Tettlegességig fajult Zebegényben a frissen menesztett polgármester és egy képviselő hajnali vitája, miközben égett egy ház

Belpol

Összetűzésbe keveredett szombaton hajnalban a 2022 októberében megválasztott községvezető és egy képviselő, miközben egy égő házhoz riasztották őket. A veszekedés odáig fajult, hogy Parádi Katalin polgármester megütötte Nyári Pétert, akinek nem sokkal később egy véres folt keletkezett a bal vállán. A rendőrök arra gyanakodnak, hogy a sebet egy tenyérbe rejtett olló okozhatta. A héten méltatlanságra hivatkozva megszüntette a képviselő-testület Parádi Katalin megbízatását.

Döbbenetes dolgok történtek péntek hajnalban Zebegényben: közösségi médiás bejegyzések, felvételek szerint kigyulladt egy ház, a helyszínen pedig összetűzésbe keveredett Nyári Péter önkormányzati képviselő, illetve Parádi Katalin polgármester. A községvezető egy videó tanúsága szerint megütötte a képviselőt, akinek megsérült a válla, folyt belőle a vér. A feltételezések szerint a polgármester kezében valamilyen szúró eszköz lehetett. A helyszínre kivonultak a tűzoltók és a mentősök, a rendőrség pedig eljárást indított. 

Az esetről, amelyet helyi zárt közösségi médiás csoportokban tárgyaltak, a kormánypárti 0627.hu adott hírt elsőként. Már szombaton kora délelőtt lehetett arról olvasni, hogy kigyulladt egy ház a településen és történt valami, amelynek érintettje Nyári Péter. Egy olyan szelfit is megosztott valaki, amelyet Nyári készített egy mentőautóban: a bal vállán egy véres, a pulóverét beszínező folt látszik. A képviselő később maga jelentkezett az egyik csoportban, a feltételezéseket eloszlatandó. 

Ütés vagy szúrás?

Mint írta, szombaton hajnalban azzal ébresztette a felesége, hogy ég az egyik épület a községben. Azonnal autóba ült, hogy átmenjen a tőle mintegy öt percnyire lévő helyszínre. Mire kiérkezett, a telken álló faház hatalmas lángokkal égett, és tűz fenyegette a környékén álló fenyőket is. Addigra már értesítették a tűzoltókat, a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület érkezett ki leghamarabb. 

A helyszínen találkozott Parádi Katalin polgármesterrel, aki Nyári szerint alkohol és gyógyszer befolyása alatt állt. Mint fogalmazott, különböző sértéseket vágott a fejéhez Parádi, amivel ő igyekezett nem foglalkozni. Nyári nem tudta elhagyni a helyszínt, mert egyfelől képviselőként úgy érezte, az a helyes, ha segít, másfelől pedig a tűzoltók elállták az utcát. 

Az összetűzése Parádi Katalinnal folytatódott, ami odáig fajult, hogy egy idő után elindított egy felvételt a telefonjával. Posztja szerint a polgármester egyszercsak egy hirtelen mozdulattal megpróbálta torkon ütni. Mivel kicsit hátrébb húzódott, ezért az ütés a vállát érte. Parádit ezt követően egy jelen levő szomszéd elvezette a helyszínről. 

Az ütés ugyan nem volt nagy, de Nyárinak sajgott a válla. Észrevett egy vörös foltot a vállán: felhúzta a pulóverét, és egy szúrt sebet talált, amilyből ömlött a vér. Bejegyzését úgy folytatta: rendőrök érkeztek a helyszínre, akik azt állapították meg, hogy egy ollóval szúrhatta meg Parádi, az eszközt a tenyerében tarthatta elrejtve. Nyári kitért arra is, hogy Parádi a mentősökre is rátámadt, a sürgősségi váróban pedig le kellett kötözni a polgármestert. 

A kormányoldali lap megosztotta a bejegyzéseket, a közösségi oldalán pedig videót tett közzé a történtekről (az ütés 0:59-nél látható). A dunakanyari portál megkereste a rendőrséget és a mentőszolgálatot, de vasárnap kora délután még nem érkezett válasz a lap kérdéseire. 

Alkohol-Xanax kombó

Parádi Katalin is reagált az esetre – szintén egy zárt csoportban. Mint írta, valóban fogyasztott alkoholt, de a részegségtől távol volt. Hajnali kettő órakor folyamatosan csöngött a telefonja, és arra ment ki, hogy a vendégháza mellett ég a szóban forgó kigyulladt ház. Mivel a tűzoltók negyven perc alatt értek ki, ezért Xanax-ot vett be a „150 körüli” pulzusára, hogy ne kapjon infarktust. Hozzátette, Nyári Péter által megfogalmazottakat 2-3-5-tel kell elosztani, ugyanis ha igaz lenne, amiket írt, akkor ő előzetesben lenne. 

Írtunk pár kérdést Parádi Katalinnak, amint válaszol, beszámolunk róla. A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egy csaknem negyvenöt négyzetméteres, könnyűszerkezetes nyaraló égett szombaton hajnalban Zebegényben. A váci hivatásos és nagymarosi önkéntes tűzoltók a tűz eloltását követően átvizsgálták az épületet. Az eset során személyi sérülés nem történt. 

Parádit elérte a Telex, aki a tűzesetről nem nyilatkozott, de egyébként úgy véli, hogy koncepciós eljárás zajlik ellene. Elismerte, hogy fogyasztott alkoholt és Xanaxot, de arra nem emlékszik, hogy mennyit, és hogy vett-e be mást. Elmondása szerint a mentőben méltatlanul bántak vele, nem adtak neki vizet, sem hányózacskót.

„Nem akartam, hogy amit bevettem, felszívódjon, ezért meghánytattam magam, és amikor elkezdtem hányni, a mentős beleverte a fejemet szándékosan a mentőautó oldalába”

– mondta. Nyilatkozata szerint később is rángatták, beledobták a felsőjét a hányásba, és ő csak akkor rúgott a mentős felé, amikor az megint megindult az irányába. A kórházban lekötözték, nem kapott sem inni, sem enni. „Nem kaptam enni és nem kaptam inni sem, amikor éreztem, hogy szomjas vagyok és repedt szét a szám, goromba hangnemben közölték, hogy be van kötve egy oldat, úgyhogy nem fogok kiszáradni, és nem adtak inni többszöri kérésre sem. Azt aláírom, hogy akkor balhéztam, de már réges-régen le voltam kötözve.” – momndta a hírportálnak a polgármester.

Szondát sokáig nem tudott fújni, mert erőtlen volt, végül amikor aznap délután sikerült 0-s értéket produkálnia, átadták a rendőrségnek. Azt is mondta, hogy nem szúrta meg Nyári Pétert, de ököllel megütötte

Már nem polgármester

A zebegényi közhangulat hosszú ideje nem tökéletes. Parádi Katalin 2022. októberi megválasztása óta – finoman szólva – nem találta meg a hangot a képviselő-testület egyes tagjaival, és ugyanez igaz fordítva is. 

A héten méltalansági eljárással megszüntette a képviselő-testület Parádi Katalin polgármesteri megbízatását. Parádi november 2-án kapott határozatot az önkormányzat vagyonnyilatkozatot ellenőrző bizottság elnökétől, aki nem más, mint Nyári Péter. A levél értelmében a bizottság kéri, a határozat készhezvételétől származó öt napon belül igazolja, hogy szerepel Köztartozásmentes Adózói Nyilvántartásban. 

Parádi fizetését a képviselő-testület felfüggesztette, ugyanis az ezt megszavazók álláspontja szerint nem vezette a munkaidő-nyilvántartását, ami alapján megállapítják a fizetését. Elképzelhetőnek tartották, hogy a polgármesternek bevétel hiányában tartozása halmozódott fel. 

Parádi Katalin válaszul Nyári levelére azt írta, hogy a dokumentum megszegi az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvényt: kérte, hogy szüneteltessék az eljárást, illetve állapítsanak meg észszerű határidőt számára. Nem járt sikerrel: csütörtökön a testület méltatlanság miatt megszüntette a polgármesteri megbízását. Az erről szóló határozat értelmében Parádinak öt napja van felülvizsgálatot kérni a bíróságtól. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.