Sosem látott tömeg tüntetett Pécsett a kormány ellen

  • narancs.hu
  • 2018. április 16.

Belpol

De nem ez volt az egyetlen vidéki város, ahol utcára vonultak az emberek.

A budapesti tüntetés mellett Pécsen tartották a második legnagyobb demonstrációt vasárnap az országban. A szabadpecs.hu tudósítása szerint kb. 2000-en vettek részt a tüntetésen, ami helyi viszonylatban rekordrészvételnek számít. A hírportál szerint még sosem tüntettek ennyien Pécsen a kormány ellen, főleg nem egy győztes választás után.

„Az eseményre korosztályra és világnézetre való megkötés nélkül várjuk azokat, akik elutasítják az elmúlt években kialakult közéleti állapotokat, a Nemzeti Együttműködés fullasztó rendszerét, a mindent behálózó korrupciót, az oligarchákat és családtagokat közpénzen etető politikusokat, az ember- és polgártársaink ellen irányuló gyűlöletbeszédet, a kirekesztést, a tudatos kormányzati hazudozást, a szabad és független sajtó szisztematikus leépítését, a demokratikus jogrend elpusztítását, Magyarország nemzetközi megítélésének sárba tiprását” – írták előzetesen a szervezők. Azt is hozzátették, hogy nem vonják kétségbe a választások eredményét, de meg akarják mutatni, hogy a többség szerintük elítéli az elmúlt két ciklus politikáját.

A szabadpecs.hu beszámolója szerint "olyan kormányellenes tüntetést tartottak Pécs főterén vasárnap este, amely sok szempontból különleges volt. A beszédek okosak, kulturáltak voltak, ráadásul úgy szóltak az újra hatalomra jutott kormány és annak politikája ellen, hogy közben a Fideszre szavazókhoz is szóltak, védelmükbe véve a szerintük megtévesztett embereket. A szervező egy olyan pécsi énekesnő volt, Fülöp Eper Flóra, akinek pénteki koncertjét amiatt mondták le még korábban, mert megszólította Karácsony Gergelyt az utcán, kampány-időszakban, édesapja videót is készített róla, amit feltettek a Facebookra."

Szabad Pécs

Pécs, 2018. április

De nem ez volt az egyetlen megmozdulás vidéken, Debrecenben is rengetegen gyűltek össze a református nagytemplom előtti Kossuth téren. A szónokok új választást, szabad sajtót, valódi rendszerváltást követeltek.

Nem akarunk Fidesz irodát Debrecenbe

Tüntetés a szabad Magyarországért! Kezdődik a debreceni demonstráció!

Figyelmébe ajánljuk