Reszkessetek, egerek, jön a migráns, már a főváros is helyi integrációs tervet kovácsol

  • narancs.hu
  • 2018. január 31.

Belpol

És ami még rémesebb: civilek részvételével, osztrák szamárvezetőre támaszkodva.

Bécs és tágabb értelem Ausztria a magyar sajtó kormányhoz húzó felében eddig nagyjából csak negatív példaként volt emlegetve menekültügyben. Azt azonban elfelejtették hozzátenni, hogy azért mégis látnak működő, sőt követendő példát szomszédainknál – hívja fel mai cikkében a figyelmet a Magyar Nemzet.

Budapest belvárosában még októberben nyílt meg a Fővárosi Önkormányzat és az ENSZ alá tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) irodája. Az intézmény alapvetően bécsi, linzi és salzburgi tapasztalatokat felhasználva működik, derül ki a honlapjukról. Az általános tájékoztatással ellentétben ugyanis olyannyira használhatónak látták a szomszéd praktikákat, hogy külön projekt keretében a Főpolgármesteri Hivatal, a Budapest Esély Nonprofit Kft. (fővárosi tulajdonú társaság), a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, a Belügyminisztériumhoz tartozó Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint egy integráció területén tevékenykedő civil szervezet munkatársai tavaly tanulmányúton vettek részt az említett városokban. „A projekt kiemelt célja volt, hogy fejlessze a budapesti integrációs stratégia kidolgozásához és migrációs ügyfélpont működtetéséhez szükséges kapacitásokat a harmadik országbeli állampolgárok integrációjának javítása érdekében” – írják. Az itt szerzett tapasztalatok alapján készítenek egy helyi integrációs akciótervet is a Fővárosi Önkormányzat számára, amelyet tavasszal tárgyal a közgyűlés.

Figyelmébe ajánljuk

„Elindult a hír, hogy a Samsung vásárolta meg” – milyen üzem létesül az őrbottyáni téglagyár helyén?

Új tulajdonosa akadt az őrbottyáni téglagyárnak, ahol az eddigiektől eltérő tevékenység folyik majd. Rögtön elindultak a találgatások, hogy kinek az érdekeltségébe került az üzem. Az önkormányzat igyekszik megnyugtatni a lakosságot: az eddig ismert információk szerint nem lesz akkumulátor-feldolgozás, sem veszélyesanyag-raktározás.