Rendeletben rögzítette a kormány a nyitás első fázisát

  • narancs.hu
  • 2021. március 27.

Belpol

Valamikor majd biztosan rövidebb lesz a kijárási korlátozás idősávja.

A szombaton Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint április 19-étől megszüntetik az óvodai rendkívüli szünetet, az általános iskolákban és középiskolákban ugyaneddig az időpontig marad a digitális oktatás. A most meghozott, de majd április 19-én hatályba lépő rendelet szerint a tanintézmények akkor visszaállhatnak a "rendes munkarendre". 

A járvánügyi korlátozások enyhítésének további lépéseit nem dátumhoz, hanem 2,5 millió legalább első adaggal beoltott állampolgárhoz köti a rendelet.

  • Ahogy beoltották a 2,5 milliomodik embert, este 8-ről este 10 órára tolják a kijárási korlátozás kezdetét. Vagyis úgy tűnik, a nyitás első fázisa után is korlátozni fogják az állampolgárok esti-éjszakai mozgását az eddig megszokott módon, de két órával szűkebb idősávban. 
  • A márciusban bezárt szolgáltatások újra működhetnek, az üzletekbe 10 négyzetméterenként egy vevőt engedhetnek be. Az üzemeltető tartatja be a szabályt, és az ajtóra is ki kell írnia, hány vevő lehet bent egyszerre.

A jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozásokat április 8-ig hosszabbították meg.

Szombat reggeli adatok szerint 1 870 631 ember kapta meg legalább az első adag koronavírus elleni vakcinát. 

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.