„Titokban” építenének akkumulátor-összeszerelő üzemet Fóton

Belpol

Újabb akkumulátor-üzem jöhet a térségbe, amiről Vargha Nóra független képviselő szerint az önkormányzatban mit sem tudtak. Pedig a helyiekben élénkenen élhet a nem messze található gödi Samsuns SDI-gyár és a vele járó nehézségek története. Vargha azt szeretné, hogy tiltakozzanak a beruházás ellen. 

„A képviselő-testület és a bizottság előtt az előterjesztésem arról, hogy az önkormányzat tiltakozzon. Október 6-án jelent meg az eljárást megindító végzés, amiből értesültem: a HelloParks egyik csarnokában akkumulátor-összeszerelő üzemet akar létesíteni a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft.” – számolt be szerda este a Facebook-oldalán Vargha Nóra fóti független önkormányzati képviselő. 

Magyarország egyik legnagyobb ipari és logisztikai parkját, a HelloParksot Fóton építené meg a Futureal csoport. Azonban Vargha bejegyzése szerint az itt létesítendő akkumulátor-üzem semmilyen módon nem illik az önkormányzat elképzeléseibe, és a tárgyalások során nem merült fel, hogy ilyen tevékenység folyhat a lakott területtől nem messze. 

„Mivel mit sem tudtunk a körülményekről, azonnal egyeztettem a kapcsolatot a hivatal illetékeseivel, és előterjesztést nyújtottam be azért, hogy a városvezetés is kifejezze tiltakozását. Ennek eredményeként a hivatal környezetvédelmi szakértőt kért fel, aki átvizsgálja a dokumentációt és javaslatokat tesz, és a holnapi rendkívüli testületi ülésen közösen határozunk a tiltakozásunk tartalmáról. Bízom benne, hogy a magasabb hatóságok nem söpörnek le, és legalább a jelenleginél több és pontosabb információnk lesz a tervezett üzemről!” – fogalmaz Facebook-bejegyzésében a képviselő. 

A Pest Megye Kormányhivatal oldalán található dokumentumok szerint 14 ezer négyzetméter (1,4 hektáron) területű bérelt részen kíván üzemet létesíteni a vállalat, ahol elektromos buszok, illetve egyéb járművek számára gyártanának akkumulátorokat évente körülbelül 220 ezres darabszámban. „Az akkumulátor egyik fő összetevője, az akkumulátor cella gyártás – azaz elektrolit folyadék előállítása, tárolása, felhasználása – a létesítményben nem tervezett, azt a cégcsoport egyéb helyéről szállítják be” –  olvasható a hivatal környezetvédelmi hatósági eljárás megindításáról szóló határozatában

A kínai hátterű BYD Electric Kft.-nek Komáromban van az üzeme. Úgy tűnik, a társaság Pest megye északkeleti részén terjeszkedne, ahol egyébként is jelentősebb „akkumulátor-ökoszisztéma” van kiépülőben. Mint ismert, Fóttól nem messze, Gödön épül a Samsung SDI gyára, ami már évek óta komoly problémát okoz a helyieknek a zaj, por és egyéb környezeti hatások miatt. Nemrégiben az is kiderült, hogy az ugyancsak nem túl távoli Vácon egy szintén kínai hátterű és egy dél-koreai vállalat (a CECZ cégcsoport és a NICE LMS Hungary Kft.) is üzemet létesít, így már két, részben akkumulátorokal foglalkozó társaság is a város ipari parkjába települ, és mindkettő a Samsung SDI-vel együttműködésben fog itt tevékenykedni. 

Megkerestük a BYD Electric Kft.-t, hogy előzetesen miért nem jelezték az önkormányzat számára a terjeszkedési szándékukat. Amint érkezik tőlük válasz, beszámolunk róla. 

A távol-keleti, akkumulátorgyártással foglalkozó cégek magyarországi terjeszkedésével ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen:

(Címlapképünk forrása: Elektromos buszok a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. komáromi telephelyén 2021. június 15-én. MTI/Krizsán Csaba)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk