Tettlegességig fajult Zebegényben a frissen menesztett polgármester és egy képviselő hajnali vitája, miközben égett egy ház

Belpol

Összetűzésbe keveredett szombaton hajnalban a 2022 októberében megválasztott községvezető és egy képviselő, miközben egy égő házhoz riasztották őket. A veszekedés odáig fajult, hogy Parádi Katalin polgármester megütötte Nyári Pétert, akinek nem sokkal később egy véres folt keletkezett a bal vállán. A rendőrök arra gyanakodnak, hogy a sebet egy tenyérbe rejtett olló okozhatta. A héten méltatlanságra hivatkozva megszüntette a képviselő-testület Parádi Katalin megbízatását.

Döbbenetes dolgok történtek péntek hajnalban Zebegényben: közösségi médiás bejegyzések, felvételek szerint kigyulladt egy ház, a helyszínen pedig összetűzésbe keveredett Nyári Péter önkormányzati képviselő, illetve Parádi Katalin polgármester. A községvezető egy videó tanúsága szerint megütötte a képviselőt, akinek megsérült a válla, folyt belőle a vér. A feltételezések szerint a polgármester kezében valamilyen szúró eszköz lehetett. A helyszínre kivonultak a tűzoltók és a mentősök, a rendőrség pedig eljárást indított. 

Az esetről, amelyet helyi zárt közösségi médiás csoportokban tárgyaltak, a kormánypárti 0627.hu adott hírt elsőként. Már szombaton kora délelőtt lehetett arról olvasni, hogy kigyulladt egy ház a településen és történt valami, amelynek érintettje Nyári Péter. Egy olyan szelfit is megosztott valaki, amelyet Nyári készített egy mentőautóban: a bal vállán egy véres, a pulóverét beszínező folt látszik. A képviselő később maga jelentkezett az egyik csoportban, a feltételezéseket eloszlatandó. 

Ütés vagy szúrás?

Mint írta, szombaton hajnalban azzal ébresztette a felesége, hogy ég az egyik épület a községben. Azonnal autóba ült, hogy átmenjen a tőle mintegy öt percnyire lévő helyszínre. Mire kiérkezett, a telken álló faház hatalmas lángokkal égett, és tűz fenyegette a környékén álló fenyőket is. Addigra már értesítették a tűzoltókat, a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület érkezett ki leghamarabb. 

A helyszínen találkozott Parádi Katalin polgármesterrel, aki Nyári szerint alkohol és gyógyszer befolyása alatt állt. Mint fogalmazott, különböző sértéseket vágott a fejéhez Parádi, amivel ő igyekezett nem foglalkozni. Nyári nem tudta elhagyni a helyszínt, mert egyfelől képviselőként úgy érezte, az a helyes, ha segít, másfelől pedig a tűzoltók elállták az utcát. 

Az összetűzése Parádi Katalinnal folytatódott, ami odáig fajult, hogy egy idő után elindított egy felvételt a telefonjával. Posztja szerint a polgármester egyszercsak egy hirtelen mozdulattal megpróbálta torkon ütni. Mivel kicsit hátrébb húzódott, ezért az ütés a vállát érte. Parádit ezt követően egy jelen levő szomszéd elvezette a helyszínről. 

Az ütés ugyan nem volt nagy, de Nyárinak sajgott a válla. Észrevett egy vörös foltot a vállán: felhúzta a pulóverét, és egy szúrt sebet talált, amilyből ömlött a vér. Bejegyzését úgy folytatta: rendőrök érkeztek a helyszínre, akik azt állapították meg, hogy egy ollóval szúrhatta meg Parádi, az eszközt a tenyerében tarthatta elrejtve. Nyári kitért arra is, hogy Parádi a mentősökre is rátámadt, a sürgősségi váróban pedig le kellett kötözni a polgármestert. 

A kormányoldali lap megosztotta a bejegyzéseket, a közösségi oldalán pedig videót tett közzé a történtekről (az ütés 0:59-nél látható). A dunakanyari portál megkereste a rendőrséget és a mentőszolgálatot, de vasárnap kora délután még nem érkezett válasz a lap kérdéseire. 

Alkohol-Xanax kombó

Parádi Katalin is reagált az esetre – szintén egy zárt csoportban. Mint írta, valóban fogyasztott alkoholt, de a részegségtől távol volt. Hajnali kettő órakor folyamatosan csöngött a telefonja, és arra ment ki, hogy a vendégháza mellett ég a szóban forgó kigyulladt ház. Mivel a tűzoltók negyven perc alatt értek ki, ezért Xanax-ot vett be a „150 körüli” pulzusára, hogy ne kapjon infarktust. Hozzátette, Nyári Péter által megfogalmazottakat 2-3-5-tel kell elosztani, ugyanis ha igaz lenne, amiket írt, akkor ő előzetesben lenne. 

Írtunk pár kérdést Parádi Katalinnak, amint válaszol, beszámolunk róla. A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egy csaknem negyvenöt négyzetméteres, könnyűszerkezetes nyaraló égett szombaton hajnalban Zebegényben. A váci hivatásos és nagymarosi önkéntes tűzoltók a tűz eloltását követően átvizsgálták az épületet. Az eset során személyi sérülés nem történt. 

Parádit elérte a Telex, aki a tűzesetről nem nyilatkozott, de egyébként úgy véli, hogy koncepciós eljárás zajlik ellene. Elismerte, hogy fogyasztott alkoholt és Xanaxot, de arra nem emlékszik, hogy mennyit, és hogy vett-e be mást. Elmondása szerint a mentőben méltatlanul bántak vele, nem adtak neki vizet, sem hányózacskót.

„Nem akartam, hogy amit bevettem, felszívódjon, ezért meghánytattam magam, és amikor elkezdtem hányni, a mentős beleverte a fejemet szándékosan a mentőautó oldalába”

– mondta. Nyilatkozata szerint később is rángatták, beledobták a felsőjét a hányásba, és ő csak akkor rúgott a mentős felé, amikor az megint megindult az irányába. A kórházban lekötözték, nem kapott sem inni, sem enni. „Nem kaptam enni és nem kaptam inni sem, amikor éreztem, hogy szomjas vagyok és repedt szét a szám, goromba hangnemben közölték, hogy be van kötve egy oldat, úgyhogy nem fogok kiszáradni, és nem adtak inni többszöri kérésre sem. Azt aláírom, hogy akkor balhéztam, de már réges-régen le voltam kötözve.” – momndta a hírportálnak a polgármester.

Szondát sokáig nem tudott fújni, mert erőtlen volt, végül amikor aznap délután sikerült 0-s értéket produkálnia, átadták a rendőrségnek. Azt is mondta, hogy nem szúrta meg Nyári Pétert, de ököllel megütötte

Már nem polgármester

A zebegényi közhangulat hosszú ideje nem tökéletes. Parádi Katalin 2022. októberi megválasztása óta – finoman szólva – nem találta meg a hangot a képviselő-testület egyes tagjaival, és ugyanez igaz fordítva is. 

A héten méltalansági eljárással megszüntette a képviselő-testület Parádi Katalin polgármesteri megbízatását. Parádi november 2-án kapott határozatot az önkormányzat vagyonnyilatkozatot ellenőrző bizottság elnökétől, aki nem más, mint Nyári Péter. A levél értelmében a bizottság kéri, a határozat készhezvételétől származó öt napon belül igazolja, hogy szerepel Köztartozásmentes Adózói Nyilvántartásban. 

Parádi fizetését a képviselő-testület felfüggesztette, ugyanis az ezt megszavazók álláspontja szerint nem vezette a munkaidő-nyilvántartását, ami alapján megállapítják a fizetését. Elképzelhetőnek tartották, hogy a polgármesternek bevétel hiányában tartozása halmozódott fel. 

Parádi Katalin válaszul Nyári levelére azt írta, hogy a dokumentum megszegi az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényt: kérte, hogy szüneteltessék az eljárást, illetve állapítsanak meg észszerű határidőt számára. Nem járt sikerrel: csütörtökön a testület méltatlanság miatt megszüntette a polgármesteri megbízását. Az erről szóló határozat értelmében Parádinak öt napja van felülvizsgálatot kérni a bíróságtól. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?