Támogatottságban Jakab és Dobrev is veri Karácsonyt

  • narancs.hu
  • 2021. július 29.

Belpol

De ismertségben Karácsony áll az élen az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül - a Závecz Research szerint.

A hat ellenzéki miniszterelnök-jelölt közül Karácsony Gergely a legismertebb, támogatottságban azonban Jakab Péter és Dobrev Klára is előtte végzett - írja a hvg.hu a Závecz Research friss közvélemény-kutatása alapján.  A kutatásához június 21. és június 30. között, egy 1200 fős mintán készült az adatfelvétel. A közölt adatok az ellenzéki pártok szavazóira, illetve az ún. aktív bizonytalanokra vonatkoznak,

Ismertség terén tehát Karácsony Gergely főpolgármester áll az élen (96%), utána Dobrev Klára (92%) és Jakab Péter (90%) következik. Fekete-Győr András és Márki-Zay Péter kétharmados vagy azt valamivel meghaladó ismertséggel rendelkeznek, a sor végén pedig  Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke áll 45 százalékos ismertséggel.

A támogatottsági sorrend azonban másképp fest, itt Jakab Péter (28%) vezet, őt követi Dobrev Klára (27%), majd Karácsony Gergely (24%) és Fekete-Győr András (12%) jön. Márki-Zay és Pálinkás 5 százalék alatti támogatottsággal bír csupán.

A kutatásban az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről kialakult általános véleményt is vizsgálták. Az ún. imázsmutató szerint Jakab Péter pozíciója a legstabilabb, tőle 2 indexpontra következik Dobrev Klára, őt Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely követi. Mint megjegyzik: bár Márki-Zay támogatottsága nem kiemelkedő, az imázsprofilja ennél jóval kedvezőbb, de Fekete-Győr András és Pálinkás József esélyei meglehetősen mérsékeltek arra, hogy a második fordulóba jussanak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.