Rendeletben rögzítette a kormány a nyitás első fázisát

  • narancs.hu
  • 2021. március 27.

Belpol

Valamikor majd biztosan rövidebb lesz a kijárási korlátozás idősávja.

A szombaton Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint április 19-étől megszüntetik az óvodai rendkívüli szünetet, az általános iskolákban és középiskolákban ugyaneddig az időpontig marad a digitális oktatás. A most meghozott, de majd április 19-én hatályba lépő rendelet szerint a tanintézmények akkor visszaállhatnak a "rendes munkarendre". 

A járvánügyi korlátozások enyhítésének további lépéseit nem dátumhoz, hanem 2,5 millió legalább első adaggal beoltott állampolgárhoz köti a rendelet.

  • Ahogy beoltották a 2,5 milliomodik embert, este 8-ről este 10 órára tolják a kijárási korlátozás kezdetét. Vagyis úgy tűnik, a nyitás első fázisa után is korlátozni fogják az állampolgárok esti-éjszakai mozgását az eddig megszokott módon, de két órával szűkebb idősávban. 
  • A márciusban bezárt szolgáltatások újra működhetnek, az üzletekbe 10 négyzetméterenként egy vevőt engedhetnek be. Az üzemeltető tartatja be a szabályt, és az ajtóra is ki kell írnia, hány vevő lehet bent egyszerre.

A jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozásokat április 8-ig hosszabbították meg.

Szombat reggeli adatok szerint 1 870 631 ember kapta meg legalább az első adag koronavírus elleni vakcinát. 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.