„Sok mindent tudok Orbánról” – Mélyinterjú Simicska Lajossal

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Narancsnak is feldúltan nyilatkozó vállalkozó beszélt Orbán diktatúrájáról, Habonyról, és azt is elárulta, hogyan lesz végleg az övé a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió.

magyarnarancs.hu: Az elmúlt négy órában kis túlzással többet nyilatkozott, mint az azt megelőző négy évben. Segítsen rekonstruálni, pontosan mi történt ma és miért.

Simicska Lajos: Őszinte leszek: még én is dolgozom az elmúlt órák rekonstruálásán. Képzeli, mennyire mellbe vágott a dolog. Elárultak az embereim.

magyarnarancs.hu: Kik az árulók?

SL: Az, amit a Liszkay úr és a menedzsment művelt, teljesen mellbe vágott. Olyan nincs, hogy valaki bejelenti a lemondását, majd azt egyből nyilvánosságra hozza és viszi a komplett bandát.  Ez számomra vállalhatatlan.

magyarnarancs.hu: Tisztázzuk: akkor tehát ő mondott le, vagy ön mondott fel Liszkaynak?

SL: Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket. Két óra alatt lerendeztem. Na most, jóbarátok nem így intézik az ügyeket. Ez kicsit feldúlt. Az embereknek lehetnek fenntartásaik, problémáik – bizonyos dolgokban egyetértenek, másban nem –, de az ügyeknek van kulturált intézési módja. Nem érdekel, miért csinálta. Áruló.

Balra Liszkay, mögötte Csermely

Balra Liszkay, jobbra Simicska

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Időközben az Átlátszónak adott interjújából kiderült, hogy ön lesz a HírTV első embere, és már ki is nevezte D. Horváth Gábor korábbi főszerkesztő-helyettest a Magyar Nemzet szerkesztősége élére. A cégadatok szerint ugyanakkor Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek. Akkor neki ebbe már nem is volt beleszólása?

SL: Valóban tulajdonosa volt, de Liszkay a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét. Az új ügyvezető igazgatót Tóth Mariannának hívják.

magyarnarancs.hu: Ezek szerint Liszkay lemondott a tulajdonrészéről?

SL: Nem lemondott róla, eladta.

magyarnarancs.hu: Kinek?

SL: Pillanat, utána kell kérdeznem a kollégáknál. (…) A Pro-Aurum Zrt.-nek.

magyarnarancs.hu: Az adattár szerint a Pro Aurum Zrt. az ön többségi tulajdonában van.

SL: Igen, de tájékozódnom kellett, hogy pontosan melyik vállalaton keresztül zajlott az üzlet. Kiadtam az utasítást, hogy vásárolják ki, és ezt az illetékesek végrehajtották.

magyarnarancs.hu: Tehát akkor lényegében arra kérte Liszkayt, hogy amennyiben lemond, adja el a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét önnek.

SL: Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom. Ez így rendben van önnek?

magyarnarancs.hu: Mennyit fizetett Liszkaynak a részesedéséért?

SL: Mit tudom én. Na jó, várjon, megmondom, mindjárt utánakérdezek. (…) 100 millió körüli pénzt.

magyarnarancs.hu: Más tulajdonosi kérdést is rendezni kellett? Van más résztulajdonos a korábbi ügyvezetők között, aki most eladta önnek a részét?

SL: Mit tudom én azt. Megvettem amit kellett, azt kész.

magyarnarancs.hu: Mekkora részben öné a Pro Aurum?

SL: Ne kérdezzen már hülyeségeket, nem tudom pontosan fejből. Az enyém. Kiterjedt a birodalom, sok érdekeltségem van.

magyarnarancs.hu: Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője is lemondott. Az ő utódja megvan már?

SL: Megvan. Schlecht Csabának hívják.

magyarnarancs.hu: Mennyire maradt egyedül? Nyerges Zsoltot vagy Fonyó Károlyt továbbra is a szövetségnek tekinti? Vagy ők is árulók?

SL: Nem, ők nem. Csak a Liszkayt és az ő keze alatt dolgozó menedzsmentet tekintem árulónak. Azokat, akik lemondtak. Nyerges és Fonyó üzleti partnereim, nincs közük ehhez az esethez. Jóban vagyok velük.

magyarnarancs.hu: Arról is cikkeznek már, hogy feltehetőleg Orbán Viktor és a főtanácsadója, Habony Árpád állnak az akció mögött. Állítólag egy új médiabirodalom van kiépülőben, amelynek Liszkayék lehetnek a fő arcai. (A Narancs egész nap próbálta elérni Liszkay Gábort, eredménytelenül - rpd)

SL: Ezt nem tudom megmondani. Egy háború zajlik, amiben könnyen lehet, hogy ilyen eszközökkel is számolni kell. Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.

magyarnarancs.hu: Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?

SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.

Most jön a fekete leves

Most jön a feketeleves

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Több helyen felmerült, hogy azért orrolt meg Orbánra, mert a szűk körei kihagyták önt az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közti orosz földgázüzletből, amivel a kedvezményezettek tízmilliárdos nagyságrendű hasznot tettek zsebre.

SL: Lehet, hogy ezen marhára meg fog lepődni: a világ nem csak üzletből áll. Én alapvetően – itt meg lehet, hogy hangosan nevetni is fog – értékek és elkötelezettségek mentén végzem a dolgomat. Nekem ezek fontosabbak adott esetben, mint az üzlet. Lehet, hogy a mai világban ez furcsán hangzik, de én ilyen vagyok. Tartozom annyival a hazámnak, a családomnak és magamnak, hogy csak olyat cselekszem, amit helyesnek tartok és olyanokkal üzletelek, akiket vállalható üzletpartnernek tekintek. Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

magyarnarancs.hu: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.

magyarnarancs.hu: Azt nyilatkozta a hír24.hu-nek, hogy nem érzi biztonságban magát: elütheti egy autó, de akár le is lőhetik. Miért érzi fenyegetve magát?

SL: Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek. De igazából nem félek, csak amikor az az újságíró hívott, épp útban voltam a kocsival a szerkesztőség felé; még nagyon zaklatottan éreztem magam, és akkor mondtam, hogy persze, akár le is lőhetnek. Amúgy ez tényleg benne van a pakliban, de ettől még nem félek. Ez egy kemény világ. Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.

magyarnarancs.hu: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.

magyarnarancs.hu: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?

SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.

A független jelölt

Minek? Minek?

Fotó: Németh Dániel

magyarnarancs.hu: Most akkor elmegy pihenni?

SL: Egy hétre elmegyek holnap, igen.

magyarnarancs.hu: Újságírók közt gyakori téma, hogy Simicska és Orbán annyi minden régi sztorit tud egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni.

SL: Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?

magyarnarancs.hu: Akkor, bizonyos tekintetben politikai kockázatot hordoz a kormányfőre nézve.

SL: Na és, akkor mi van, lelőnek? (Nevet.) Bízzunk benne, hogy nem így lesz.

szerző
- rpd -
publikálva
2015. febr. 06., 18:21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 141
  Gyurica úr
  2015. február 10., kedd 20:21
  ©grrr: „huszad és századrangú senkik szerencsétlenkednek a kormányban”
  *
  Ez igaz. Olyannyira, hogy ha mondjuk a hozzád hasonló senkik kerülnének hatalomra, akkor kétszázad- és ezredrangú (rasszista) senkik szerencsétlenkednének a kormányban.
  Már beljebb volnánk vele!
 2. 140
  Gyurica úr
  2015. február 10., kedd 20:12
  ©grrr: „legutoljára egy mázolóba tapostam bele”
  *
  Na most, ha erre a mázoló nem mázolt be neked legott egy jókora mátészalkai csávó-csapottat, akkor nyilvánvalóan észre sem vette, hogy te a nyüves (gacsos, ritkásan szőrös, pipaszár) lábaiddal beletapostál a mázolóba.
 3. 139
  Gyurica úr
  2015. február 10., kedd 20:02
  © grrr: „Most már én is simán átugrom szegény Gyuricát.”

  Majd, nem egészen nyolc óra múltán:

  © grrr: „Nem tudom, hogy ki a túró ez a mi Gyurica urunk aki eléggé szórakoztatóan gorombáskodik”

  Honnan tudod, hogy a szegény túró urunk milyen szórakoztatóan gorombáskodik, ha amúgy simán átugrod a szegény túró Gyuricát?

  Ceterum censeo: nálad hitványabb hazudozóval még nem találkoztam.
  Ha elfelejted, mit süketeltél össze néhány órával korábban, akkor, legyen a téma bármi, írd mindenre azt, hogy: „a cigánynak a vérében van a hazugság”!
  Neked ugyanis nem a véredben, hanem a szövegeidben van a hazugság. Ezáltal fajilag (genetikusan) magasabb rendű vagy a cigánynál, s ezt immáron mindenkinek el kell ismernie!
 4. 138
  grrr
  2015. február 10., kedd 19:49
  Azon gondolkozom, hogy kiket is sérthettem mostanában vérig. Mert ennek a Gyurica úrnak nyilvánvalóan a bögyében vagyok...hát legutoljára egy mázolóba tapostam bele.
 5. 137
  Gyurica úr
  2015. február 10., kedd 19:44
  © grrr: „Azt hiszem Fábri, nem y van, hanem i.”
  *
  Azt hiszed? És mikor hiszed „azt”? Most? Miért nem egy órával KORÁBBAN hitted „azt”?

  Nálad suttyóbb, ócskább, pitiánerebb, sunyibb nickkel még nem találkoztam.
  Írd azt, hogy a cigányok lopják az uborkát! Hátha a „cigányok” szót nem ipszilonnal írod majd! Már amennyiben azt hiszed, hogy abban „sem y van, hanem i”.
 6. 136
  grrr
  2015. február 10., kedd 19:38
  Cyrano, és az ajándék hónapommal mi lesz?
  Arról volt szó, hogy háborítatlanul táncolhatok az idegein egy hónapig!
 7. 135
  grrr
  2015. február 10., kedd 19:35
  Nem tudom, hogy ki a túró ez a mi Gyurica urunk aki eléggé szórakoztatóan gorombáskodik.
  Hát csak tegye nyugodtan, engem nem zavar, én imádom a futóbolondokat, mert ösztönzést jelentenek.
  Az ilyenek hozzák ki az emberből a legjobb teljesítményt, máig hálás vagyok a Sonkának amiért leleplezett mint Moszad ügynököt. Az egyik legjobb hozzászólásomat köszönhetem neki.
  Én is hiú vagyok.
 8. 134
  grrr
  2015. február 10., kedd 19:21
  Azt hiszem Fábri, nem y van, hanem i.

  Ööö....hogy mi van kedves Kurta Viktor? Hogy micsinyájjak?

  A Lajost cégéresnek neveztem, annak nevezem és annak is fogom nevezni.
  Nem neveztem politikailag érző szívű lénynek. Gengszternek neveztem, annak is nevezem.
  A hiúságára viszont bazírozok (nem merem leírni az apellálok szót, mert mindjárt jön Gyurica úr akinek ez nem tetszik, bár eddig egyik szavam sem tetszett amit leírtam, úgyhogy sokat nem kockáztatok).

  Szóval bazírozok a hiúságára, miszerint fölemelte gazdasági értelemben a Fideszt, saját magából gazembert csinálva - fogalmam sincs, hogy ez a művelet egybevágott-e a hajlamaival, de nagyon nem lehetett ezzel ellentétes - és azt kellett látnia (amit mindenkinek), hogy huszadrangú senkiket segített hatalomhoz és meggazdagodáshoz.
  Nem jelentős alakok irányítják az országot, hanem huszad és századrangú senkik szerencsétlenkednek a kormányban és körülötte.

  Azt tippelem, hogy ez a jelentéktelenség, ez a senkiség, ez a fertelmes színvonal alattiság idővel egyre jobban irritálta. Ezekért ugyan nem volt érdemes egy lépést sem tennie. Arról nem is beszélve, hogy az ország állapota borzalmas.

  Tehát: nem tartom demokratának, nem tartom tisztességesnek, nem tartom semmi ilyesminek.
  De reménykedem benne, hogy hiú és hogy tele van a hócipője ezzel a bagázzsal. És hogy arra az elhatározásra jut, hogy ahogy felemelte őket úgy el is fogja őket söpörni. Meg akarja mutatni, ha ellene fordulnak akkor itt kő kövön nem marad. Márpedig ellene fordultak.

  Ebben bízom. Ami akkor nem jöhet be ha tényleg lenyugszik és hagyja az egészet a fenébe. És nem okoz neki semmiféle problémát, hogy előttünk lejáratja magát azzal, hogy nagy garral Orbán ellen fordul aztán az egész lázadását hagyja elhalni. Ha annyira nem jelentünk neki semmit, hogy nem fogja előttünk szégyellni a meghunyászkodást. Lásd erről Bajnait amint béslisszol a hátsó ajtón és ha a fórum végén még mindig van nehány jobbikos, vagy jobbikosnak látszó egyén akkor Magyarország reménybeli miniszterelnöke kimászik a konyhaablakon és ribizlibokornak álcázva magát elkúszik a kocsijáig.

  Damaszkuszi út. Célzás Esterházy Péter halhatatlanjára 1989-ből "csúcsforgalom van a damaszkuszi úton". Ha a Lajos tényleg folytatja a lázadását akkor föltehetőleg orbános-fideszes disznóságokra fog fényt deríteni. Ami akarva, nem akarva a tisztesség irányába tett lépés lesz.
  Azaz valamiféle megvilágosodás jellege lesz, bár csak kényszerből és dühből, sértett hiúságból fakadó megvilágosodásról lehet szól.

  A liberalizmussal eredetileg semmi bajom, azzal van amit csináltak belőle, nálunk az SZDSZ amely pártot őszintén, szívből utálom haló porában is. El nem tudod képzelni mennyire.
 9. 133
  Gyurica úr
  2015. február 10., kedd 19:00
  © grrr: „Gyurica úr habókos hablatyolásához hogy jön a Fábry Zoltán filmje? Persze, én is tudom, hogy így hívják az órásmestert”
  *
  Az órásmestert valóban így hívják, a filmrendezőt viszont nem így hívják, bunkókám, hanem így hívják: Fábri Zoltán.
  Fábry Zoltán antifasiszta író volt, jóval hamarabb halt meg, mint Fábri Zoltán.

  Korábban javasoltam: ha rád ront a publikálási, „érvelési” baszdüh, írd azt egyszerűen, hogy: „a cigányok nem képesek beilleszkedni a többségi társadalomba”! Ezt nem téveszted el.
  Fábri Zoltán nevének leírása viszont számodra már intellektuálisan sok.
 10. 132
  Cyrano
  2015. február 10., kedd 18:50
  Kurta Viktor:
  grrr kollegina nem Fatima, hanem Leila az arab démon. Aki, ha hastáncolni akar a légiósok mindenféle tárgyakat hozzávágva beszélik le erről a tevékenységről.
  No mostan grrr úgy lett Leila, hogy felkértem,. kommentelés helyett inkább hastáncoljon.
  Azóta mindkettőt bőszen műveli. Én meg virtuálisan hajigálom.
  Üde kapcsolatunk addig tart, amíg Leila újabb (bőszítő) tulajdonságot nem vezet elő.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra