós jegybevételt termelt – derül ki a Revizor összegzéséből.

Az intézménynek csaknem 99 ezer nézője volt egy év alatt, azonban a fizető nézők aránya 66,8 százalék lett, amely jelentősen rosszabb, mint az ezt megelőző évben, amikor 72,3 százalék volt. Az elmúlt évben 27 140 forint állami támogatás jutott a színház minden egyes nézőjére, azaz 700 forinttal több, mint a megelőző évben.

A hasonló méretű Pécsi Nemzeti Színház 1,6 milliárd forinttal kevesebb támogatást kapott, viszont 23 ezerrel több nézője volt, a jegybevétel pedig több mint kétszerese lett, mint a Nemzetinek. De a fővárosi fenntartású színházak is jobban teljesítettek, hiszen az Örkény például majdnem fele akkora társulattal rendelkezik, mint a Nemzeti, csak harmadannyi támogatást, 988 millió forintot kapott, de a 84 ezer fizető néző 358,9 millió forint jegybevételt jelentett.

A Vígszínház 2,1 milliárd forint támogatást kapott, de 1,6 milliárd forint volt a jegybevétele, ami 331 ezer nézőtől jött össze.

A Vidnyánszky-féle Nemzeti Színháznak arra is tellett a vaskos állami támogatásból, hogy 543 milliót megspóroljon 2024-re (igaz, 2023-ra is áthozott több mint félmilliárdot).

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Bányai Kelemen Barna: Engem a szerelem vezérelt

A színész hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.