Rendkívüli bizottsági ülést kezdeményez az LMP az akkumulátorgyárak ügyében

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. február 2.

Belpol

Szijjártó Péter és Lantos Csaba mellett az akkumulátorszövetség képviselőit is meghallgatnák.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának rendkívüli ülésén hallgatná meg a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Lantos Csaba energiaügyi minisztert az LMP.

Keresztes László Lóránt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a bizottság elnöke csütörtöki online sajtótájékoztatóján elmondta: hiába tette fel két alkalommal is hivatalos fórumon a kérdést arról, hogy a meglévő és tervezett akkumulátorgyárak vízigénye pontosan mennyi, illetve mennyi lesz, a választ megtagadták, az információkat titkosították. Ezzel a törvényben rögzített tájékoztatási kötelezettségüket sem teljesítették az érintett tárcák.

Keresztes közölte: a bizottsági ülésen a két miniszter mellett meghallgatnák az akkumulátorszövetség képviselőit is. Arra várnak választ, hogy a kormány milyen mértékben tervezi a vízkincs felhasználását, milyen környezeti hatásokkal, kockázatokkal számol, milyen lakossági érdeksérelem mutatható ki az eddigi működés során. Mindemellett arra is kíváncsiak, hogyan alakulhatott ki az akkumulátorgyárak engedélyezésénél ilyen káosz és olyan helyzet, mint Gödön, ahol a kormányhivatal nem kötelezte a gyártót a monitoringtevékenységre.

A vízi közműrendszer Magyarországon az összeomlás szélén van, eközben a kormány rengeteg közpénzt fordít az „idegen akkumulátorgyártók” vízigényének kielégítésére. A legfontosabb feladat és a legnagyobb kihívás ma a vízkincs védelme – jelentette ki az ellenzéki politikus, aki szerint ezt a kérdést kiemelt nemzetstratégiai területként kell kezelni. Keresztes László Lóránt úgy fogalmazott: a kormány nem tesz mást, mint áruba bocsátja a vízkincset az „idegen akkumulátorgyártók” érdekében. Olyan tervet valósítanának meg, amellyel felélik a vízkincset és óriási a környezetszennyezés kockázata is.

 

A LMP-s politikus emlékeztetett, az embereket egyetlen helyen sem kérdezték meg, mi a véleményük a tervezett beruházásokról. A közmeghallgatásokat a lehető legrosszabb időpontokban és kis befogadóképességű helyszíneken szervezik, és előfordult, hogy a gyártó képviselője meg sem jelent.

A bizottság elnöke kitért arra is, hogy február 9-én Debrecenben tüntetést szerveznek a tervezett beruházás elleni tiltakozásul.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk