Setét Jenő a Wallenberg-díjjal járó pénzt a gyöngyöspatai roma tanodának adományozza

  • narancs.hu
  • 2020. január 18.

Belpol

"Egyetlen fillérre sem tart igényt a magyar kormánytól, amíg nem változtat a jelen álláspontján és politikai gyakorlatán."

Szerdán adták át a Raoul Wallenberg-díjakat Budapesten. Idén a díjazottak között volt Setét Jenő roma polgárjogi aktivista is. Setét a Hírklikknek elmondta, az elismeréssel járó pénzjutalmat a gyöngyöspatai roma diákokat oktató tanodának adja.

Setét Jenő úgy nyilatkozott, a Wallenberg-díj pénzösszegét az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozza. Ő viszont "egyetlen fillérre sem tart igényt a magyar kormánytól, amíg nem változtat a jelen álláspontján és politikai gyakorlatán". Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány már elég rég átvette az oktatás és az iskolák működtetését, és eddig egyetlen szegregált osztályt nem szüntetett meg az elmúlt hat-hét évben.

Az aktivista szerint a Fidesz teljes mellszélességgel finanszírozza továbbra is közpénzen az elkülönítés gyakorlatát és teszi tönkre ezzel gyerekek tízezreinek életét.

Setét Jenő azért részesült a Wallenberg-díjjal járó elismerésben, mert „mindig határozottan lépett és lép fel a magyarországi szélsőségek, a szaporodó szélsőséges csoportok és a félkatonai szervezetek ellen”.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.